Składniki
wanilowo-mleczną bazę i sorbet malinowy
- 650 ml mleka skondesowanego
 - 185 g cukru
 - 2 laski wanilii, zamiennie cukier wanilinowy
 - 2 zòltek
 - 500 g mrożonych malin
 - 250 g cukru pudru, wykonanego w tm
 - 50 g płatków czekolady deserowej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Formę w kształcie arbuza schłodzić przez 1 godz w zamrażarce.Do
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć mleko ,jajka,cukier wanilę i podgrzć do temp 70stopni przez 7 min obr 4 .Bazę mleczną przestudzić i przelać do foremek do lodu  i zamrozić.Wykonać  sorbet  z mrożonych truskawek ucierajc w
"Blokada naczynia miksującego"  mrożone  maliny z cukrem  obr.poz 6 czas30 sek przy pomocy kopystki.  dodać do niego  płatki  czekoladowe,  aby imitowały miąższ arbuza z pestkami ,wymieszać 10sek  obr
"Obroty wsteczne" .Zamrożone kostki bazy mleczej włożyć do 
"Blokada naczynia miksującego"  i utrzeć 30sek obr poz.6 przy pomocy kopystki.Utartą mleczną bazę przełożyć do  formy,którą uprzednio wykładam folią spożywczą/ułatwia wyjęcie lodów z formy/ Następnie  zagłębienie formy  wypełnić sorbetem  malinowym i ponownie  włożyć  do zamrażalnika by "bomba"stężała.Przed podaniem po wyjęciu z formy  można posmarować  z zewnątrz  galaretką agrestową, pokroic na plastry i Smacznego.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
fajnie wygląda
Z powodu braku fikuśnej silikonowej formy zrobiłam w keksówce
Smakowało genialnie
wygląda imponująco
Mleko skondensowane nie słodzone
Proponuje poszukać w supermarketach teraz jest sporo takich silikonowych gadżetów ja kiedys dostałam od cioci
Mleko skondensowane nie słodzone
Formę dostałam od cioci w prezencie jest silikonowa,ale można uzyć takiej do wypieków wówczs wyłożyć należży folia spożywczą
Wygląda super, smakuje z pewnością też, ale skąd wziąć taką Formę??? Pierwszy raz widzę takie cudo!
  
super się prezentuje trzeba wypróbować
 a jeszcze pytanko czy mleko skondensowane słodkie?