1 PIZZA

3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PIZZA


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Pizza

  • 200 g ciepłej wody (ok. 40-50°C)
  • 8 g (1 łyżeczka) soli morskiej
  • 2 g (3/4 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
  • 4 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek extra vergine
  • 155 g mąki pszennej
  • 155 g mąki „00” na pizzę (koniecznie mąka „00”)
  • 6
    4h 12min
    Czas całkowity 4h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  

    W misce wymieszaj obydwie mąki i sól (koniecznie użyj mąki „00”).

     

  2.  

     

     

     

    Mąkę należy przesiać lub wymieszać przy pomocy trzepaczki.

     

  3.  

     

    Do naczynia TM wlej 200 gramów ciepłej wody (ok. 40-50°C), drożdże i oliwę z oliwek, a następnie wsyp wymieszaną mąkę. Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą 3 min / obr. Ciasto. Zostaw ciasto na 15 min, żeby odpoczęło.

     

  4.  

     

    Wyrabiaj jeszcze przez 3 min / obr. Ciasto. Wyciągnij z naczynia TM i podziel na 2 równe części, robiąc z nich kule.

     

  5.  

     

    Stolnicę posyp obficie mąką, połóż na niej ciasto, przykryj wilgotną ściereczką i pozwól ciastu odpocząć i urosnąć ok. 3-4 godzin w temperaturze pokojowej lub przez 8-24 godzin w lodówce. (Jeśli ciasto było w lodówce, należy je wyciągnąć ok. 30-45 minut przed rozpoczęciem robienia pizzy).

     

  6.  

     

    Aby uformować pizzę, umieść każdą kulkę ciasta na stolnicy obficie posypanej mąką i rozciągaj ciasto palcami, aby nadać kształt okrągły lub prostokątny.

     

  7.  

     

    Można także palcami uformować rant na brzegu ciasta, a następnie przerzucać je z dłoni na dłoń (lub z pięści na pięść), żeby profesjonalnie uformować ciasto na pizzę.

     

     

  8.  

     

    Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nałóż ulubione składniki (nie za dużo!). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez ok.10-15 minut, aż brzegi będą się lekko przypalać. 

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).

Przepis na sos pomidorowy: //www.przepisownia.pl/inne-dania-glowne-przepisy/pizza/fg2vh9xp-7dcd6-504978-cfcd2-c55kg3ar


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dziękuję bardzo za odpowiedź

    Zgłoszony przez nicia211 na października 5, 2016 at 21:59.

    Dziękuję bardzo za odpowiedź tmrc_emoticons.)
    Aktywne drożdże zamówione u znajomych z Anglii, jak tylko otrzymam to będę działać
    Już nie mogę się doczekać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja mam suche aktywne drożdże

    Zgłoszony przez magierka na sierpnia 29, 2016 at 21:25.

    Ja mam suche aktywne drożdże od znajomych z zagranicy (Wieka Brytania). Przy każdej wizycie mi je przywożą. Po otwarciu puszki (pudełka) należy je wykorzystać w ciągu 4 miesięcy.

    Myślę, że także w Polsce można kupić te drożdże do wypieków w jakichś specjalistycznych sklepach. Na Zachodzie są powszechne. W ostateczności można użyć drożdży instant, ale trzeba ich użyć mniej i zastosować krótszy czas wyrastania ciasta.

    Dodam, że jest prosta zasada: 1 część świeżych drożdży = 1/2 części suchych aktywnych drożdży = 1/4 części suchych błyskawicznych drożdży (instant).

    Dołączam zdjęcie drożdży z Wlk. Brytanii.

    [[wysiwyg_imageupload:2706:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gdzie mogę znaleźć aktywne

    Zgłoszony przez nicia211 na sierpnia 29, 2016 at 07:52.

    Gdzie mogę znaleźć aktywne suche drożdże? Ewentualnie foto czego szukać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj robiłam tę pizzę;

    Zgłoszony przez Bożena Faron na czerwca 26, 2016 at 14:58.

    Wczoraj robiłam tę pizzę; użyłam polecanych suchych aktywnych drożdży, które dostałam od znajomych z UK. Świetne ciasto jak z prawdziwej włoskiej pizzerii.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze