Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Dietetyczna zupa gulaszowa - drobiowa bez soli
- 200 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 1 płaska łyżeczka kminku mielonego
- 1 płaska łyżeczka majeranku suszonego
- 15 g oliwy z oliwek
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g obranych pomidorów lub pomidorów z puszki
- 700 g wody
- 3 płaskie łyżeczki lubczyku suszonego
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego w kostkę
- 35 g pora posiekanego
- 200 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1 szt papryki palermo lub czerwonej, pokrojonej w kostkę
- 1 szt papryki igołomskiej białej, pokrojonej w kostkę
- 1 szt marchwi, pokrojonej w kostkę
- 1 szt korzenia pietruszki, pokrojonego w kostkę
- 100 g selera, pokrojonego w kostkę
- 100 g cykorii posiekanej
- 15 g parmezanu startego
-
6
1h 35min
Czas całkowity 1h 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać paprykę słodką, paprykę ostrą, kminek, majeranek i oliwe z oliwek. Dusić bez założonej miarki 4min/120°C/obr.1
-
Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory, wodę, lubczyk, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie gotować 35min/100°C/
/obr.1
-
Dodać pokrojone piersi z kurczaka, ziemniaki, pokrojoną paprykę palermo i białą, seler, pietruszkę, marchew, por, cykorię gotować 35min/100°C/
/obr.1
- Przed podaniem posypać parmezanem, podawać na ciepło.
11
Porady
Warzywa i mięso można dodać punkt wcześniej (czyli w pkt3) wcześniej wtedy zupa bedzie miała konsystencję zbliżoną do zupy-kremu
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZupa bardzo dobra.Ta wersja dla mnie jest...
Zupa bardzo dobra.Ta wersja dla mnie jest zdecydowanie lepsza
.
od tradycyjnej gulaszowej.Brak soli przy dobrze dobranych ziołach był minimalnie wyczuwalny,jednak ja dodałam sól, ale za to mniej papryki-wolę mniej pikantnie.
Dodaję do ulubionych