 
        Załaduj zdjęcie
    Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Ciasto dyniowe
- 25 g nasion chia
- 520 g woda
- 225 g dynia
- 200 g masła klarowanego
- 100 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 125 g mąki z tapioki
- 100 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Varoma Varoma
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do miseczki odmierzyć nasiona chia oraz 120 ml wody. Przemieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 400 ml wody. Nałożyć przystawkę Varoma, dodać dynię, cotować na parze 30 min. / Varoma / obr.1.
- Wylać wodę z naczynia miksującego. Dodać masło, nałożyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego. Rozpuścić, 6 min. / 100°C / obr.1.
- Dodać cukier, cukier waniliowy. Wymieszać, 3 min. / 37°C / obr.2.
- Dodać dynię, nasiona chia. Zmiksować 20 s / obr.9.
- Dodać mąkę z tapioki, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną, sok z cytryny. Wyrobić 3 min. /  "Ciasto" . "Ciasto" .
- Totrownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40-45 min. w piekarniku (termoobieg) nagrzanym do 180°C.
Porady
Używam dyni mrożnej w kostce lub świeżej dyni Hokkaido pokrojonej ze skórą.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze