 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
Sos waniliowy
- 4 żółtka
- miąższ z laski wanilii, lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2-3 łyżki cukru
- 200 gramów mascarpone
Ciasto
- 250 gramów masła
- 6 jajek, osobno żółtka i białka
- 100 gramów cukru
- 6 ciastek owsianych lub biszkoptów, pokruszonych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 gramów mlecznej czekolady
- 150 gramów gorzkiej czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Zakładamy motylek i miksujemy około 2 minut na obrotach 4-5. Przekładamy do miski ubitą pianę. - Następnie w TM ubijamy żółtka z cukrem, aż powstanie jedwabna masa o pastelowo żółtawym odcieniu. - Ustawiamy TM na 60C i roztapiamy masło z czekoladą. - Łączymy masę czekoladową z żółtkami i pianą z białek, dodajemy łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. - Na spód formy do pieczenia ciasta rozkładamy pokruszone ciastka (nie tzreba je mielić na mąkę, wystarczy pokruszyć rękami na większe kawałki). - Do piekarnika wkładamy brytfannę z wodą i nagrzewamy do 180C. - Pieczemy ok. 30-40 min. Ja wolę 30 minut, bo lubię, gdy ciasto w środku jest płynne. Kiedy przestygnie, to środek lekko się ściągnie. - Jak ciasto się piecze, to robimy łatwiejszą wersję sosu angielskiego, czyli ucieramy żółtka z cukrem i wanilią na gładką masę, dodajemy do tego serek mascarpone i gotowe! - Jeśli jemy to ciasto prosto z lodówki, to trochę przypomina sernik czekoladowy, jeśli zaś wyjmiemy i potrzymamy trochę w temperaturze pokojowej, to robi się mięciutki suflecik czekoladowy… Na ostatniej babskiej posiadówie w mojej kuchni dziewczyny nawet palcami wylizali formę w której było ciasto - Jeśli jest sezon na truskawki, maliny lub inne jagody, to posypujemy na wierzch i podajemy z sosem. 
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Przepraszam za przeoczenia w przepisie. Już poprawione
Do czego potrzebne są ciastka/biszkopyt?
W składnikach nie ma podanej mąki, a w opisie jest, aby dodać łyżkę mąki. ??