Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Barszcz czerwony
- 3 łyżki majeranku
- 3 listki laurowe
- 2 kostki rosołowe grzybowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- szczypta pieprzu/ czubek łyżki
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyzki cukru
- 3 łyżki octu
- 5suszonych grzybków
- 650 gr obranych buraczków
- ząbki 3 ząbkiczosnku
- 1500 gr wody
-
6
20min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1/ Wszystkie skladniki OPRÓCZ WODY wkładamy do naczynia miksującego
"Blokada naczynia miksującego"
2/ Rozdrobnić składniki ,czas 5 sek obroty 5
3/ Uzupełnić wodą (najlepiej gorącą)
4/ Ustawić czas, 15 min, temperatura Varoma obroty 2
5/ Po ugotowaniu,odcedzić przez koszyczek Tm
6/ W/g uznania, doprawić do smaku.
BARSZCZ GOTOWY...
Bardzo prosty w przygotowaniu. Doskonały dla początkujących użytkowników Thermomixa...
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPolecam przepyszny barszcz. Od 2 lat również na...
Polecam przepyszny barszcz. Od 2 lat również na Wigilię.
Genialnie wyszedł! Zrobiłam na święta i...
Genialnie wyszedł! Zrobiłam na święta i WSZYSTKIM smakował! A mamy spore wymagania
dziękuję za super przepis
Właśnie się robi i czekam na efekt, oczywiście...
Właśnie się robi i czekam na efekt, oczywiście zrobiłam nie tak jak powinnam 🙈 Nie zmiksowalam tylko dałam odrazu wodę i gotuje, buraki pokroiłam na małe kawałki wiec mam nadzieje, ze się ugotują przez ten czas. Zobaczymy co z tego wyjdzie 😁😁 Edit: Po 15 minutach buraczki niestety jeszcze się nie ugotowały a Ja dałam pół wody i pół soku z buraków na barszcz (od babci). Przelałam do garnka, wybrałam buraki i zmiksowalam w TM, dałam je znów do wywaru z resztą i będzie się wolno gotować, poza tym przepis petarda ! Polecam 🤗
Barszczyk smaczny. Ja zamiast cukru dałam miód,...
Barszczyk smaczny. Ja zamiast cukru dałam miód, a zamiast octu - sok z cytryny i dodałam jeszcze trochę oregano.
anneetta17: trzeba później barszcz kiszony...
anneetta17: trzeba później barszcz kiszony dodać i petarda
Prosty przepis, a barszcz bardzo smaczny. Kiedyś...
Prosty przepis, a barszcz bardzo smaczny. Kiedyś gotowałam od święta, teraz, dzięki temu przepisowi, cieszę się smakiem barszczyku kilka razy w miesiącu
Ja niestety trochę się zawiodłam. Robiłam go...
Ja niestety trochę się zawiodłam. Robiłam go dwa razy żeby dać mu szansę. Jak dla mnie czegoś mu zdecydowanie brakuje
Bomba! Super łatwy i przepyszny! Dziekuje
Bomba! Super łatwy i przepyszny! Dziekuje
Bardzo dobry. Jako,że w mojej kuchni nic się nie...
Bardzo dobry. Jako,że w mojej kuchni nic się nie marnuje buraki zostały w zupie. Dogotowałam ziemniaki. Wszystkim bardzo smakowało
dziś zrobilam jeszcze raz , ale wlałam wodę...
dziś zrobilam jeszcze raz , ale wlałam wodę gotującą i nastawiłam na 90 stopni, aby miały piękny czysty kolor i na 40 minut.
Lamka
m.magda91: na drugi dzień był duzo lepszy w moim...
m.magda91: na drugi dzień był duzo lepszy w moim przypadku i podgrzewam do 80stopni
Lamka
chyba mam kaprawe ręce, 15 min Varoma.... przez...
chyba mam kaprawe ręce, 15 min Varoma.... przez ten czas doszło do 85 stopni, po 20 nie było nawet 100 stopni , to jak z tymi 15 min?
Lamka
tyle zachwytów , więc też go wypróbuje. ...
tyle zachwytów , więc też go wypróbuje.
zastanawia mnie ta Varoma, bo przecież barszcz zmienia smak i kolor po zagotowaniu.
Lamka
Wracam do niego bardzo często. My akurat jemy ze...
Wracam do niego bardzo często. My akurat jemy ze "śmieciami" buraczkowymi
Witam serdecznie,...
Witam serdecznie,
planuje zrobic ten barszczyk na ważną uroczystość rodzinną.
W związku z tym mam kilka pytań, będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
1. Czy podana ilość wystarczy dla 9 osób(zakładajac że każdy zje około około 220 ml zupy- mały talerz)?
Czy powinnam jednak zwiększyć ilości podane w przepisie?
2. Posiadam TM5 czy powinnam w związku z tym zmodyfikować przepis?
3. Czy barszcz najlepiej smakuje swieżo po ugotowaniu, czy lepszy jest odgrzany następnego dnia?
Barszczyk wyszedł rewelacynie
Barszczyk wyszedł rewelacynie
Rewelacja😀 odkąd go zrobiłam Krakus poszedł...
Rewelacja😀 odkąd go zrobiłam Krakus poszedł w odstawkę😉 pyszny, esencjonalny i szybko się robi.
To jest wspaniały barszcz gotuję go już ok 6...
To jest wspaniały barszcz gotuję go już ok 6 lat i nie tylko na święta
Szczerze polecam
Hmm... Robiłam barszcz ściśle według przepisu...
Hmm... Robiłam barszcz ściśle według przepisu i nie zachwycił mnie szczególnie, niestety. Nie jest zły, ale jadałam zdecydowanie lepsze zupy tego rodzaju. Pórbowałam go mocniej przyprawić, ale szału nie ma.
Bardzo dobry. Zostawiłam z "fusami", przelozylam...
Bardzo dobry. Zostawiłam z "fusami", przelozylam do garnka, dokroilam ziemniaczkow i dogotowalam i miałam cudowną zupę. Wersję na barszcz klarowny na pewno wykorzystam na święta.
Moj ulubiony przepis na barszcz czerwony. Nie wiem...
Moj ulubiony przepis na barszcz czerwony. Nie wiem jak mogłam funkcjonować bez niego 😉
Mój ulubiony przepis na barszcz... ...
Mój ulubiony przepis na barszcz...
Wychodzi idealnie.
Robie go na okrągło.
Super przepis 😊
Super przepis 😊
Najlepszy barszcz jaki próbowałam. Na wigilii...
Najlepszy barszcz jaki próbowałam. Na wigilii wszystkim smakował
Suuuuuper.
Suuuuuper.
Super przepis, łatwy i pyszny barszczyk.
Super przepis, łatwy i pyszny barszczyk.
Barszczyk rewelacja, szybki, pyszny - polecam
Barszczyk rewelacja, szybki, pyszny - polecam
Barszczyk super nie wiem jedynie co poszlo nie tak...
Barszczyk super nie wiem jedynie co poszlo nie tak z iloscia bo skladniki odwarzone byly a barszcz mi bulgotal tak mocno ze prawie wyskakiwal mi poza urzadzenie a mam tm31
musialam odlac pol kubka i bylo super
Pyszny
Pyszny
Jest super właśnie dzisiaj zrobiłam pyszny ;*
Jest super
właśnie dzisiaj zrobiłam
pyszny ;*
Super przepis! Szybko i smacznie!
Super przepis! Szybko i smacznie!
Pyszny! I jak szybko sie robi!
Pyszny! I jak szybko sie robi!
Barszczyk bardzo smaczny. Wędruje do mojej...
Barszczyk bardzo smaczny. Wędruje do mojej kolekcji
. Dziękuję i polecam.
PaniKatarzyna: varoma to 120 stopni
PaniKatarzyna: varoma to 120 stopni
Właśnie ugotowałam.....przepyszny i szybki...
Właśnie ugotowałam.....przepyszny i szybki barszczyk. Dodaję do kolekcji. A buraczki, które zostały zamrożę i wykorzystam później do zasmażenia....i nic się nie zmarnuje😀
Barszcz smakowo rzeczywiście bardzo dobry. Szkoda...
Barszcz smakowo rzeczywiście bardzo dobry. Szkoda tylko,że tak dużo się z niego marnuje - gotując tradycyjnie wykorzystuję również buraczki, a tu wszystko poszło na kompost.
Barszcz królował na wigilijnym stole. Po małych...
Barszcz królował na wigilijnym stole. Po małych modyfikacjach z ilością cukru wyszedł przepyszny
Na pewno będzie u nas gościł nie tylko na święta.
Po prostu mega!!!! Zachwycił w Wigilię całą...
Po prostu mega!!!! Zachwycił w Wigilię całą rodzinkę.
aknowi:w przepisie obroty 5...
aknowi:w przepisie obroty 5 😊punkt.3😊poprostu wlej trochę mniej wody i tyle.To tylko różnica 200ml między jednym a drugim tm😊pozdrawiam
Rozdrobnić składniki 5 sek/ obr 5. Pozdrawiam
Rozdrobnić składniki 5 sek/ obr 5. Pozdrawiam
Witam. Jak przelicza się obroty z tm31 na tm5?...
Witam. Jak przelicza się obroty z tm31 na tm5? Jeśli w przepisie są obroty 53 to jakie muszę użyć w tm5? Pozdrawiam
Pychota!...
Pychota!
Ja robie bez kostek rosolowych i grzbow...jesli mam dolewam rosolu a na koniec dolewam troche magi do odcedzonego, jeszcze goracego wrzucam rozgnieciony nozem zabek czosnku i pare lodyg zielonej pietruszki.
Ocet tez dodaje na koncu (nastepnym razem zamiast octu dodam zakwasu)
Dodalam 2 lyzki cukru i 2.5 octu
Po przecedzeniu do burakow dolewam jeszcze wody do ich przykrycia i gotuje jeszcze ok 10 min(barszczyku jest jeszcze wiecej a jest jescze w nich esensja i, nie zaburzy to smaku barszczu)
Barszcz ekspresowy i pyszny! Wlasnie serwuje z uszkami z mieskiem 👍
Pyszny rewelacyjny barszczyk polecam
Pyszny rewelacyjny barszczyk polecam
ten przepis to jest poprostu obłęd!no...
ten przepis to jest poprostu obłęd!no reeeewelacyjny barszcz!!!!!!!!!wszyscy byli w szoku na wigili ,ze nie na wędzonce!nie no -brak slow-taka pyszna!!!!!!! ja robilam z 6kg burakow i wszystko poszlo!!!och,gratuluje przepisu
))))))
Czy ktoś może mi powiedzieć ile stopni to...
Czy ktoś może mi powiedzieć ile stopni to Varoma? Mam inny model i temp od 37 stopni do 120 stopni a chciałabym zrobić ten barszczyk
Dziękuję mój mąż coraz bardziej przekonuje...
Dziękuję
mój mąż coraz bardziej przekonuje się do tego "diabelskiego" sprzętu
barszcz na wigilię zachwycił wszystkich
zmniejszyłam tylko ilość cukru do 2 łyżek i robiłam 2 porcje -jak dla mnie rewelacja
sama też zrobiłam wcześniej kostkę grzybową!!!-barszcz pyszny -polecam
Przepis przetestowany, godny polecenia dziękuję...
Przepis przetestowany, godny polecenia
dziękuję za szybki i smaczny przepis, pozdrawiam
Byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu -...
Byłam sceptycznie nastawiona do tego przepisu - dla mnie barszczyk to wywar, na mięsie, włoszczyźnie, bądź samych warzywach, długo gotowany (na wigilię w wielkim garze, do popijania przez całe święta). Ale po przeczytaniu tych zachwytów, musiałam spróbować. Moja opinia jest taka - robotę robi duża ilość buraków, dlatego taki esencjonalny jest, kostek grzybowych nie użyłam, dodałam namoczone grzybki wraz z wodą z moczenia. Doprawiłam jak w przepisie a potem już po swojemu dodawałam to, czego mi brakowało.
Wyszedł dobry barszcz. Gotowałam trochę dłużej niż 15 min, za każdym razem jak dodałam np.cukru czy octu to wstawiałam na kilka minut.
Jak dla mnie na Wigilię to za mała ilość, ale jak macie użyć proszku czy kartonu to zdecydowanie polecam jako alternatywę. Wesołych Świąt!
Bardzo dobry barszcz. Robię go kolejny raz....
Bardzo dobry barszcz. Robię go kolejny raz.
Tylko zamiast wody dodaję wywar z własnoręcznej wędzonki. Po ugotowaniu dodaję też ze dwa rozgniecione ząbki czosnku dla smaku. Ten gotowany smakowo się gubi.
Jest przepyszny! Na pewno w tym roku zagości na...
Jest przepyszny! Na pewno w tym roku zagości na wigilijnym stole😍