Czas przygotowania
                                45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            Składniki
Dżem z gruszek i karmelu, z nutą wanilii
- 1500 gramów gruszkek, najlepsze będą konferencje
 - 1/2 laski wanilii
 - 300 gramów cukru
 - 1 cytryna, sok
 - 30 gramów masła
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Gruszki umyj, wysusz, połowę obierz, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż do miski i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw na chwilę.
2. Przełóż gruszki do naczynia miksującego i ustaw 30 min/Varoma/Obr 1. Zamiast miarki, na pokrywę naczynia miksującego postaw koszyczek.
3. Jak gruszki będą już gotowe, rozgrzej szeroki rondel i wsyp do niego cukier, następnie ogrzewaj ciągle mieszając do czasu, aż zrobi się lekki karmel.
4. Dodaj laskę wanilii, masło, a następnie bardzo powoli przełóż do rondla z karmelem gruszki, ciągle mieszając (energicznie, aż do połączenia składników). OSTROZNIE podczas przekładania gruszek - karmel może pryskać!
5. Przełóż zawartość rondla do naczynia miksującego i ustaw 5 min/Varoma/obr 1,5. Na pokrywie naczynia miksującego połóż koszyczek.
6. Przełóż dżem do czystych słoiczków, następnie odwróć do góry dnem i pozostaw na 15 min. Dżem nie wymaga pasteryzacji.
Smacznego! 
Sposób przygotowania:
Porady
Dżem świetnie się spprawdzi jako dodatek do pieczywa, naleśników czy serów typu brie
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze