3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BARSZCZ CZERWONY


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

ZUPA

  • płaska łyżeczka suszonego lubczyka
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g białej kapusty (pokrojonej na kawałki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g cebuli (przekrojonej na pół)
  • 50 g korzenia pietruchy pokrojonego na kawałki, (opcjonalnie)
  • 150 g Marchewki pokrojonej na kawałki
  • 400 g czerwonych buraków (pokrojonych na kawałki)
  • 5 gałązek świerzej pietruchy (może być z łodygami)
  • 200 g świerzych pomidorów ze skórką (przekrojonych na pół)
  • ciepła woda (może być z czajnika)
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g dobrej oliwy do wysokich temperatur
  • 6
    35min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć kapustę, nałożyć miarkę rozdrobnić 2s/obr. 4,5 (gdy będą za duże kawałki można dodać 1s/obr.4,5, ale tak , aby kapusta nie była zbyt mocno rozdrobniona); przełożyć do innego naczynia

    2. do naczynia miksującego dać pomidory i natkę pietruchy, nałożyć miarkę, rozdrobnić 3s/obr.7; przełożyć do innego naczynia, nie trzeba myć naczynia miksującego

    3. do naczynia miksującego dać buraki, korzeń pietruchy , cebulę, marchewkę, czosnek, nałożyć miarkę, rozdronić 5s/obr.5, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego

    4. dodać oliwę, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy, nałożyć miarkę, dusić 3 min/120st/Counter-clockwise operationobr.1,5

    5. dodać kapustę, dodać bardzo ciepłej wody (może być z czajnika) do poziomu max., zamiast miarki nałożyć koszyczek, gotować 25min/98st/Counter-clockwise operation1,5

    6. dodać zmiksowane wcześniej pomidory z zieloną pietruchą, gotować 5min/98st/Counter-clockwise operation1,5

    7. zdjąć pokrywę, dodać sok z połowy cytryny, sól i ewentualnie pieprz do smaku, zamieszać zupę kopystką

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zupa jest gęsta, ma dużo warzyw. Gotowanie odbywa się w temp.98 st i w związku z tym warzywa są al dente. Można wydłużyć czas gotowania o 5 min, wówczas warzywa powinny być miękkie.

Można ją podawać z ugotowaną wcześniej fasolą lub kaszą  jaglaną.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mniam

    Zgłoszony przez Gosia2601 na listopada 24, 2017 at 21:56.

    mniamLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koszyczek sie nie zmieści ,

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na grudnia 1, 2015 at 11:57.

    Koszyczek sie nie zmieści , jest duzo warzyw. Lepiej wykorzystać wczesniej ugotowany bulion, lub przygotowac wszystkie warzywa w Thermomixie, odstawić do innego naczynia, pokroic szyje z indyka na mniejsze kawalki, i pogotować ja (zastanawiam sie jak długo ?? Moze z 15 min 100st) z liściem laurowym i zielem angielskim na wstecznych obrotach, a potem wrzucić warzywa i kroki takie jak zamieściłam w przepisie (Ew. zmniejszyc ilośc warzyw , bo mieso zajmie trochę miejsca). Trzeba popróbować . 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy można w trakcie

    Zgłoszony przez Andżelka na grudnia 1, 2015 at 09:49.

    A czy można w trakcie gotowania włożyć do koszyczka kawałek mięsa np szyjki z indyka tak żeby ten barszcz był ugotowany na mięsie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakwas buraczany - zawsze

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na października 30, 2015 at 16:44.

    Zakwas buraczany - zawsze jest mile widziany w czerwonym barszczu. Można również przed rozpoczęciem gotowania zupy zmiksować 2 małe buraki i odstawić do innego naczynia, potem dodać je 5 min przed końcem gotowania (będzie kolor i smak)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupa jest mało wyrazista -

    Zgłoszony przez zipvirgin na października 29, 2015 at 15:51.

    Zupa jest mało wyrazista - chyba zamiast soku z cytryny trzeba dać kwas buraczany.

    Dodałam też na koniec śmietanę i jeszcze 3 min gotowałam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez tyczka na września 25, 2015 at 11:40.

    Pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze