![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4dlmi9k0-44010-687541-cfcd2-36eyjm7p/9de0f84b-9b21-4714-af5d-6cf67e92d39d/main/tzatziki.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4dlmi9k0-44010-687541-cfcd2-36eyjm7p/3d8cf7a5-6da3-4293-a7dd-99db267c6fc2/main/tzatziki.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4dlmi9k0-44010-687541-cfcd2-36eyjm7p/db20ba62-5800-4432-9943-e18500cdea40/main/tzatziki.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4dlmi9k0-44010-687541-cfcd2-36eyjm7p/a4d7d6c0-f60c-445e-b175-4616d679a6ab/main/tzatziki.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/4dlmi9k0-44010-687541-cfcd2-36eyjm7p/3a53ee4f-c10e-4ddc-91d7-640337aba478/main/tzatziki.jpg)
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 04/01/13
Składniki
- 350 g ogórków, obranych, bez nasion, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 350 g jogurtu naturalnego
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g octu, (opcjonalnie)
- 5 gałązek koperku, świeżego, posiekanego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, posolić, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i odstawić na około 10 minut do odsączenia, następnie dokładnie wycisnąć rękami.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 7.
- Dodać ogórki, jogurt, oliwę z oliwek, ocet i koper, wymieszać 15 s/obr. 3. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki przed podaniem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo fajny przepis. Smakowało.
Dodałam odrobinę octu, Goście byli zachwyceni.
JolkaR
Przepis ogólnie bardzo dobry, ale jak dla mnie za dużo soli (następnym razem dam połowę) - przynajmniej gdy używa się jogurtu greckiego.
A skad ten ocet? Z ciekawosci pytam.
idealny do mięs na zimno, idealny do pieczonych batatów, idealny do kanapek, w słoiczku w lodówce spokojnie leżakuje kilka dni.
pycha![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?