Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Hummus z ciecierzycy suchej
- 80 gramów białej ciecierzycy, suszonej
- 5 gramów pasta tahini
- 1 łyżeczki cytryna
- 1 łyżeczki czosnek, mielony
- 20 gramów woda
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- [size= 10pt; font-family: Verdana; background-color: transparent; font-variant-numeric: normal; font-variant-east-asian: normal; vertical-align: baseline; white-space: pre-wrap]Dzień wcześniej ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Następnego dnia ciecierzycę odsączyć. Wsypać do naczynia miksującego, uzupełnić wodą do I l, dodać ½ łyżeczki sody i gotować 10min/100°C/obr.1. Po tym czasie (lub wcześniej, jeśli woda zacznie kipieć), zmniejszyć temp. do 90°C/obr.1. Gotować kolejne 10min. Miękką ciecierzycę przelać przez sitko. Do naczynia miksującego włożyć czosnek (1-2 ząbków), miksować 3sek/obr.6. Dodać ciecierzycę, tahini oraz wodę. Miksować 30s/obr.8-10. [/size]
[size= 10pt; font-family: Verdana; background-color: transparent; font-variant-numeric: normal; font-variant-east-asian: normal; vertical-align: baseline; white-space: pre-wrap] [/size]
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz