
Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
2min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 25/10/20
zmieniono dnia: 25/10/20
Składniki
Gofry Tomka
- 3 żółtka
- 3 białka
- 400 gramów mleka, mililitrów
- 65 gramów oleju rzepakowego, mililitrów
- 50 gramów cukru
- 1.5 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 270 gramów mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do czystego i słuchego naczynia
"Blokada naczynia miksującego" dodaj 3 białka, włożyć motylek, następnie ustaw czas 1,5 minuty oraz obrót
"Obroty wsteczne" 3,5.
- Po ubiciu piany przelej do miski i odstaw do lodówki (aby nie "siadło")
- Umyj naczynie i wysusz.
- Dodaj 3 żółtka
- Dodaj 400ml mleka
- Dodaj 65ml oleju rzepakowego
- Dodaj 50g cukru
- Dodaj 1.5 łyżeczki cukru waniliowego przygotowanego w TM, bądź 2.5 łyżeczki cukru wanilinowego
- Dodaj 280g mąki pszennej
"Ciasto"
- Dodaj 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj szczyptę soli
- Następnie ustaw czas 15 sekund oraz obrót 5
"Obroty wsteczne"
"Mieszanie"
- Przelać do naczynia z ubitym białkiem
"Blokada naczynia miksującego" i powoli wymieszać
- Do nagrzanej gofrownicy wlać masę. Piec 4 min
- Czekoladę mleczną schodzoną podzielić na małe kawałki i włożyć do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" , ustawić czas 5 sekuna, i obrót 10
"Obroty wsteczne" .
Posypkę dodać na gofry na bitą smiętanę. - Zakłądamy na noże motylek i wlewamy 0,5 litra schodzonej śmietany 30
"Blokada naczynia miksującego" , ustawiamy czas 40 sekund i obrót na 4
"Obroty wsteczne" ,
Alternatywnie: Bita Śmietana ze śnieżki.
Ubijanie Piany
Przygotowanie masy
Posypka czekoladowa
Bita śmietana
Porady
Pianę można ubić mikserem pomijając pierwszą część.
Gofrownicę po każdej porcji posmarować olejem rzepakowym.
Gofrownicę po każdej porcji posmarować olejem rzepakowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze