Składniki
1 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 250 g serka mascarpone
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka, całe
- 2 szczpta soli
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
- 125 g mleka 3,2%
szaszłyki
- posypka kolorowa, taka jak do dekoracji tortów
- kilka ulubionych owoców małych, tutaj kawałki śliwek
- 4 Rzodkiewki
- 1 ogórek kiszony
- 2 grubsze plastry szynki, może być inna wędlina
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do "Blokada naczynia miksującego" i wyrabiamy 30sek/obr.6
2.Górną tacke varomy wykładamy namoczonym papierem go pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Można je posypać posiekanym szczypiorkiem
3. Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy 0,5l wody, zamykamy pokrywę , ustawiamy na niej varomę z ciastem i parujemy 30min/varoma/obr.2
4. Po uparowaniu przekładamy na deskę i wykrawamy różne małe kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie kwiatuszka. Pozostawiamy do wystygnięcia.
WYKONANIE SZASZŁYCZKÓW I KORECZKÓW
1. Z przygotowanych składników i wykrojonego ciasta formujemy szaszłyczki używając patyczków (małych) do szaszłyków
2. Koreczki przygotowujemy w wersji "na słodko" smarując wycięte ciasto dżemem lub nutellą , dodajemy na wierzch dowolny owoc i przekłuwamy wykałaczką. Koreczki wkładamy do papilotek.
3. Pozostałe skrawki ciasta , powstałe przy wykrawaniu kształtów, zużywamy do obiadu , do dowolnej zupki.
S M A C Z N E G O
CIASTO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Varome wykładamy papierem do pieczenia, który namaczamy obficie wodą, zgniatamy w kulkę i rozprostowujemy kładąc na górną varomę. Ciasto wyrośnie troszkę, bedzie mięciutkie i delikatne. Do słodkich koreczków wybieramy te części, które nie są posypane szczypiorkiem. można zrezygnowac ze szczypiorku. Szczypiorkiem posypujemy ciasto przed parowaniem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzGabrysiu !
Gabrysiu ! " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" height="19" width="19">
Dodaję do wypróbowania. )
Dodaję do wypróbowania. :o) Pozdrawiam
;o)
I dzieki za przepis
I dzieki za przepis
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Swietny pomysl Gabrysiu
Swietny pomysl Gabrysiu Smacznie Wypròbuje w najblizszym czasie I pokombinuje i ja Ciagle brakuje mi czasu I tak goraco.... Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Alu, super pomysł. Zrób z
Alu, super pomysł. Zrób z tego wariant. Rolada na pewno da się zwinąć bo ciasto jest elasyczne i mięciutkie. Tutaj Twój pomysł zginie wśród komentarzy , a wart jest eksperymentu.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu - muszę wypróbować
Gabrysiu - muszę wypróbować to ciasto. Ale na jeszcze ciepłe chcę położyć płaty wędzonego łososia, posypać go koperkiem i szczypiorkiem, zwinąć z tego roladę, a po ostygnięciu pokroić w krążki.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Gabrysiu dziękuję za bardzo
Gabrysiu dziękuję za bardzo orginalny przepis, który można wykorzystać na różne okazje Pozdrawiam serdecznie
Super pomysl. Napewno
Super pomysl. Napewno wyprobuje.
Bardzo fajny przepis dodaje
Bardzo fajny przepis dodaje do wypróbowania dziekuję i pozdrawiam
Bardzo fajny pomysł z tymi
Bardzo fajny pomysł z tymi szaszlykami a ciasto można wykorzystać również do innych dań
Gabrysiu zrobiłam dziś na
Gabrysiu zrobiłam dziś na obiad Tak mnie zaciekawił pomysł, że uparowałam to ciasto, szczypiorku nie miałam, posypałam koperkiem Na dolnej części Varomy parował się w tym samym czasie kawałek piersi z indyka pokrojony w paseczk i fasolka szparagowa. Po uparowaniu nie wycinałam foremkami. Poczekałam, aż przestygnie, pokroiłam w paski, dodałam indyka i fasolkę, kiszonego ogórka w plasterkach i trochę czerwonej papryki. Wymieszałam wszystko z ziołami i oliwą i miałyśmy super pożywną sałatkę na obiad Dzięki Gabrysiu za przepis Myślę, że to ciasto będę wykorzystywała często i na wiele sposobów
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Sper pomysł zawsze to jakieś
Sper pomysł zawsze to jakieś urozmaicenie zwykłego sniadanka
Gabrysiu, świetny pomysł!
Gabrysiu, świetny pomysł! Chętnie go wypróbuję, bo to coś lekkiego i pożywnego Dziękuję za przepis i pomysł podania
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Gabrysiu ale fajny pomysl
Gabrysiu ale fajny pomysl mozna wykorzystac na sniadanko lub na imprezke dzieki. Wyprobuje
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję