


Składniki
ciasto naleśnikowe -drożdżowe
- 70 g masła lub margaryny
- 1 jajko + 2 zółtka
- 10 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 350 g mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej
farsz szpinakowo-ruski
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki miałkiej bułki tartej
- 500 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
- 500 g twarogu (najlepszy krajanka; nie z wiaderka!)
- 100 g szpinaku mrożonego odciśniętego
- 100 g serka topionego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej -opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
masło rozpuścić 2,5 min / 50*C / obr.2; przelać do innego naczynia
2. na noże założyć motylek, jajko i żółtka utrzeć z cukrem 3 min / 37*C / obr.4
3. dodać pokruszone drożdże, wymieszać 5-10 sek / obr 2 i zostawić na 15 minut
4. zdjąć motylek, dodać mleko, mąkę i przyprawę, wyrabiać 1 min / INTERWAŁ
5. przelać do miseczki i poczekać aż podwoi objętość
6. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), wylewając za każdym razem łyżkę wazową ciasta ( na grubość ok. ½ cm). Trzeba pilnować, żeby naleśniki się nie przypaliły, tylko „napuszyły” i ładnie przyrumieniły.
ciasto naleśnikowe
Porady
Inny sposób podania:
Na połowę każdego naleśnika nałożyć farsz, złożyć w chusteczkę i przed podaniem podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wcześniej można wysmażyć skwarki z boczku lub słoninki, zeszklić na tym cebulkę i polać zrumienione naleśniki PYCHA!!!
[[wysiwyg_imageupload:473:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzięki za komentarze
Cieszę się, że korzystacie z przepisu i smakuje Wam taka wersja podania naleśników
Świetna opcja wegetarianska
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Spróbowałam, przepyszne ! dziękuję
Świetny, jak dla mnie bardzo treściwy. Dobry i na zimno, a może i lepszy?
pycha
Marzenko cieszę się, że Wam takie naleśniki smakowały. Moje dzieci też jakoś nie przepadały za szpinakiem...
Ale teraz bardzo go lubią, zwłaszcza dziewczyny
Dziękuję za komentarz
Elu torcik pyszny
wszystkim bardzo smakował, nawet moim chłopakom, którzy nie "lubią" za bardzo szpinaku
polecam
dziekuję za super przepis
pozdrawiam 
W smaku fajny, polecam do wypróbowania. Troszkę mi za mało naleśników wyszło i warstwy wyszły grube, ale to szczegół do poprawienia. Oby tak dalej!
Jeżeli chcemy, żeby warstw w tym torcie było więcej, to trzeba usmażyć cieńsze naleśniki.
Trzeba na patelnię nalać mniej ciasta i rozprowadzić ją po całej patelni, gdyż to ciasto jest dużo gęstsze od "normalnego" naleśnikowego i samo po patelni się nie rozpłynie.
Pyziak miło mi, że wypróbowałeś mój przepis a potem dodałeś komentarz
Jeżeli wolisz warstwy cieńsze to następnym razem usmażysz cieńsze naleśniki i będzie ok.