Czas przygotowania
                                10min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 26/09/15
                    Składniki
- 600 g jabłek, wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
 - Masa jabłkowa
 - 1 szczypta soli
 - 150 g mąki
 - 80 g cukru
 - 100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja
 - Kruszonka
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 40 g cukru
 - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
 - Kruszonka Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.
 - Masa jabłkowa Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na masę jabłkową, rozdrobnić 2s/obr.4, podgrzać 5min/100°C/ 
"Obroty wsteczne" /obr. 1. Wyłożyć nadzienie do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. - Masę jabłkową posypać kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 25 - 30 minut (dopóki kruszonka nie nabierze złocisto-brązowego koloru). Podawać na ciepło.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        


                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Strasznie pomieszane te skladniki
Pyszne. Zamiast mąki wrzuciłam płatki owsiane, 4 s obroty 10 i wyszła zdrowa mąka. Dodałam tylko 60 g cukru a i tak deser jest słodki. Kruszonka to: płatki owsiane, masło, cukier i cynamon. I tyle.
Mogę prosić autorkę o uporządkowanie składników? Jestem początkująca w pieczeniu, ale z cukru, cynamonu i soku z cytryny na pewno nie będzie kruszonki...
Pozdrawiam
Super. Prosty i smaczny. 😊
Mimo "pokręconych" składników udało mi się zrobić. Proste,fajne tylko czas pieczenia musiałam znacznie wydłużyć ponieważ nie chciało się przypiec.
Chyba jest błąd w przepisie na kruszonkę-tylko cukier cynamon i sok ???
Składniki w przepisie są pomieszane 🤔
Ciasto nieskomplikowane i bardzo dobre z odatkiem bitej smietany, polecam dla łasuchów, ja dodaje jeszcze wiórki kokosowe do kruszonki, wzbogaca smak.
Super !!! W związku z tym, że nie lubię przesłodzonych deserów zasugerowałam się komentarzami i zmniejszyłam ilość cukru ... i do kruszonki i do jabłek. Przepis sprawdzony również do truskawek...niebo w gebie