3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Korzenny krem marchewkowy (francuski) z szaszłykiem


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

zupa:

  • 1 płaska łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy
  • 40 g oleju
  • ½ łyżeczki cuury
  • 2-3 cm świeżego korzenia imbiru lub ½ łyżeczki suszonego
  • 500g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
  • 200g cebuli pokrojonej na ćwiartki
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 kostki bulionowe, -wykonane w TM
  • skórka i sok z 1 limonki
  • sól i pieprz do smaku

szaszłyki:

  • 500 g piersi z kurczaka lub cielęciny
  • szynka parmeńska, -kilka plasterków
  • sól, pieprz ew. pieprz cayenne
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • wykałaczki

do przybrania:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • skórka otarta z ½ limonki
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
5

Przygotowanie

    korzennego kremu marchewkowego z szaszłykiem
  1. mięso pokroić w kostkę o boku 1,5 cm

    2. z soli, pieprzu i octu balsamicznego (ew. pieprzu cayenne) zrobić marynatę i wymieszać z nią mięso; odstawić na 20-30 minut

    3. na wykałaczki nakłówać mięso wyjęte z marynaty i przekładać cieniutkimi plasterkami szynki

    4. szaszłyki ułożyć na przystawce Varoma

    5. w suchym naczyniu zmielić kaszę na mąkę 20s/ obr.10; przesypać do innego naczynia

    6. W naczyniu zmielić kolendrę i gorczycę 20 s / obr.10; dodać curry i olej i dusić 5 minut / Varoma / obr.soft

    7. Dodać imbir pokrojony w cieniutkie plasterki i cebulę, posiekać 5-7 sek./ obr.5, dusić 1,5 min / Varoma/ obr.1,5

    8. Dodać marchewkę, posiekać 5-7 sek / obr.4,5

    9. dodać resztę składników zupy (bez limonki),  dodać wody do objętości 1,5 litra 

    10. na zamknięte naczynie ustawić przystawkę Varoma z szaszłykami i gotować 25 minut / Varoma / obr 1-2

    11. na 3 minuty przed końcem gotowania dodać skórkę i sok z limonki

    12. zdjąć przystawkę z naczynia, zupę zmiksować 20s obr 8-10; jeżeli jest za gęsta dodać wrzątku

    13. zupę podawać w czarkach; do każdej porcji włożyć po szaszłyku i kilka grzanek

    14.udekorować kleksem jogurtu, listkiem świeżej bazylii i świeżo mielonym pieprzem

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pożywna, rozgrzewająca zupa na każdą okazję


Można przygotować ją bez szaszłyków


Polecam, smacznego tmrc_emoticons.) 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiliśmy wczoraj razem z mężem i wyszło mega...

    Zgłoszony przez Amidi na grudnia 17, 2016 at 09:09.

    Robiliśmy wczoraj razem z mężem i wyszło mega pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • francuski smakołyk:))

    Zgłoszony przez Bodek_B na kwietnia 6, 2016 at 21:53.

    francuski smakołyktmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się gotuje Ja w

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 23, 2014 at 13:42.

    Właśnie się gotuje tmrc_emoticons.) Ja w łóżeczku pod kołderką   tmrc_emoticons.~  pociągająca i kichająca  tmrc_emoticons.;) Och, jak dobrze że mam Termosia  Love  Nawet chorowanie jest łatwiejsze  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ElaK napisał:    Veroniko,

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 14, 2013 at 10:19.

    ElaK

      tmrc_emoticons.)  Veroniko, pikantne są szaszłyki jeżeli do marynaty dodamy pieprzu cayenne.. Mojej rodzince bardzo smakują bo są takie lekko wędzone, dzięki szynce parmeńskiej.  tmrc_emoticons.)  A sama zupa jest trochę pikantna po dodaniu imbiru, który dobrze rozgrzewa zwłaszcza w zimne dni.  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.D  Jak wypróbujesz, to daj znać, czy takie połączenie też Wam smakuje  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    Mysle, ze tak, uwielbiam pikantne tmrc_emoticons.)  Dam znac, jak zrobie , dzieki Big Smile Big Smile Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Eluniu super zupka  dodaje

    Zgłoszony przez magi1 na marca 14, 2013 at 08:03.

    Eluniu super zupka  tmrc_emoticons.D dodaje do wyprobowania. Bardzo lubimy zupki i czesto je jemy. Pozdrawiam cieplutko bo dzisiaj duzy mroz  tmrc_emoticons.) 

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu przepis na zupkę

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 13, 2013 at 23:40.

    Elu przepis na zupkę orginalny tmrc_emoticons.)  W sobotę wypróbuję. Pozdrawiam tmrc_emoticons.) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam zupy i te też 

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 13, 2013 at 21:16.

    Big Smile Uwielbiam zupy i te też  ugotuję. Razem z szaszłykami. Super.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •    Veroniko, pikantne są

    Zgłoszony przez ElaK na marca 13, 2013 at 13:41.

      tmrc_emoticons.)  Veroniko, pikantne są szaszłyki jeżeli do marynaty dodamy pieprzu cayenne.. Mojej rodzince bardzo smakują bo są takie lekko wędzone, dzięki szynce parmeńskiej.  tmrc_emoticons.)  A sama zupa jest trochę pikantna po dodaniu imbiru, który dobrze rozgrzewa zwłaszcza w zimne dni.  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.D  Jak wypróbujesz, to daj znać, czy takie połączenie też Wam smakuje  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypròbuje, bedzie lekko

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 13, 2013 at 10:45.

    Wypròbuje, bedzie lekko pikantna , Elu ? Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze