3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

POMIDOROWA


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

  • 65 g cebuli w kawałkach
  • 20 g pora w kawałkach
  • 80 g marchewki w kawałkach
  • 40 g pietruszki korzeń w kawałkach
  • 40 g selera w kawałkach
  • 2 ząbki czosnku (średnie)
  • 4 pomidory świeże (średnie)
  • 1 płaskiej łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, lub 1 kostka bulionu rosołowego
  • 20 g MASŁA 82%
  • 40 g śmietany 12%
  • 80 g makaronu nitki
  • 800 g woda, (uzupełnić do II kreski w dzbanie termomixa)
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • pieprz mielony do smaku, (ok. 1/4 łyżeczki)
  • natka świeżej pietruszki, do ozdobienia
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    POMIDOROWA
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, por, marchew, pietruszkę, seler, czosek - rozdrobnić 5s/obr 5.

    2.Zgarnąć kopystką na dół naczynia rozdrobnione warzywa. Dodać masło i dusić 3 min./100s/obr1.

    3. Pomidory sparzyć, po czym schłodzić zimną wodą, obrać ze skóry i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki.

    4. Do warzyw wrzucić pokrojone pomidory, płaską łyżkę koncentratu bulionu mięsnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz do smaku oraz uzupełnić wodą. Gotować 15 min/100s/obr1.

    5. Dodać makaron nitki i śmietanę. Uzupełnić wodą do II kreski w dzbanie termomixa. Gotować 8min/100s/Counter-clockwise operation2.

    6. Zupę przelać do miski. Podać zaraz po przygotowaniu i ozdobić świeżą natką pietruszki.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Smacznego życzę tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • kamhet... włoszczyzna może być mrożona

    Zgłoszony przez jolaskobejko na stycznia 29, 2017 at 19:26.

    kamhet... włoszczyzna może być mrożona tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę że wtedy trzeba skrócić

    Zgłoszony przez AgaOliBe na stycznia 24, 2016 at 04:23.

    Myślę że wtedy trzeba skrócić czas gotowania ok. 5 min. Pomidory też można zastąpić tymi z puszki. Ja jednak zawsze robię że świeżych warzyw.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy włoszczyzna może być

    Zgłoszony przez kamhet na stycznia 22, 2016 at 20:52.

    czy włoszczyzna może być mrożona ???????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze