Tu jesteś:
4
Składniki
45 porcja/porcje/porcji
- 330 g cukru żelującego 3:1
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1000 g truskawek, większe przekroić na połowę
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
- Dodać sok z cytryny i cukier żelujący, wymieszać 5 s/obr. 3, następnie gotować 10-11 min/100°C/obr. 2. Można ewentualnie dosłodzić do smaku.
- Przelać dżem do wcześniej przepłukanych gorącą wodą słoików, zamknąć szczelnie i odstawić do góry dnem na 5 min.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzJa na 1 kg truskawek dodaje 0.5 kg cukru...
Ja na 1 kg truskawek dodaje 0.5 kg cukru żelującego 2:1 i 20 gr soku z cytryny. Wychodzi pycha
Bat:na opakowaniu zelfixu( podaje przykładowo...
Bat:na opakowaniu zelfixu( podaje przykładowo 3:1) jest napisane np jedno opakowanie na jeden kg owoców plus 350 g cukru ( zwykłego). Zelfix to nie cukier żelujący.
TMAsia: ja miksuje 2 kg truskawek (po 1 kg na raz)...
TMAsia: ja miksuje 2 kg truskawek (po 1 kg na raz) do każdego kg zmiksowanych truskawek dodaje 0,35 kg cukru i około 1/2 opakowania pektyny. Po zmiksowaniu wlewam do jednego pojemnika tak żeby można było wymieszać ( 1 opakowanie pektyny jest na 2 kg owoców ja nie znalazłem innej pektyny). Po wymieszaniu zmiksowanych trusukawek z dodatkiem cukru, pektyny i soku z cytryny wlewam do naczynia TM tak około 1,1 kg. Teraz już zgodnie z przepisem. Pozdrawiam i smacznego
Bat: mieszanka żelująca żelfix to nie jest to...
Bat: mieszanka żelująca żelfix to nie jest to samo co cukier żelujący
Przepraszam, ale czy nie za dużo tego żelfiksu?...
Przepraszam, ale czy nie za dużo tego żelfiksu? Opakowanie ma 30 gram, czyli co? 10 opakowań zelfixu? Dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu dżem - dałam 2 opakowania żelfixu 3:1 i 25 gram cukru. Mam nadzieję, ze będzie ok , dopiero skończyły się pasteryzować słoiczki, nie wiem jaka jest konsystencja- czekam aż wystygną, ale smak bardzo dobry.
Proszę o potwierdzenie ; 10 opakowań żelfixu 3:1 x 30 g - 1 opakowanie. Czy tak naprawdę ma być ??
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
Bardzo dobry przepis. Dżem robi się ekspresowo i...
Bardzo dobry przepis. Dżem robi się ekspresowo i bezproblemowo.
Dżem bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu....
Dżem bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.
Polecam
Jak robicie ten dżemik z pektyną?
Jak robicie ten dżemik z pektyną?
Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍
Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍
Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍
Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍
Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍
Fantastyczny! Smakuje całej rodzinie 😍
Sonia5:witam serdecznie...czy ten dżemik z...
Sonia5:witam serdecznie...czy ten dżemik z pektyną wychodzi fajny?bo nie chce dawać żelfixu to się mija z celem.
Przepis z typu dla opornych Bardzo łatwy i...
Przepis z typu dla opornych
Bardzo łatwy i bardzo smaczny dżem. Nic nie wykipiało.
aggu: ja robię z cukrem żelującym 3:1 to jest...
aggu: ja robię z cukrem żelującym 3:1 to jest niskosłodzony z cukrem żelującym 1:2 wysokosłodzony i można dodać 1/2 opakowania pektyny to wtedy wychodzi "twardy" jak marmolada
Dżemi zrobiony wg przepisu Wyszedł bardzo dobry...
Dżemi zrobiony wg przepisu
Wyszedł bardzo dobry
kolor zapach i smak mmmmm.........
Synek jest zadowolony 
Dziękuję za przepis!!
aliman29: tez jestem ciekawa tej pektyny, jak...
aliman29: tez jestem ciekawa tej pektyny, jak wyszedl? Jakie proporcje? Pozdrawiam
Bardzo smaczny dodaam jedno jabko A poza tym...
Bardzo smaczny, dodałam jedno jabłko. A poza tym wszystko jak w przepisie. Moje dziecko bardzo zadowolone. Ale czy nie ejst trochę za rzadki? Chyba że zgęstnieje ?
Szybko pysznie sprawnie Idealny dem I co...
Szybko, pysznie, sprawnie. Idealny dżem. I co najwazniejsze nic się nie przypaliło, nie wykipiało. Jest super.
Robiem pierwszy raz zgodnie z przepisem Bardzo...
Robiłem pierwszy raz zgodnie z przepisem. Bardzo smaczny, choć dla mnie za słodki...
Czy mogę zmniejszyć cukier np. do 280 g przy zachowaniu gęstej konstynstencji? Czy ma ktoś wypróbowane inne proporcje , bądź składniki?
Dem przepyszny i krwistoczerwony Zrobiony zgodnie...
Dżem przepyszny i krwistoczerwony. Zrobiony zgodnie z przepisem.
aliman29 Jak wyszo z pektyn Jakich proporcji pani...
aliman29: Jak wyszło z pektyną? Jakich proporcji pani użyła? Naczytałam się składu tych żelfiksów...i równie dobrze można kupić dżem ze sklepu, bez roboty, z bardzo podobnym składem
Chociaż przyznam, że zrobiłam z przepisu i wyszedł dobry, no moze trochę za słodki( jak dla mnie)
sambucco...
sambucco:
Przepyszny z tym bzem! Wyprodukowałam 20 słoiczków
aliman29w ubiegym roku robiam z cukrem elujcym ze...
aliman29:w ubiegłym roku robiłam z cukrem żelującym ze stewii a w tym roku użyłam pektyny. Zobaczymy jaki będzie
Bardzo smaczny nie wciekle sodki super
Bardzo smaczny, nie wściekle słodki, super.
Bardzo pyszny dżemik! Zapisuje i z pewnością do...
Bardzo pyszny dżemik! Zapisuje i z pewnością do przepisu jeszcze wrócę
Najlepszy dżem pod słońcem Znika...
Najlepszy dżem pod słońcem
Znika błyskawicznie.
Wskazówka z książki "Lekka kuchnia":...
Wskazówka z książki "Lekka kuchnia": Można dodać 1 łyżeczkę zielonego pieprzu lub 2 łyżki likieru pomarańczowego. Truskawki można też połączyć z rabarbarem. Według powyższego przepisu można przygotować dżem z innych owoców. Słoiki po otwarciu należy przechowywać w lodówce.
Zrobiony po raz pierwszy.
Zrobiony po raz pierwszy. Moje dzieci już nie chcą innego dżemu. Polecam przepis kulinarnym analfabetom, jak ja
pychotka
pychotka
Świetny, rzadki zaraz po
Świetny, rzadki zaraz po przelaniu do słoiczków ale później gęstnieje. Użyłam cukru żelującego ze stewii.
Super dzemik, wszyscy
Super dzemik, wszyscy zachwyceni,pyszny...
A ile xylitolu a ile zelfix u
A ile xylitolu a ile zelfix u na 1 kg ? Nie doświadczona
Jest pyszny, szybki do
Jest pyszny, szybki do przygotowania, chociaż ilość cukru można zmniejszyć
Dzień dobry. Polecam dodanie
Dzień dobry.
Polecam dodanie 5-6 baldachów kwiatków bzu czarnego . Aromat nieziemski. Jest tak pyszny, że zrezygnowałam z robienia czystego dzemu truskawkowego.
Wychodzi pyszny
Wychodzi pyszny (chociaż ja jednak następnym razem zmniejsze ilość cukru) !!
zrobiłam 18 słoiczków 
SusKat
Przepis jest bardzo prosty i
Przepis jest bardzo prosty i wysmienity! Ja dodaje ok. 400 g cukru 3:1. My lubimy jesli dzem jest bardziej twardawy. Ten przepis dodalam do moich ulubionych. Dzieki!
Dzisiaj wypróbowałam cukier
Dzisiaj wypróbowałam cukier żelujący ze stewią - opakowanie 225 g . Obawiałam się o konsystencję, ale wyszło super! Z początku rzadkie, ale po czasie zgęstniało. Może trochę więcej piany się zrobiło, ale poza tym kolor i smak pychota.
Dżemik przepyszny! Robiłam
Dżemik przepyszny! Robiłam pierwszy raz i dodałam 350 g cukru żelującego 3:1 ( sugerując się wcześniejszymi wpisami, że dżem jest dość rzadki), ale spróbuje następnym razem dać 330 g i myślę że to wystarczy. Przepis polecam!!
Bardzo dobry, szybko się robi
Bardzo dobry, szybko się robi i jest pyszny!!!!!
Zrobiłam dzisiaj wieczorem.
Zrobiłam dzisiaj wieczorem. Dzem wyszedł mi zdecydowanie za rzadki. Zobaczę jak będzie wyglądał jutro. rano.
Jak i truskawkowy pyszny to
Jak i truskawkowy pyszny to zamiast truskawek zrobiłam z brzoskwiń i również wyszedł pyszniutki super przepis
Pyszny , kolor i smak magia
Pyszny , kolor i smak magia
ja robię tez wersje z pektyna 24g pektyny zamiast cukru żelującego i 200 cukru z brzozy
Prosty dzięki a jaki
Prosty dzięki
"Blokada naczynia miksującego" a jaki pyszny!!! Polecam
Najlepszy dżem truskawkowy
Najlepszy dżem truskawkowy jaki kiedykolwiek jadłam. Rozdalam słoiki najbliższym-wszyscy są zachwyceni
niedługo robie kolejna partie
330g cukru żelującego? a może
330g cukru żelującego? a może chodziło o jedno opakowanie czyli 33g?
Dżem jest super, dziś dopiero
Dżem jest super, dziś dopiero zebrałam się na wykonanie go, ale zdążyłam przed końcem sezonu.
Robiłam dżem już dwa razy bo
Robiłam dżem już dwa razy bo zaczął mi znikać w szybkim tępie ze spiżarki , jedzony bezpośrednio ze słoika łyżką
. Przepis jest super. Kolor przepiękny. Też jak innym troche bulgotało i kipiało ale nie wylało się. Polecam wszystkim.
Super dżem, a jak smakuję
Super dżem, a jak smakuję
!!! Polecam wszystkim naprawdę warto!!!
dzieki za zostawienie tego
dzieki za zostawienie tego komentarza, miałem identyczny dylemat, chociaż w starym TM nie pokazywało aktualnej temperatury.
Dżem przepyszny, a kolor
Dżem przepyszny, a kolor ujmująco czerwony. Wydaje mi się, że dżem jest troszkę za rzadki po wystudzeniu, ale ciut więcej cukru żelującego i konsystencja będzie ok. Polecam.