thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
0 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy

Składniki

Marynata kurczaka

300 gr piersi z kurczaka

Zupa

  • 400 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 soku z limonki
  • 25 g czerwonej papryki
  • 10 g papryczki chili
  • 20 g oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kostki rosołowej z TM
  • 1/2 opakowania kiełki fasoli mung, puszka
  • 1 mały pęczek kolendry, świeża

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Marynata do kurczaka
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    1 łyżka sosu teriyakiostrego
    1/2 łyżeczki sosu chili
  2. 1. Pokroić na małe kawałki i zamarynować kurczaka
    2. Zetrzeć imbir i skórkę z cytryny - tylko żôłta część - do salaterki
    3. Zmiksować cebulę 3 s obr 5 - dodać oliwę i dusić 3 min - Varoma
    4. Dodać obie papryki, kostkę rosołową i zmiksować 5 s obr 5
    5. Wlać 400 ml wody i dodać kurczaka z marynatą - got. 7 min 100 st C/
    obr 1 wsteczne
    6. Dodać mleczko kokosowe, starty imbir, skórkę, sok z cytryny i limonki -
    got. 5 min 100 st C/ obr 1 wsteczne
    7. Włożyć kiełki mung na talerze, wlać zupę i posypać kolendrą




Porady

zamiast świeżej papryczki chili - można dodać sos chili
sok z limonki można dodać też na samym końcu - po sprawdzeniu smaku

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa tajska z kurczaka

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 24, 2021 at 10:49

    pycha zupka

  • listopada 27, 2019 at 18:02
    5.0

    Super zupa!
    Uwielbiam tę zupkę!!! Jest pyszna, łatwa i szybka do zrobienia. Moja mała modyfikacja to dodaje do niej sporo pasty tom yum i wtedy ostrość i smak najlepszy! Polecam wszystkim!

  • lutego 19, 2019 at 17:33

    Prosze o uzupelnie przepisu bo to jakaś tragedia jest !!!!!

  • stycznia 14, 2019 at 20:56
    4.0

    zupa dobra.

  • lipca 25, 2017 at 20:39

    Bardzo proszę o uzupełnienie przepisu! Chciałabym wiedzieć jaką ilość kurczaka powinno się dodać do tej zupy. Z góry dziękuję!

  • stycznia 31, 2017 at 22:43

    kota7 napisał:
    kochana pani - robiłam ten przepis kilka razy, za każdym razem idealnie wychodziło, był fantastyczny, poleciłam znajomej, też robiła i też zachwycona ale...teraz został zmieniony DLACZEGO???!!!! DLACZEGO?????? I dlaczego w taki sposób, że zniknął kurczak (???!!!???!!!)

    Ratunku!!! Chcę zrobić i za cholerę nie pamiętam ile tego było 400/500g??? Pamięta, ze raz zamieniłam fileta na udka i nie wiem czy nie był fajniejszy, bardziej soczysty

    HELP!

    I czemu są takie gigantyczne przerwy po krokach wykonania i każdy punkt ma nr 1????? Było dobrze tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(




    poprawiając coś się mi poprzestawiało - już powinno być ok

  • stycznia 30, 2017 at 16:25
    5.0

    Dobra zupka. Zamiast kurczaka daje czasem lososia i makaron sojowy.

  • grudnia 1, 2016 at 06:36

    ms.margo napisał:

    Proszę przeczytać raz jeszcze - wszystko jest





    nie ma kurczaka tmrc_emoticons.(

  • listopada 24, 2016 at 13:34

    kochana pani - robiłam ten przepis kilka razy, za każdym razem idealnie wychodziło, był fantastyczny, poleciłam znajomej, też robiła i też zachwycona ale...teraz został zmieniony DLACZEGO???!!!! DLACZEGO?????? I dlaczego w taki sposób, że zniknął kurczak (???!!!???!!!)

    Ratunku!!! Chcę zrobić i za cholerę nie pamiętam ile tego było 400/500g??? Pamięta, ze raz zamieniłam fileta na udka i nie wiem czy nie był fajniejszy, bardziej soczysty

    HELP!

    I czemu są takie gigantyczne przerwy po krokach wykonania i każdy punkt ma nr 1????? Było dobrze tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(

  • lipca 11, 2016 at 14:29

    Troszkę za kwaśna..sądzę , że ciut za dużo soku z cytryny...z limonki wystarczy. Można dodać soku z ananasów..będzie pycha.

Are you sure to delete this comment ?