 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju kokosowego virgin lub masła
ciasto
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- skórka otara z cytryny i /lub pomarańczy (lub aromat)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny lub innych bakalii
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżek cynamomu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g mąki z tapioki lub ziemniaczanej
- 160 g cukru lub innego słodziwa
- 200 g mąki gryczanej
- 200 g mąki owsianej
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 600 g cukinii
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- orzechy laskowe uprażyć na patelni aż skórki zaczną pękać i schodzić - uwaga nie spalić. Przesypać całość na suchą ścierkę lub ręcznik, zawinąć i potrząsać aż większość skórkek odpadnie. - Wrzucić do naczynia miksującego i zmielić 15s obr 10, przesypać do miseczki. - Do pustego naczynia dodać skórki z cytrusów oraz umytą i pokrojoną w kawałki cukinię - może byc ze skórką, jeśli nie jest za twarda, zmielić 20s obr 8. - Dodać resztę składników, wymieszać 30s obr 5, w razie potrzeby zgarnąć ciasto kopystką ze ścianek. Wylać do przygotowanej blachy 30x25 lub średniej tortownicy, piec 40 min 180 stopni. - Przed wylaniem ciasta na dno blachy można roszypać garść sezamu. - Gdy ciasto wystygnie przygotować polewę - w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i olej kokosowy wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji i rozsmarować na wierzch ciasta. 
ciasto:
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Pyszne i wilgotne. Nie mialam wystarczajaco cukinii i posilkowalam sie jablkami i marchewka. Sztos!
A gdzie jajka i tłuszcz? Zrobiłam z tego przepisu, twarde ale w smaku moze być.
bardzo dobre ciasto, wilgotne, nie wysycha. Na pewno będę je jeszcze robić.