
Składniki
- 100 g szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa lub olej do posmarowania kotlecików i blaszki
- ulubione zioła - bazylia, oregano, tymianek
- 500 g ugotowanych ziemniakow
- 70 g sera żółtego
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy ser żółty i rozdrabniamy czas 10 sek, obr. 3-4. przekładamy ser do miseczki.
Do naczynia wkładamy rozmrożony szpinak, wyciskamy 2 ząbki czosnku ( jak mamy duże ząbki to jeden), wlewamy łyżeczke oliwy lub oleju i podgrzewamy czas 5 min/ 60 stopni/ obr.2.
Następnie dodajemy ugotowane i wystudzone ziemniaki, przyprawy, musztardę, ser żółty i mieszamy czas 20 sek, obr.3 - pomocna jest kopystka.
Z masy formujemy okrągłe kotleciki i lekko spłaszczamy.
Na blaszce wyłożonej papierem i wysmarowanej pedzelkiem olejem lub oliwą układamy kotleciki i smarujemy jeszcze pedzelkiem olejem lub oliwą po wierzchu.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu aby kotleciki się ładnie przyrumieniły.
Możemy także ugotować je na parze.
Kotleciki podajemy z surówką, marchewką z groszkiem lub sosem np. czosnkowym lub innym.
Smacznego
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1971:]][[wysiwyg_imageupload:1970:]][[wysiwyg_imageupload:1969:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam
sa pyszne również ze starych ziemniaczków
pozdrawiam 
Wyprobuję jak tylko pojawią się młode ziemniaki
uwielbiamy z mężem i córką szpinak 
Kotleciki rewelacja. Polecam wszystkim
Witaj wanadek. Ciesze się że kotleciki smakowały. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam
Witaj dropsik. Dziękuje za komentarz i polecam. Daj znać jak smakowały. Pozdrawiam
Grażynko proszę bardzo. Zrób bo są pyszne. Moje chłopaki nie lubią szpinaku a kotletami się zajadali
pozdrawiam 
do wypróbowania
Marzenko lubię ziemniaczki pod rożną postacią, kotleciki wypróbuję
Dziekuję za przepis 
Aguś polecam. Kotleciki są pyszne
dzieki za komentarz. Pozdrawiam serdecznie 
do wypróbowania