Tu jesteś:
4
Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
ciasto
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka krupczatki
- 25 dag masła
- 100 gramów śmietanki 30
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 szczypta soli
farsz
- 50 dag pieczarek
- 10-15 dag cebuli
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- majeranek, pieprz, rozmaryn
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Ciasto przygotować kilkanascie godzin wcześniej.
Mąkę, masło, śmietankę, sól, 2 jajka i 2 żółtka wymieszać - 2 min., interwał. Ciasto wyjąć i schłodzić ok 12 godzin. - Farsz: Pieczarki opłukać i zmielic z cebulą i czosnkiem 20 s., obr 6. Podasmażyć na maśle do odparowania wody. Dodać bułkę tartą, przyprawy, wystudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów, wykrajać dowolne kształty (trójkąty, kółka), nakładać farsz i sklejac ciasto. Posmarować pozostałymi 2 białkami, piec w temp. 180C pół godziny. Smacznego!
Przygotowanie ciasta
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Do czasu przygotowania nie wliczyłam czasu wyrobienia i schładzania ciasta.
Pierożków nie trzeba smarować białkami, też wyjdą pyszne.
Idealnie pasują do barszczu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz