3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem truskawkowy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

45 porcja/porcje/porcji

Dżem truskawkowy

  • 330 g cukru żelującego 3:1
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1000 g truskawek, większe przekroić na połowę
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
    2. Dodać sok z cytryny i cukier żelujący, wymieszać 5 s/obr. 3, następnie gotować 10-11 min/100°C/obr. 2. Można ewentualnie dosłodzić do smaku.
    3. Przelać dżem do wcześniej przepłukanych gorącą wodą słoików, zamknąć szczelnie i odstawić do góry dnem na 5 min.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Szybko pysznie sprawnie Idealny dem I co...

    Zgłoszony przez donia-jimmy na czerwca 27, 2017 at 12:54.

    Szybko, pysznie, sprawnie. Idealny dżem. I co najwazniejsze nic się nie przypaliło, nie wykipiało. Jest super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiem pierwszy raz zgodnie z przepisem Bardzo...

    Zgłoszony przez sycyli@no na czerwca 23, 2017 at 20:50.

    Robiłem pierwszy raz zgodnie z przepisem. Bardzo smaczny, choć dla mnie za słodki...
    Czy mogę zmniejszyć cukier np. do 280 g przy zachowaniu gęstej konstynstencji? Czy ma ktoś wypróbowane inne proporcje , bądź składniki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dem przepyszny i krwistoczerwony Zrobiony zgodnie...

    Zgłoszony przez Evagl na czerwca 22, 2017 at 13:39.

    Dżem przepyszny i krwistoczerwony. Zrobiony zgodnie z przepisem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aliman29 Jak wyszo z pektyn Jakich proporcji pani...

    Zgłoszony przez kometa28 na czerwca 19, 2017 at 06:31.

    aliman29: Jak wyszło z pektyną? Jakich proporcji pani użyła? Naczytałam się składu tych żelfiksów...i równie dobrze można kupić dżem ze sklepu, bez roboty, z bardzo podobnym składem:( Chociaż przyznam, że zrobiłam z przepisu i wyszedł dobry, no moze trochę za słodki( jak dla mnie)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sambucco...

    Zgłoszony przez ewaja na czerwca 17, 2017 at 21:16.

    sambucco:

    Przepyszny z tym bzem! Wyprodukowałam 20 słoiczków ;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aliman29w ubiegym roku robiam z cukrem elujcym ze...

    Zgłoszony przez aliman29 na czerwca 17, 2017 at 18:05.

    aliman29:w ubiegłym roku robiłam z cukrem żelującym ze stewii a w tym roku użyłam pektyny. Zobaczymy jaki będzie :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny nie wciekle sodki super

    Zgłoszony przez GusGus na czerwca 3, 2017 at 10:44.

    Bardzo smaczny, nie wściekle słodki, super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszny dżemik! Zapisuje i z pewnością do...

    Zgłoszony przez oska1990 na kwietnia 1, 2017 at 18:27.

    Bardzo pyszny dżemik! Zapisuje i z pewnością do przepisu jeszcze wrócę :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy dżem pod słońcem Znika...

    Zgłoszony przez hunke na marca 2, 2017 at 10:26.

    Najlepszy dżem pod słońcem :smile: Znika błyskawicznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wskazówka z książki "Lekka kuchnia":...

    Zgłoszony przez TMonia na listopada 9, 2016 at 00:17.

    Wskazówka z książki "Lekka kuchnia": Można dodać 1 łyżeczkę zielonego pieprzu lub 2 łyżki likieru pomarańczowego. Truskawki można też połączyć z rabarbarem. Według powyższego przepisu można przygotować dżem z innych owoców. Słoiki po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiony po raz pierwszy.

    Zgłoszony przez nik300 na sierpnia 25, 2016 at 21:45.

    Zrobiony po raz pierwszy. Moje dzieci już nie chcą innego dżemu. Polecam przepis kulinarnym analfabetom, jak ja:-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka 

    Zgłoszony przez mihrunnisa na lipca 12, 2016 at 14:50.

    pychotka  :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny, rzadki zaraz po

    Zgłoszony przez aliman29 na czerwca 30, 2016 at 19:54.

    Świetny, rzadki zaraz po przelaniu do słoiczków ale później gęstnieje. Użyłam cukru żelującego ze stewii.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super dzemik, wszyscy

    Zgłoszony przez rogalik na czerwca 24, 2016 at 23:53.

    Super dzemik, wszyscy zachwyceni,pyszny...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ile xylitolu a ile zelfix u

    Zgłoszony przez TAMI na czerwca 21, 2016 at 09:24.

    A ile xylitolu a ile zelfix u na 1 kg ? Nie doświadczona

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest pyszny, szybki do

    Zgłoszony przez Aga00 na czerwca 16, 2016 at 09:29.

    Jest pyszny, szybki do przygotowania, chociaż ilość cukru można zmniejszyć:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzień dobry.  Polecam dodanie

    Zgłoszony przez sambucco na czerwca 15, 2016 at 18:05.

    Dzień dobry. 

    Polecam dodanie 5-6 baldachów kwiatków bzu czarnego . Aromat nieziemski. Jest tak pyszny, że zrezygnowałam z robienia czystego dzemu truskawkowego.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wychodzi pyszny

    Zgłoszony przez SusKat na czerwca 15, 2016 at 09:02.

    Wychodzi pyszny (chociaż ja jednak następnym razem zmniejsze ilość cukru) !! :) zrobiłam 18 słoiczków :)

    SusKat

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest bardzo prosty i

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na czerwca 13, 2016 at 13:18.

    Przepis jest bardzo prosty i wysmienity! Ja dodaje ok. 400 g cukru 3:1. My lubimy jesli dzem jest bardziej twardawy. Ten przepis dodalam do moich ulubionych. Dzieki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj wypróbowałam cukier

    Zgłoszony przez Duśka0680 na czerwca 12, 2016 at 22:03.

    Dzisiaj wypróbowałam cukier żelujący ze stewią - opakowanie 225 g . Obawiałam się o konsystencję, ale wyszło super! Z początku rzadkie, ale po czasie zgęstniało. Może trochę więcej piany się zrobiło, ale poza tym kolor i smak pychota. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżemik przepyszny! Robiłam

    Zgłoszony przez Duśka0680 na czerwca 12, 2016 at 08:19.

    Dżemik przepyszny! Robiłam pierwszy raz i dodałam 350 g cukru żelującego 3:1 ( sugerując się wcześniejszymi wpisami, że dżem jest dość rzadki),  ale spróbuje następnym razem dać 330 g i myślę że to wystarczy. Przepis polecam!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry, szybko się robi

    Zgłoszony przez andpel na czerwca 6, 2016 at 15:35.

    Bardzo dobry, szybko się robi i jest pyszny!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj wieczorem.

    Zgłoszony przez ada67 na czerwca 3, 2016 at 01:08.

    Zrobiłam dzisiaj wieczorem. Dzem wyszedł mi zdecydowanie za rzadki. Zobaczę jak będzie wyglądał jutro. rano.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak i truskawkowy pyszny to

    Zgłoszony przez Joanna P.T. na września 18, 2015 at 18:24.

    Jak i truskawkowy pyszny to zamiast truskawek zrobiłam z brzoskwiń i również wyszedł pyszniutki super przepis  :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny , kolor i smak magia

    Zgłoszony przez Sonia5 na września 5, 2015 at 18:18.

    Pyszny , kolor i smak magia :-) ja robię tez wersje z pektyna 24g pektyny zamiast cukru żelującego i 200 cukru z brzozy 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosty dzięki a jaki

    Zgłoszony przez sebol na lipca 22, 2015 at 17:24.

    Prosty dzięki Closed lid a jaki pyszny!!! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy dżem truskawkowy

    Zgłoszony przez ka_pa na lipca 8, 2015 at 22:54.

    Najlepszy dżem truskawkowy jaki kiedykolwiek jadłam. Rozdalam słoiki najbliższym-wszyscy są zachwyceni:-) niedługo robie kolejna partie:-) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 330g cukru żelującego? a może

    Zgłoszony przez niucha22 na lipca 8, 2015 at 08:42.

    330g cukru żelującego? a może chodziło o jedno opakowanie czyli 33g?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem jest super, dziś dopiero

    Zgłoszony przez kordelia na lipca 6, 2015 at 20:24.

    Dżem jest super, dziś dopiero zebrałam się na wykonanie go, ale zdążyłam przed końcem sezonu. :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dżem już dwa razy bo

    Zgłoszony przez talea na lipca 1, 2015 at 20:34.

    Robiłam dżem już dwa razy bo zaczął mi znikać w szybkim tępie ze spiżarki , jedzony bezpośrednio ze słoika łyżką :-). Przepis jest super. Kolor przepiękny. Też jak innym troche bulgotało i kipiało ale nie wylało się. Polecam wszystkim.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super dżem, a jak smakuję 

    Zgłoszony przez LudmiłaB na czerwca 21, 2015 at 21:03.

    Super dżem, a jak smakuję  :p :p :p!!! Polecam wszystkim naprawdę warto!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzieki za zostawienie tego

    Zgłoszony przez Skartabel na czerwca 17, 2015 at 13:49.

    dzieki za zostawienie tego komentarza, miałem identyczny dylemat, chociaż w starym TM nie pokazywało aktualnej temperatury. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem przepyszny, a kolor

    Zgłoszony przez ilcia na czerwca 15, 2015 at 21:46.

    Dżem przepyszny, a kolor ujmująco czerwony. Wydaje mi się, że dżem jest troszkę za rzadki po wystudzeniu, ale ciut więcej cukru żelującego i konsystencja będzie ok. Polecam.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem bardzo

    Zgłoszony przez madzikk85 na czerwca 13, 2015 at 19:29.

    Dżem bardzo smaczny,zastanawia mnie ta powstała piana? mam obawy ,czy aby dżem po otwarciu będzię nadawał się do zjedzenia  :D ;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie - 10-11 minut

    Zgłoszony przez kocia_melodia na czerwca 13, 2015 at 19:17.

    Mam pytanie - 10-11 minut gotujemy od chwili gdy termomix osiągnie temp. 100°C? robiłam pierwszą partię dżemu i po 11 minutach od kroku "następnie gotować 10-11 min/100°C/obr. 2" termomix osiągnął temp 80°C. Jestem początkującym użytkownikiem i nie wiem czy tak to właśnie ma wyglądać?  - sprawa wyjaśniona :) Ustawiamy wszystko dokładnie tak jak w przepisie. Dowiedziałąm się, że przepisy są tworzone w taki sposób aby thermomix osiągał odpowiednią temperaturę (Closed lid wcale nie musi przy tym mieć idealnie 100°C) Komentarz zostawiam w razie gdyby ktoś początkujący miał wątpliwości takie jak ja:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mój dżem w dniu robienia też

    Zgłoszony przez kocia_melodia na czerwca 13, 2015 at 19:08.

    mój dżem w dniu robienia też był płynny, zostawiłam go pod ściereczką do wystygnięcia i na drugi dzień miał już konsystencję typowo dżemową - po odwróceniu słoiczka do góry dnem nie ściekał po ściankach :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem bardzo dobry ,nie wiem

    Zgłoszony przez viola309 na czerwca 12, 2015 at 08:27.

    Dżem bardzo dobry ,nie wiem tylko czy powinien być taki lekko płynny?niby zastygł trochę ale nie jest to konsystencja dżemu.To mój pierwszy dżemowy raz z Termomixem ,zawsze stałam przy kociołku i mieszałam ,mieszałam:)))ale dżemy robione  w ten sposób są  gęste .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dżem przepyszny szybko się

    Zgłoszony przez Adanaya na czerwca 11, 2015 at 09:58.

    Dżem przepyszny :) szybko się robi, kolor pozostaje piekny jak na zdjeciu :) wszyscy sie zachwycaja. Baardzo polecam :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W poprzednim roku

    Zgłoszony przez Zakochana w Thermomixie na czerwca 6, 2015 at 14:07.

    W poprzednim roku wypróbowałam przepis i do tej pory delektuje się dżemem. Smakuje genialnie, a radość ze zrobienia samemu ogromna. :) Niedługo zaczynam nową produkcję i już się nie mogę tego doczekać :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niedawno otworzyłam pierwszy

    Zgłoszony przez emetka na grudnia 4, 2014 at 22:35.

    niedawno otworzyłam pierwszy słoik, smakuje przepysznie! na sczęscie mam dużo w zapasie na zimę :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybki sposób na swojski

    Zgłoszony przez Giguś na listopada 24, 2014 at 10:11.

    Szybki sposób na swojski dżemik. Pychotka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam wersje light zdrową z

    Zgłoszony przez KUWI na sierpnia 14, 2014 at 16:44.

    polecam wersje light zdrową z cukrem brzozowym i paczuszką żelfixu 1:2. Wartość glikemiczna spada w dół i dietetyczny dżem z pełnym buketem smakowym jak znalazł.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli dżem wychodzi to

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lipca 1, 2014 at 10:46.

    Jeżeli dżem wychodzi to zmniejsz tem na 90*C działa to jak uchylona pokrywka☺

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny, mam już niezły

    Zgłoszony przez Irmscherka na lipca 1, 2014 at 10:30.

    Pyszny, mam już niezły zapasik :-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłem, pyszny wyszedł

    Zgłoszony przez Arek-Olsztyn na czerwca 19, 2014 at 09:54.

    Zrobiłem, pyszny wyszedł dżemik

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam, pyszny!!!

    Zgłoszony przez agusia696 na czerwca 15, 2014 at 08:28.

    Właśnie zrobiłam, pyszny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wychodzi przepyszny. Robiłam

    Zgłoszony przez Ewelqa na czerwca 12, 2014 at 19:17.

    Wychodzi przepyszny. Robiłam w zeszłym roku, robię i w tym ! :love:

    Dziękuję za wspaniały przepis !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u mnie też bulgotało ale

    Zgłoszony przez ala505 na czerwca 11, 2014 at 17:11.

    u mnie też bulgotało ale zapas zrobiony, zrobię jeszcze wersję z rabarbarem :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha  polecam błyskawicznie

    Zgłoszony przez zyta81 na czerwca 11, 2014 at 12:52.

    Pycha  polecam błyskawicznie się go robi  :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie skończyłam robic

    Zgłoszony przez iwonka_sz na czerwca 11, 2014 at 10:29.

    Właśnie skończyłam robic dżemiki. Bardzo dobre:) U mnie też bardzo kipiały więc na ostatnie 2 minuty przelałam do większego garnka :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •