thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

farsz

  • pieprz do smaku
  • Pół cebuli
  • 30 g tłuszczu do podduszenia cebuli
  • kostka fety
  • 500 g sera śmietankowego lub twarogu
  • 1 jajko całe
  • 1 białko
  • 400 g gotowanych bez soli i poduszonych ziemniaków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pierogi ruskie inaczej [w cieście francuskim]
  1. Pierogi ruskie inaczej. Ugotować ziemniaki, bez soli, podusić i ostudzić. W TM zmielić pól cebuli 5 s, obr 5. Dodać 50 gr tłuszczu, np. masła lub oliwy z oliwek, dusić 4 min. 120 st., obr.1. Dodać ziemniaki, 1 jajko lub 1 jajko plus 1 białko, które nam zostanie (żółtko zużyjemy później), kostkę fety, np. żółtej, i kostkę twarogu, np. śmietankowego, ok 500gr. Wszystko zmielić 20 s. obr.5. dodać pieprz lub pieprz ziołowy. Soli nie trzeba bo feta jest słona. Masę wyłożyć na płat ciasta francuskiego. Przykryć drugim płatem. Wierzch posmarować żółtkiem. Piec ok 20 min, 180 stopni. Podawać na ciepło jako danie obiadowe. Jest dość sycące.

Porady

Można polać jakimś lekko pikantnym sosem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi ruskie w cieście francuskim

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: