Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 500 g kukurydzy, mrożonej (lub 1,5 puszki )
  • 100 g serka topionego, najlepiej masdamer
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 mała cebulka
  • 1,5 l bulionu - może być warzywny lub poprostu rosół (dla leniwców i tych co nie mają czasu mogą być kostki rosołowe lub bulionetki)
  • garść chipsów nachos (najlepiej paprykowe)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy składniki w kolejności cebulka, kukurydza, serek, mąka* i miksujemy 10s/poz 7

    2. Wlewamy bulion, gotujemy 15-20* min/poz 3 /T Varoma (warto ustawić koszyczek na pokrywce by nie chlapało- zdarza się rzadko ale czasami tak)

    3. Na koniec gotowania miksujemy ponownie czas 10s/poz 7

    4. Zupę należy doprawić: gałką muszkatułową, szczyptą słodkiej papryki, białego pieprzu oraz do smaku solą

    5. Podajemy w miseczkach posypane pokruszonymi nachosami

    * Można pominąć mąkę jeśli używamy mrożonej kukurydzy

    Gotując zupę z kukurydzy z puszki czas gotowania to max 15 min

    Ja bardzo lubię gęste kremy, ale stosunek bulionu do wsadu należy regulować wg swoich upodobań tmrc_emoticons.)

     

    Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

zupa krem z kukurydzy

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 13, 2011 at 13:31

    Zupa w smaku OK, z tym, że 1,5 litra bulionu to za dużo - dałam 1,2 l i przy temperaturze Varoma wykipiało, mimo stojącego na pokrywce koszyczka. Obroty 3 też za wysokie - chlapie. Zmniejszyłam temperaturę do 90 C, obroty do 2 i dokończyłam gotowanie. Z nachosami fajny pomysł, dałam jeszcze na wierzch starty żółty ser.

  • listopada 30, 2011 at 10:33

    tmrc_emoticons.D kukurydzę podobnie jak groszek kupuje się już wyłuskaną tmrc_emoticons.D

  • listopada 30, 2011 at 08:43

    A jak wygladalo wyjmowanie ziarenek z kolby? Nie tryskaly sokiem?

  • listopada 29, 2011 at 20:49

    tak, a do tego mrożona nie jest tak nafaszerowana cukrem, tylko trzeba dłużej ją gotować. Ogólnie zupy krem z kukurydzy to dość amerykańska kuchnia, ale pomysł Nigelli na nachosy rewelacja - wcześniej jadłam ją z grzankami, jak posmakowałam nachosów to nidgdy więcej grzanek!!!  

  • listopada 29, 2011 at 12:06

    Widzialam ten przepis w ksiazce Nigelli. Nigdy tego nie robilam z kukurydza mrozona. Chociaz wydaje mi sie nawet ze powinno byc lepsze. (Bo chodzi o surowa, obrana i zamrozona kukurydze co nie?  Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi) tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8-) Cool" alt=tmrc_emoticons.8) src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/cool.png" width=19 height=19>

Are you sure to delete this comment ?