thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
2 litr/litra/litry/litrów
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 30/05/12
zmieniono dnia: 31/05/12

Składniki

Sos

  • ser typu parmezan, można kupić gotowy tarty lub przygotować samemu w TM w pierwszej kolejności
  • 50 gramów cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 gramów selera korzeniowego
  • 150 gramów marchewki
  • 100 gramów korzenia pietruszki
  • 500 gramów mięsa np.szynki wieprzowej, drobiowego, cielęciny
  • 350 gramów wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżeczek ziół np. bazylia, oregano prowansalskie
  • 1-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1000 gramów zagęszczonego soku pomidorowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. W garnku wstawić wodę na makaron spaghetti wg przepisu na opakowaniu

    2. Przygotować ser typu parmezan

    3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę, rozdrobnić 10-15s/obr. 5 przesypać do miseczki.

    4. Zemleć mięso w TM wg podstawowego przepisu.

    5. Dolać ok 350g wody i dodać rozdrobnione warzywa, sól, pieprz, zioła i przyprawę uniwersalną, gotować 9 min/ Varoma/ 1 obr

    6. W trakcie gotowania mięsa i warzyw ugotować makaron w garnku.

    7. Do naczynia miksującego dodać sok pomidorowy do 2 litrów pojemności naczynia, gotować 6 min/ Varoma/ 1obr, doprawić do smaku. Należy sprawdzić czy mięso i warzywa są dostatecznie miękkie - zależy to od rodzaju mięsa i czy warzywa są młode czy stare (podany czas to czas minimalny więc nie trzeba sprawdzać przed tym podanym czasem).

     

     

     

  2. Makaron wyłożyć na talerz i polać sosem, na wszystko posypać ser typu parmezan ozdobić świeżym listkiem bazyli i można zajadać.

    Smacznego!

    P.S.- dzieci właśnie wylizują talerze tmrc_emoticons.)

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Spaghetti bolognese z warzywami

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 6, 2017 at 12:42
    5.0

    rewelacja

  • listopada 25, 2016 at 16:53

    Warzywa troszkę dłużej gotowałam w TM. Dodałam świeże pomidory, bazylię i chilli. Polecam , jest smacznie

  • września 22, 2016 at 13:03

    Jeśli gotujemy sos w misie nie powinno sie używać programu Varoma. Ten program służy tylko do gotowania na parze

  • kwietnia 4, 2016 at 16:29
    5.0

    dla mnie bdb, faktycznie trochę dłużej trzeba gotować, ale jest smaczne tmrc_emoticons.-) zamiast sosu pomidorowego dałam przetarte pomidory

  • października 22, 2015 at 17:09

    Witam wykonywałam wszystko krok po kroku. Sos zupa nie sos!!! Na dodatek moj tm sie przypalił nie wiem jakim cudem. Nie polecam

  • sierpnia 27, 2015 at 15:17

    Skorzystałem z przepisu, ale nie do końca jestem z niego zadowolony. Za krótki czas gotowania mięsa z warzywami - marchewka twarda. Za dużo wody. Zastąpiłem przecier świeżymi pomidorami oraz dodałem pół strączka papryczki chili. Smak bardzo ok. ogólnie smaczny przepis i po małych modyfikacjach godny polecenia.

  • czerwca 13, 2015 at 16:34

    Sos palce lizać!!! Polecam gorąco!

  • kwietnia 30, 2015 at 08:35

    Sos przepyszny. tmrc_emoticons.) Nigdy dotąd nie udało mi się takiego zrobić w tradycyjnym garnku. Zamiast soku pomidorowego dodałam puszkę pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiony wg własnego smaku, ze świeżym oregano rewelacja.

  • czerwca 6, 2013 at 13:26

    tmrc_emoticons.(  Skorzystałam z powyższego przepisu, aby przygotować ulubione danie moich dzieci. Niestety potrawa nie była smaczna. Moim zdaniem trochę za dużo warzyw, a sok pomidorowy może lepiej zastąpić koncentratem bądź pomidorami z puszki.

  • czerwca 1, 2012 at 10:10

    Fajny przepis i napewno jest pysznytmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: