Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
na musztardę - domową musztardę
- 80 ml wody
- 60 ml octu ryżowego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 g ziaren gorczycy białej
-
6
3min
Czas całkowity 3minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
Gorczycę wsypać do TM, miksować 2 minuty poz. 10
następnie przy użyciu kopystki, zgarnąć proszek na dno i dodać resztę składników, miksować 1 min. poz. 7
Musztarde przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce /z podanych składników otrzymałam 2 "małe"słoiczki.
domowej musztardy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dzień przed przyrządzeniem musztardy, gorczycę włożyć do lodówki / zimne ziarna lepiej się rozmiksują/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMożna dodać więcej miodu dla złagodzenia...
Można dodać więcej miodu dla złagodzenia ostrego smaku, jednak rzeczywiście dla dzieci wydaje sie za ostra.
Po pewnym okresie przechowywania musztarda traci trochę swojej "mocy", wszystko zależy od preferencji smakowych - u mnie wszyscy lubia takie ostre potrawy.
Musztarda pyszna tylko strasznie ostra... Idzie...
Musztarda pyszna tylko strasznie ostra... Idzie ją jakoś złagodzić? Smak i konsystencję ma wyśmienitą ale zdecydowanie za ostra.. dla dzieci kompletnie się nie nadaje.
Z przepisu "wychodzi" 3 małe
Z przepisu "wychodzi" 3 małe słoiczki musztardy.
Po zrobieniu przechowywałam w lodówce /bez pasteryzacji/ prze ok. 3 miesiące i nic się z nią nie stało i muszę stwierdzić że im później to była coraz lepsza. Pracy przy niej jest tak mało,że uważam że nie ma co robić dużych zapasów.
Czy można taką musztardę
Czy można taką musztardę jakoś zakonserwować aby nie trzeba było jej przechowywać w lodówce tylko w piwnicy? Chciałabym zrobic zapas do słoiczków na zimę. Czy pasteryzacja wchodzi w grę?
Witam, jak długo mżna
Witam, jak długo mżna przechowywać musztardę?