thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 16/05/13
zmieniono dnia: 17/05/13

Składniki

Kruche ciasto

  • 150 g mąki pełnoziarnistej, -zmielona pszenica / może być orkisz
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła roślinnego lub margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 jajko + 2 zółtka
  • 60 g kwaśnej i gęstej śmietany 12-18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa

  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 750 g mleka
  • 40 g cukru
  • 500 g rabarbaru, obranego pokrojonego w kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta
  1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać obie mąki, dodać masło lub margarynę i wymieszać 5s / obr.5

    2.dodać resztę składników i wyrobić kruche ciasto 30-35 s. / obr.3

    3.wyjąć z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i 1/3 włożyć do zamrażarki a resztę rozwałkować do foremki 25 x 35-40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia

    4.na cieście rozłożyć pokrojony rabarbar

    5.włączyć piekarnik na 180*C

  2. masa budyniowa
  3. Na noże założyć motylek, dodać wszystkie składniki masy i gotować 15 min. / 90*C / obr.2,5

    2.Gorącą masę wylać na rabarbar

    3. z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub porwać na małe kawałeczki i posypać budyń

    4. ja dodatkowo posypałam skórką pomarańczową z przepisu

    //www.przepisownia.pl/przepisy/sk%C3%B3rka-pomara%C5%84czowa-do-ciast-i-deser%C3%B3w/453402

    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut

Porady

Nie potrzeba go dodatkowo posypywać cukrem pudrem tmrc_emoticons.) 


Kroić dopiero po wystygnięciu, bo masa budyniowa musi stężeć. Ale trudno się oprzeć, żeby nie zjeść jeszcze ciepłego tmrc_emoticons.)) Smacznego tmrc_emoticons.) 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Wydrukuj:

Komentarze