



Czas przygotowania
4h 30min
Czas całkowity
5h 30min
porcja/porcje/porcji
16
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb "CZERWONY PAŹDZIERNIK" z winem na zakwasie
- 100 gramy ziarno żyta
- 100 gramy mąka żytnia, chlebowa typ 720
- 50 gramy mąka żytnia, razowa typ 2000
- 300 gramy mąka pszenna, chlebowa typ 750
- 15 gramy drożdże świeże
- 150 gramy zakwas chlebowy
- 50 gramy płatków owsianych
- 25 gramy otrębów pszennych
- 25 gramy otrębów owsianych
- 30 gramy pestek dyni
- 30 gramy słonecznika łuskanego
- 30 gramy siemienia lnianego
- 1 łyżeczki czarnuszki
- 200 gramy czerwonego wina, wytrawnego
- 200 gramów woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Witam , wyjaśnie że to mój pierwszy chleb na własnym zakwasie , znajomi stwierdzili że jest bardzo dobry i oryginalny dlatego opisze jak powstał
Od niedawna ma TM i nie mam zbytnio doświadczenia jak chodzi o chleb , więc jestem ciekaw opinii i wskazówek specjalistów , bo pewnie można coś ulepszyć ( po przeczytaniu stosu przepisów i porad ułożyłem przepis który wydawał mi sie obiecujący , a efekt przerusł moje oczekiwania , stąd te wypociny ...) .
- Zakwas jest pierwszym jaki zrobiłem , zrobiłem go zgodnie z przepisem na żytni zakwas chlebowy , więc nie będe pisał jak go wykonać ... Chlebek zrobiłem na 4-5 dniowym zakwasie , który robiłem pierwszy raz w życiu , dlatego postanowiłem użyć drożdży , prawdopodobnie są zbędne jak posiadamy starszy zakwas .
- Do ciasta użyłem młodego 4-ro dniowego zakwasu , dlatego dołożyłem drożdże , a nie bedąc pewny jak zareagują na zimne wino (miałem je z lodówki) podgrzałem wino 2min/37c/obr.2 , przelałem je do oddzielnego kubka ( również nie wiedziałem czy mozna uaktywnić świeże drożdże w wodzie z winem i wolałem nie ryzykować )
- Woda i pokruszone drożdże
"Blokada naczynia miksującego" 3min/37c/obr2
- Wszystkie składniki z listy plus wcześniej podgrzane wino wrzucamy
"Blokada naczynia miksującego" i 5min
"Ciasto"
- Przekładamy ciasto do miski i przykryte ścierką odkładamy w ciepłe ciemne miejsce na conajmniej 2 h
- Przekładamy ciasto do keksówki (natłuszczonej i posypanej mąką) , przykrywamy ścerką i odkładamy na jakąś godzine .
- Jak ciasto wyrośnie ponad wysokość keksówki , smarujemy je za pomacą pędzelka oliwą z oliwek i wkładamy do zimnego piekarnika , ja umieściłem je na dole i nastawiłem 200C normalnym trybem ,a po 40 minutach zmniejszyłem na 180 C i piekłem jeszcze 20 min .
- Chleb odrazu wyjąłem na kratke która umieściłem w otwartym piekarniku
- Ja na ostatnie 10 minut włączyłem termoobieg i pokropiłem chleb wodą . Wiem że forma przepisu jest niepoprawna , ale mam nadzieje że w miare zrozumiale wszystko opisałem . Jak dla mnie chlebek smakuje wyśmienicie , co do wykonania , sam jestem ciekaw co zrobiłem nie tak
Wstęp
Zakwas
Ciasto
Podsumowanie
Porady
Przy użyciu starszego zakwasu , prawdopodobnie drożdże są zbędne , więc w punkcie 3 zmieniamy na woda i wino do
"Blokada naczynia miksującego" 3min/37c/obr.2 i idziemu potem od punktu 5 jak w przepisie ...
Jak przekładałem casto ręce opruszyłem mąką
Sorki za błędy , gramatyka i interpunkcja nie mają dla mnie znaczenia o ile zachowany jest kontekst/znaczenie wypowiedzi
Jeszcze raz zaznacze że opisałem tu jak ja przyżądziłem chleb ze zdjęć , i jest to mój pomysł a sposób wykonania nie jest profesjonalnym przepisem tylko moją amatorską propozycją !!!

Jak przekładałem casto ręce opruszyłem mąką
Sorki za błędy , gramatyka i interpunkcja nie mają dla mnie znaczenia o ile zachowany jest kontekst/znaczenie wypowiedzi

Jeszcze raz zaznacze że opisałem tu jak ja przyżądziłem chleb ze zdjęć , i jest to mój pomysł a sposób wykonania nie jest profesjonalnym przepisem tylko moją amatorską propozycją !!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla starszych osób
Przyjęcie
Bufet
Urodziny
Urodziny dziecka
Piknik
Grill
Prezent
Gotowanie na co dzień
Przystawka
Dodatek
Śniadanie
Drugie śniadanie
Podwieczorek
Kolacja
Przekąska
Wegetariańska
Bez jajek
Naturalne
Kreatywne
Pieczenie
Chleb
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Brawo! I o to właśnie chodzi, nie bać się eksperymentować. Thermoś to nasz przyjaciel
Przepis ciekawy i jako, że równiez piekę chleby (tylko i wyłącznie na zakwasie), chętnie wypróbuję