3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

zupa krem z kukurydzy


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 g kukurydzy, mrożonej (lub 1,5 puszki )
  • 100 g serka topionego, najlepiej masdamer
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 mała cebulka
  • 1,5 l bulionu - może być warzywny lub poprostu rosół (dla leniwców i tych co nie mają czasu mogą być kostki rosołowe lub bulionetki)
  • garść chipsów nachos (najlepiej paprykowe)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy składniki w kolejności cebulka, kukurydza, serek, mąka* i miksujemy 10s/poz 7

    2. Wlewamy bulion, gotujemy 15-20* min/poz 3 /T Varoma (warto ustawić koszyczek na pokrywce by nie chlapało- zdarza się rzadko ale czasami tak)

    3. Na koniec gotowania miksujemy ponownie czas 10s/poz 7

    4. Zupę należy doprawić: gałką muszkatułową, szczyptą słodkiej papryki, białego pieprzu oraz do smaku solą

    5. Podajemy w miseczkach posypane pokruszonymi nachosami

    * Można pominąć mąkę jeśli używamy mrożonej kukurydzy

    Gotując zupę z kukurydzy z puszki czas gotowania to max 15 min

    Ja bardzo lubię gęste kremy, ale stosunek bulionu do wsadu należy regulować wg swoich upodobań tmrc_emoticons.)

     

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zupa w smaku OK, z tym, że

    Zgłoszony przez Largo na grudnia 13, 2011 at 13:31.

    Zupa w smaku OK, z tym, że 1,5 litra bulionu to za dużo - dałam 1,2 l i przy temperaturze Varoma wykipiało, mimo stojącego na pokrywce koszyczka. Obroty 3 też za wysokie - chlapie. Zmniejszyłam temperaturę do 90 C, obroty do 2 i dokończyłam gotowanie. Z nachosami fajny pomysł, dałam jeszcze na wierzch starty żółty ser.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kukurydzę podobnie jak

    Zgłoszony przez anna_maria na listopada 30, 2011 at 10:33.

    tmrc_emoticons.D kukurydzę podobnie jak groszek kupuje się już wyłuskaną tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak wygladalo wyjmowanie

    Zgłoszony przez karo9999karo na listopada 30, 2011 at 08:43.

    A jak wygladalo wyjmowanie ziarenek z kolby? Nie tryskaly sokiem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak, a do tego mrożona nie

    Zgłoszony przez anna_maria na listopada 29, 2011 at 20:49.

    tak, a do tego mrożona nie jest tak nafaszerowana cukrem, tylko trzeba dłużej ją gotować. Ogólnie zupy krem z kukurydzy to dość amerykańska kuchnia, ale pomysł Nigelli na nachosy rewelacja - wcześniej jadłam ją z grzankami, jak posmakowałam nachosów to nidgdy więcej grzanek!!!  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Widzialam ten przepis w

    Zgłoszony przez karo9999karo na listopada 29, 2011 at 12:06.

    Widzialam ten przepis w ksiazce Nigelli. Nigdy tego nie robilam z kukurydza mrozona. Chociaz wydaje mi sie nawet ze powinno byc lepsze. (Bo chodzi o surowa, obrana i zamrozona kukurydze co nie?  Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi) tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8-) Cool" alt=tmrc_emoticons.8) src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/cool.png" width=19 height=19>

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze