Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
- 500 gramy polędwicy wieprzowej
 - 300 gramy cebuli
 - 2 ząbka ząbek czosnku
 - 300 gramy wody
 - 20 gramy olej rzepakowy
 - 40 gramy śmietana, 18% tłuszczu
 - 1 łyżki mąka pszenna
 - 1 kostki bulion mięsny, kostka rosołowa
 - 1 płaskich łyżeczek majeranek, suszony
 - 1/2 płaskich łyżeczek papryki słodkiej, mielonej
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Varoma - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Polędwiczki tniemy na 1,5 cm plastry i rozbijamy je tłuczkiem na grubość około 7 mm . 
Oprószamy polędwiczki solą i pieprzem z dwóch stron.
Obsmażamy mięso na oleju po około pół minuty z każdej strony. Obsmażone polędwiczki układamy na dolnej części Varomy (kawałki mięsa mogą nachodzić na siebie) i odstawiamy na chwilę.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę (300g) oraz czosnek (2 ząbki) i rozdrabniamy 5s/obr.5. Za pomocą kopystki zgarniamy warzywa na dno naczynia. Dodajemy olej (20g) i dusimy 4min/120’C/obr.1.
Wlewamy wodę (300g), dodajemy koncentrat bulionu/kostkę rosołową, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oraz po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
Zamykamy, nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy na parze 25 min/Varoma/obr.1. Następnie zdejmujemy przystawkę Varoma i przekładamy mięso do garnka
Do naczynia miksującego dodajemy 1 łyżkę mąki oraz 40 g śmietany i miksujemy 30s/obr.4-8, stopniowo je zwiększając.
Sos przelewamy do garnka z mięsem. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Super, dziękuję za przepis. Ja potraktowałam go jako bazę, dodałam surową paprykę, troszeczkę ostrego curry i zabek czosnku więcej i sos wyszedl przepyszny. Zyskał tez na kolorze. Wszystkim bardzo smakował, a towarzystwo wybredne. Myśle, że orginalna wersja tez super, tylko słodsza i lagodniejsza, papryka troche tą słodycz przełamała.
Bardzo smaczny, szybki i prosty przepis. Nie spodziewałam się że z dosłownie "3 składników na krzyż" można wyczarować coś takiego. Cała rodzina się zajadała i mimo pełnych brzuchów każdy chciał dokładkę. Sos delikatny, lekko słodkawy-pycha!
Sos cebulowy jest delikatny, kremowy, polędwiczki pyszne. Całe danie (wraz z ziemniakami gotowanymi w koszyku) godne polecenia. Mniam😋
potwierdzam, polecam.
Rewelacja. Ja podałam z ziemniakami i buraczkami.
Bardzo smaczne danie. Na gościach zrobiło wrażenie. Prosili o dokładkę.
            
Wyszło smaczne. Moja modyfikacja to taka, że podczas robienia sosu z polędwiczek włożyłam jeszcze koszyczek i dodałam ziemniaki. Wszystko za jednym razem się zrobiło. Polecam, będę robić taki.
Przepis rewelacja!
Wszystko wyszło perfect!
Smaczne
"Mieszanie" 
"Blokada naczynia miksującego"