 
                                            
                                    Składniki
Puree z dyni
- 1,5 wody, MT
- 500 gramy dyni, Bez pestek i skory
Ciasto
- 150 gramów cukru
- 250 gramów mleka, Temp pokojowa
- 60 gramów masła, Roztopione
- 1 końcówki noża cynamon
- 2 skórki pomarańczy
- 1/2 soli
- 30 gramów drożdży
- 700 gramów mąki pszennej typ 750, Chlebowa lub Zamoyska 0
Kruszonka
- 40 gramów cukru pudru, Brązowy
- 50 gramów masła
- 60 gramów mąki krupczatki
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia włożyć wszystkie składniki kruszonki, wymieszać 15 s/ obr. 6 przełożyć do innego naczynia 
- 1. Do naczynia wlać mleko i rozpuszczone masło, dodać puree z dyni i skórkę z dwóch pomarańczy. Wymieszać 30 s./ obr. 3 - 3 dodać: mąkę, cynamon, sól, cukier, drożdże wyrobić 3 min  "Ciasto" "Ciasto"- odstawic na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - 4. Przygotowac formę u mnie 25/35 wysmarowac maslem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po dodaniu ciasta odstawić jeszcze na 20 min w tym czasie nagrać piekarnik na 180 st i piec ok 40 min. 
- Puree z dyni : - dynię kroimy na kawałki i wrzucamy do  "Blokada naczynia miksującego" "Blokada naczynia miksującego"- do  "Blokada naczynia miksującego"  wlewamy wodę wrzucamy dynię i dusimy 15 min/ varoma/ "Blokada naczynia miksującego"  wlewamy wodę wrzucamy dynię i dusimy 15 min/ varoma/ "Obroty wsteczne" 2 "Obroty wsteczne" 2- miksujemy 8 s  "Obroty wsteczne" 5 - jeśli dynia jesT miękka i szybko sie rozpadnie przy duszeniu ten krok można pominąć "Obroty wsteczne" 5 - jeśli dynia jesT miękka i szybko sie rozpadnie przy duszeniu ten krok można pominąć
Kruszonka
Porady
Ciasto smakuje wybornie warto spróbować ! Moja rodzina je pokochała  ))
))
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Bez jajek?
Najgorsze moje 4 godziny w kuchni ...
ale od początku:
Przepis nie jasny i chaotycznie napisany
punkt 2 wymaga wykonania punktu 3 zatem dlaczego punkt 3 jest trzeci ?
brak akapitów trzeba sie domyslac czy to obroty czy podpunkt w punkcie
15 min/ varoma/ 2
miksujemy 8 s 5
lub to
Wymieszać 30 s./ obr. 3
3 dodać:
Bład w przepisie w czasie trwania wyrabiania ciasta
wyrobić 3 min
ponad kilogram wsadu (mąka plus pure z dyni) i tylko 3 minuty . To co mi wyszło po 3 minutach to jakas góra mąki .
Kolejna kwestia ... kruszonka no cóż została zrobiona odstawiona i jej kariera w przepisie sie konczy.
Czas wykonania 2 h to tez mżonka chyba że ma sie juz przygotowona wystudzone pure . Oczywiscie w przepisie nie jest napisane czy prosto z Varomy pure zmieszać z mlekiem mąkom oraz masłem ( co jest błedem ) ale wypadało by wystudzić wiec plus 30 min . W SUMIE ZESZŁO SIE PONAD 4h . Ciasto było mokre po 40 min pieczenia na koniec opadło i wyszedł zakalec.
NIE POLECAM SZKODA PRODÓKTÓW I CZASU
Najgorsze moje 4 godziny w kuchni ...
ale od początku:
Przepis nie jasny i chaotycznie napisany
punkt 2 wymaga wykonania punktu 3 zatem dlaczego punkt 3 jest trzeci ?
brak akapitów trzeba sie domyslac czy to obroty czy podpunkt w punkcie
15 min/ varoma/ 2
miksujemy 8 s 5
lub to
Wymieszać 30 s./ obr. 3
3 dodać:
Bład w przepisie w czasie trwania wyrabiania ciasta
wyrobić 3 min
ponad kilogram wsadu (mąka plus pure z dyni) i tylko 3 minuty . To co mi wyszło po 3 minutach to jakas góra mąki .
Kolejna kwestia ... kruszonka no cóż została zrobiona odstawiona i jej kariera w przepisie sie konczy.
Czas wykonania 2 h to tez mżonka chyba że ma sie juz przygotowona wystudzone pure . Oczywiscie w przepisie nie jest napisane czy prosto z Varomy pure zmieszać z mlekiem mąkom oraz masłem ( co jest błedem ) ale wypadało by wystudzić wiec plus 30 min . W SUMIE ZESZŁO SIE PONAD 4h . Ciasto było mokre po 40 min pieczenia na koniec opadło i wyszedł zakalec.
NIE POLECAM SZKODA PRODÓKTÓW I CZASU
Anula, MT to jest miarka thermomixa Pozdrawiam
 Pozdrawiam 
Witam
Chciałabym upiec to ciasto, ale nie mogę skumać ile wody trzeba wlać... 1,5 ... ale czego..? litra? szklanki? miarki?... proszę o pomoc
ciasto super ! właśnie kolejny raz korzystam z przepisu - polecam
No tak pomyłka uchwycona
 pomyłka uchwycona  )
)
Joanno przepis wykorzystam, ale ciasta nie będę piekła 40 godzin Pozdrawiam
 Pozdrawiam  
 
apetyczne i akurat na jesienny czas