3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Koncentrat bulionu drobiowego


Wydrukuj:
4

Składniki

1 butelka/butelki/butelek

Koncentrat bulionu drobiowego

  • 300 g mięsa z nogi kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g warzyw, mieszanych (np. selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawałki
  • 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych (np. rozmarynu, tymianku, pietruszki), tylko liście
  • 150 g soli gruboziarnistej lub soli, drobnej
  • 100 g białego wina
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 goździk
  • 5 nasion kolendry
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć 225 g kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć warzywa i świeże zioła, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać sól, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone mięso, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 25 min/Varoma/obr. 2. Koncentrat powinien mieć konsystencję gęstej pasty.
  4. Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć wyparzonego, do szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce. Koncentrat bulionu drobiowego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu odpowiada 1 gotowej kostce bulionu (na 0,5 l wody)

Aby przygotować bulion drobiowy, należy do 500 g wody dodać 1 czubatą łyżeczkę koncentratu.

Sól w przepisie pełni rolę środka konserwującego. Po wymieszaniu z wodą według opisanych powyżej zaleceń, bulion nie będzie zbyt słony.

Pokrywkę i słoik, w którym będzie przechowywany koncentrat bulionu drobiowego dokładnie umyć w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń. Opłukać, przelewając wrzącą wodą, następnie osuszyć czystą ściereczką kuchenną lub papierowym ręcznikiem. Słoik wyparzyć w piekarniku rozgrzanym do temp. 100˚C 20-30 min.

Koncentrat można przygotować według własnego pomysłu, z naturalnymi, samodzielnie dobranymi składnikami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy