 
                                            
                                     
                                    - TM 5
Składniki
ZALEWA:
- 1800 g wody letniej
- 250 g octu
- 80 g soli
- 100 g cukru
OGÓRKI :)
- 8-10 kg ogórków
WSAD:
- ziele angielskie, (2 ziarenka do słoika)
- pieprz cały, (3-5 ziarenek do słoika)
- gorczyca biała, (5-10 ziarenek do słoika)
- chrzan, korzeń, (1 plasterek do słoika)
- liść laurowy, (1 listek do słoika)
- liście czarnej porzeczki, (1 liść do słoika)
- koper, kwiat
- 1-2 główki czosnku, (1 ząbek do słoika)
- 2 marchewki, (2 plasterki do słoika)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. WSAD umieścić w każdym słoiku. - 2. Do słoików powkładać ogórki. - 3. ZALEWA: Do  "Blokada naczynia miksującego"  włożyć wszystkie składniki i wymieszać 2 min/ 37*C/ obr. 3. "Blokada naczynia miksującego"  włożyć wszystkie składniki i wymieszać 2 min/ 37*C/ obr. 3.- 4. Ogórki zalać zalewą, zakręcić mocno i pasteryzować 10-15 min. (aż chrzan zmieni kolor). 
Porady
Zalewę trzeba przygotować dwókrotnie.
Z taką samą zalewą przygotowuję też paprykę 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Przepis super. Ogóreczki palce lizać.
,
U mnie wyszły pyszne
Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym ogórki i paprykę robiło się na tej samej zalewie. Zapewne z oliwą lub olejem też się sprawdzą... pozostawiam wybór każdemu
Wypróbuję, akurat dostałam swieże ogóreczki. Czy do zalewy do papryki nie dodajesz oliwy? Zazwyczaj takowa jest w papryce konserwowej.
 Czy do zalewy do papryki nie dodajesz oliwy? Zazwyczaj takowa jest w papryce konserwowej. 