Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Zupa lentilkowa - zupa z soczewicy
- 1 soczewica czerwona, szklanka
- 1 porcji papryczka chili cayenne, świeża, sztuka
- 4 ząbki ząbek czosnku
- 1 porcji marchewka
- 1,5 litra Bulionu warzywnego
- 1 porcji Sòl morska
- 1 porcji pieprz czarny, mielony
- 1 porcji natka pietruszki, świeża
- 2 płaskie łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżki masła, niesolonego
- 1 łyżeczki papryka słodka, mielona
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
[size= 10.5pt; line-height: 115%; font-family: Helvetica; color: #1d2129; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial]Rozgrzewająca zupa lentilkowa - czyli z czerwonej soczewicy.[/size][size= 10.5pt; line-height: 115%; font-family: Helvetica; color: #1d2129]
1 szklanka czerwonej soczewicy[/size]
1 mała papryczka chili
4 ząbki czosnku
1 marchewka
1½ L bulionu warzywnego
sól i pieprz
natka pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Przygotowanie:
Soczewicę należy opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekać.
Na rozgrzane dno garnka wlać oliwę i dodać masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min.
Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę – smażyć około 2 min.
Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość blendujemy w TM. Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane obficie natka pietruszki.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz