 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     150 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
opublikowany: 09/03/17
                            
                zmieniono dnia: 12/03/17
                    Składniki
Ciasto
- 375 g mleka 2%
- 125 g śmietany kremówki
- 175 g cukru
- 6 żółtek
- 35 g mąki pszennej
- 1 laski wanilii
Sos czekoladowy
- 150 g mlecznej czekolady
- 35 g masła
- 150 g mleka 2%
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do  "Blokada naczynia miksującego"  wlać wodę, masło, sól, cukier podgrzać 5min/100C/obr.1 "Blokada naczynia miksującego"  wlać wodę, masło, sól, cukier podgrzać 5min/100C/obr.1
 2.Dodać mąkę i wymieszać 20s/obr.4->odstawić naczynie w chłodne miejsce na 10 min.
 3.Rozgrzać piekarnik do 200C.
 4.Umieścić naczynie spowrotem, wymieszać obr.5 i przez otwór w pokrywie dodawać jajka. Po dodaniu ostatniego jajka mieszkać 30s/obr.5.
 5.Przełożyć ciasto do rękawa i wyciskać kule lub eklerki (niezbyt mocno odstające gdyż ciasto rośnie). Pieć ok. 15-20 min. Wyjąc blachę i odstawić do ostygnięcia. Przekroić na pół i przełożyć kremem.
- Krem można przygotować nawet dzień wcześniej aby zgęstniał.
 1.Założyć motylek.Wymieszać żółtka z cukrem 3 min/obr. 3,5.
 2.Zdjąć motylek.Dodać mąkę- wymieszać 30 s/obr.4.
 3.Dodać laskę wanilii, 15 min/obr.1 i wlać podgrzane ( nie zagotowane!!) w rondelku mleko +śmietankę .
- 1.Do naczynia włożcć czekoladę rozdrobnić 10s/obr.9.
 2.Dodać masło i mleko, podgrzać 4 min/100C.obr.2.
 3.Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia. Po zgęstnieniu sosu polać eklerki.
Ciasto
Krem
Sos
Porady
Ptysie należy piec do momentu aż się zarumienią u mnie jest to około 15 min, można wydłużyć do 20.
Zarówno krem jak i sos po wystygnięciu zgęstnieją. Ja zawsze krem wykonuje dzień wcześniej i na drugi dzień jest konsystencja jest idealna.
                        Zarówno krem jak i sos po wystygnięciu zgęstnieją. Ja zawsze krem wykonuje dzień wcześniej i na drugi dzień jest konsystencja jest idealna.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
A gdzie składniki na krem?