Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 10min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     15 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Orzechowiec
- 200 gramów orzechów włoskich, łuskanych, połówek
 - 150 gramów cukru
 - 250 gramów margaryny, do pieczenia ciast lub masło
 - 160 gramów mąki pszennej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 10 gramów cukru waniliowego
 - 4 jajka
 - szczypty soli, drobnej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do suchego 
"Blokada naczynia miksującego"  wsyp orzechy i zacznij powoli mielić zwiększając obroty do momentu, aż wielkość orzechów będzie ci odpowiadać. Przełóż do innego pojemnika.
Do
"Blokada naczynia miksującego"  wsyp cukier (nie przejmuj się, że zostały kawałki orzechów) i zmiel zwiększjąc powoli obroty. 
Dodaj pokrojoną margarynę na kawałki i ustaw temerature na 37 stopni i czas mieszania np. na 7 min. Na spokojnych obrotach niech się margaryna trochę zagrzeje, rozpuści i wymiesza z cukrem.
Następnie dodajemy 4 jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy na średnich obrotach. Ja lubię na chwilę zatrzymać urządzenie, zebrać spatułką silikonową wszystko ze ścian pojemnika i ponownie właczyć mieszanie.
Dosypujemy mąkę i zmielone orzechy.
Ciasto przekładamy do "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Można oczywiście użyć innej formy do pieczenia, ale mnie najbardziej odpowiada akurat ten kształt.
Pieczemy około 50 min w temperaturze 170 stopni. 
Bardzo lubię ten przepis - prosty i szybki. Za wyjątkiem mielenia orzechów nie ma potrzeby przerywania pracy i mycia urządzenia.
Porady
Uwaga! Ciasto musi mieć konsystencję gęstego budyniu, bo będzie miało problem z wyrośnięciem - jak zbyt lejące, to należy dodać trochę mąki, jak za gęste to dolewam zwykłego oleju słonecznikowego lub rzepakowego.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze