thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 08/04/13
zmieniono dnia: 14/04/13

Składniki

ciasto naleśnikowe -drożdżowe

  • 70 g masła lub margaryny
  • 1 jajko + 2 zółtka
  • 10 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 350 g mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej

farsz szpinakowo-ruski

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki miałkiej bułki tartej
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
  • 500 g twarogu (najlepszy krajanka; nie z wiaderka!)
  • 100 g szpinaku mrożonego odciśniętego
  • 100 g serka topionego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej -opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto naleśnikowe
  1. masło rozpuścić 2,5 min / 50*C / obr.2; przelać do innego naczynia

    2. na noże założyć motylek, jajko i żółtka utrzeć z cukrem 3 min / 37*C / obr.4

    3. dodać pokruszone drożdże, wymieszać 5-10 sek / obr 2 i zostawić na 15 minut

    4. zdjąć motylek, dodać mleko, mąkę i przyprawę, wyrabiać 1 min / INTERWAŁ

    5. przelać do miseczki i poczekać aż podwoi objętość

    6. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), wylewając za każdym razem łyżkę wazową ciasta ( na grubość ok. ½ cm). Trzeba pilnować, żeby naleśniki się nie przypaliły, tylko „napuszyły” i ładnie przyrumieniły.

  2. farsz szpinakowo-ruski 

    1. czosnek rozdrobnić w naczyniu 5 sek / obr.5

    2. dodać bułkę tartą i ziemniaki i wymieszać 5 sek / obr.4

    3. dodać resztę składników i wyrobić przy pomocy kopystki 30 s / obr.3,5

  3. Sposób podania:
  4. Z usmażonych naleśników i zielonego farszu złożyć „tort”. Można go polać sosem Ajvar (robiłam jesienią w słoiki) i udekorować sałatą roszponką i rzodkiewkami.

Porady

Inny sposób podania:

Na połowę każdego naleśnika nałożyć farsz, złożyć w chusteczkę i przed podaniem podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wcześniej można wysmażyć skwarki z boczku lub słoninki, zeszklić na tym cebulkę i polać zrumienione naleśniki tmrc_emoticons.) PYCHA!!!

[[wysiwyg_imageupload:473:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szpinakowo-"ruski" tort naleśnikowy

Wydrukuj:

Komentarze