Składniki
4 porcja/porcje/porcji
zupa
- 1 marchewka
- po kawałku selera, pora i pietruszki
- 100 g białej kiełbasy pokrojonej w plastry
- 700 g gotującej wody
- 400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 300 g zakawasu na żurek (u mnie firmy KRAKUS)
- duża szczypta pieprzu
- 2 płaskie łyżeczki majeranku
- 50 g kwaśnej śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo
- rzeżucha
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
-
6
1h 10min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3s/ obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić 2 min/ 120 stopni C/ obr. 1. Dodać warzywa (marchewkę, seler, por i pietruszkę), rozdrobnić 12s/ obr. 3,5. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę i gotującą wodę. Zupę doprawić, dodając przyprawę warzywną, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Naczynie miksujące przykryć MT. Gotować 15 min/ 100 stopni C/ / poz. 1. Następnie do zupy dodać zakwas, gotować 12 minut/ 100 stopni C/ / poz.1. Dodać majeranek i śmietanę, gotować 3 min/ 100 stopni C // poz.1. Zupę podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo, obficie posypaną posiekaną rzeżuchą.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacja !!!
Rewelacja !!!
Przepyszny, robiłam...
Przepyszny, robiłam
na zakwasie Krakusa 😁😁😁
pierwszy raz robiłam żurek
pierwszy raz robiłam żurek właśnie z tego przepisu, napewno zrobie kolejny raz
Jest ok,choć to nie do końca
Jest ok,choć to nie do końca ten smak żuru o jakim myślałam.Ogólnie zupka smaczna.
Coś pysznego. Taki żurek jest
Coś pysznego. Taki żurek jest ciągle ,,zamawiany " przez moje dzieci.
idealny, dziękujemy
idealny, dziękujemy
Mi nie wyszedł wogóle kwaśny
Mi nie wyszedł wogóle kwaśny
wina zakwasu?
Gotowałam, jest pyszny!
Gotowałam, jest pyszny!
Przepyszny :) idealnie
Przepyszny
idealnie kwaśny..takiego szukałam
Przetestujemy ten żurek
Przetestujemy ten żurek
Otóż żurek powyższy
Otóż żurek powyższy popełniłem w dniu wczorajszym.
Nie wyszedł mi taki jak na zdjęciu ale był bardzo smaczny.
Wprowadziłem element dodatkowy w postaci 100g wędzonego boczku.
Palce lizać.
Jacek
"Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"
I ja uwielbiam żurek w każdej
I ja uwielbiam żurek w każdej postaci(byle dobrze doprawiony). Przepis przetestuję w poniedziałek i dam znać.
Jacek
"Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"
(Brak tematu)
Jak dla mnie niezbyt dobra.
Jak dla mnie niezbyt dobra. Za gęsta i za kwaśna,chociaż robiłam wszystko zgodnie z przepisem.
Zupa bardzo dobra. Użyłem
Zupa bardzo dobra. Użyłem ieco nwięcej zakwasu (preferuję taki zrobiony przez znajomych, bo te sklepowe mi nie odpowiadają).
(Brak tematu)
Na pewno wypróbuję
Na pewno wypróbuję
Miło mi, że przepis
Miło mi, że przepis odpowiada...Pozdrawiam
Super - właśnie zakończyłam
Super - właśnie zakończyłam
Testowałam wiele żurków, ale ten jest super . Dodałam jednak trochę więcej zakwasu.
Dzięki za przepis -
Bardzo dobry - pyszny! Troche
Bardzo dobry - pyszny! Troche zmieniłam proporcje, ale wiadomo jest że każdy smak inny, jednak pomysł super!
SetEmi
Uwielbiam żurek - każdy
Uwielbiam żurek - każdy