thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
31h 0min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Dynia

  • 800 g dynia
  • cebula (60-80g), pół
  • 1 marchewka
  • 1 g kostka warzywna
  • 1 pietruszka korzeń
  • seler, kawałek
  • curry w proszku, łyżeczka
  • imbir, świeży, 3cm plaster
  • czosnek świeży, 3 ząbki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g woda
  • sół
  • pieprzu cz
  • cukier, łyżeczka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. imbir, połowe średniej cebuli i 3 ząbki czosnku pokroic w malutkie kawalki, dodać do naczynia razem z oliwą (ja dodałam oliwy chilli) i dusić Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2.5min/100[/b]°C/obr. 2[/b][/b][/b]
  2. dodać 800g obranej i pokrojonej w kawałki dyni, 8sec./obr. 6[/b][/b][/b]
  3. dodać 500g wody, kostke warzywną, szczypte soli, pieprzu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę curry, pokrojoną marchewkę, selera, pietruszkę i gotować 22min/100[/b]°C/obr. 2[/b][/b][/b]
  4. całość zmielić 1min[/b]/obr. 6[/b][/b] [/b]
  5. podawać ze śmietaną lub bez wedle uznania
  6. smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Krem z dyni z curry i imbirem

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 30, 2019 at 11:05

    Najlepsza zupa świata !
    Nie jestem zwolennikiem cukru wiec go uniknęłam w tym przepisie - czego nie żałuje, bo zupa wyszła naprawdę pyszna! Dla złamania smaku dodałam domowej roboty sok z pomidorów🥰

  • października 7, 2017 at 11:01

    pyszna zupa. ja imbir dodałam w pkt. 3 tmrc_emoticons.)

  • marca 8, 2017 at 11:50
    5.0

    Wspaniała, gęsta, rozgrzewająca !!!! w sam raz na taki pochmurny dzień. na koniec dodałam 40 g serka topionego dla "ogładzenia" ale bez niego też jest super. Faktycznie cukier niekoniecznie, zależy od dyni, następnym razem pominę.

  • lutego 21, 2017 at 11:29

    Pyszna tmrc_emoticons.) Jednak następnym razem nie dam ani grama cukru. Trochę teraz zdaniem mojego męża kojarzy się z budyniem tmrc_emoticons.;)

  • stycznia 29, 2017 at 11:12

    REWELACJA

    Przepyszna zupka ☺

  • listopada 25, 2016 at 13:54

    polecam pyszna tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

  • listopada 8, 2016 at 20:15

    Jak zwykle musiałam dodać do przepisu coś od siebie... przed ostatmim blendowaniem dołożyłam śmietany i sera GORGONZOLA.... PYCHA... Polecam...

  • listopada 8, 2016 at 15:26

    KOna napisał:
    Dodałam jeszcze serek topiony i 200 ml mleczka kokosowego, doprawiłam do smaku ostrą papryką i bardzo dobra zupka wyszła
    koniecznie musze spróbować z mlekiem kokosowym Smile

  • listopada 8, 2016 at 15:26

    liskana napisał:
    Próbuje dziś zrobić krem według Pani przepisu, niestety nie znalazłam w którym miejscu dodany jest imbir?
    Ma Pani racje, zapomniałam o imbirze, należy go dodać w kroku 1.

  • listopada 4, 2016 at 10:33

    Dodałam jeszcze serek topiony i 200 ml mleczka kokosowego, doprawiłam do smaku ostrą papryką i bardzo dobra zupka wyszła

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: