Składniki
2 litr/litra/litry/litrów
Zupa chrzanowa
Zupa
- 1 korzeń świeżego chrzanu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 2 łyżki koncentratu bulionu drobiowego , wykonanego w TM
- 1 porcji śmietana, min. 30% tłuszczu
- kiełbasa
- 2 ząbki ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 3 ziemniaki pokrojone wkostkę
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" włóż kilka kawałków korzenia chrzanu, ustaw obroty na 3 i zwiększaj do 9 przez około 1min. Dodaj ocet winny lub sok z cytryny około 100g. Odłóż do osobnego naczynia. Tak zrobiłaś właśnie chrzan własny gotowy do spożycia jakododatek do mięsa i wędlin lunzup i sosów. Chrzan możesz też przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Przed użyciem dodaj śmietanę kremówkę wg smaku.
- Do naczynia
włóż kilka drobnych kawałków marchewki, pietruszki, selera, 2 ząbki czosnku i 1 białą cebulę miksuj przez 10 sek obroty 5. dodaj 2 łyżki koncentratu drobiowego oraz 1,5 l wody. Dodaj pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Ustaw czas na 15 min. temperaturę 120°C obr
na 2. Teraz dodaj chrzan, 2 łyżki majeranku i 1 miarkę słodkiej śmietany dowolną kiełbasę pokrojoną na plasterki i gotuj jeszcze przez 5 min.
Kiełbasę można podsmażyć przed włożeniem. Można też użyć cienkich białych kiełbasek lub podawać z jakami na twardo pokrojonymi w ćwiartki. Dodaj kilka listków pietruszki lub rzeżuchy przed oodaniem.
Zupa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
[color=#113c2b; font-family: Arial, sans-serif; font-size: 13px; line-height: 16px]Kiełbasę można podsmażyć przed włożeniem. Można też użyć cienkich białych kiełbasek lub podawać z jakami na twardo pokrojonymi w ćwiartki. Dodaj kilka listków pietruszki lub rzeżuchy przed oodaniem.[/color]
Na Święta Wielkanocne można ugotować dzień wcześniej i jest mniej roboty.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZibirak: ile tego chrzanu?
Zibirak: ile tego chrzanu?
Niezła, dodałem chrzanu ze słoiczka.
Niezła, dodałem chrzanu ze słoiczka.
Muszę zrobić
Muszę zrobić