3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche paszteciki z pieczarkami


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

ciasto

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka krupczatki
  • 25 dag masła
  • 100 gramów śmietanki 30
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli

farsz

  • 50 dag pieczarek
  • 10-15 dag cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • majeranek, pieprz, rozmaryn
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Ciasto przygotować kilkanascie godzin wcześniej.

    Mąkę, masło, śmietankę, sól, 2 jajka i 2 żółtka wymieszać - 2 min., interwał. Ciasto wyjąć i schłodzić ok 12 godzin.
  2. Farsz: Pieczarki opłukać i zmielic z cebulą i czosnkiem 20 s., obr 6. Podasmażyć na maśle do odparowania wody. Dodać bułkę tartą, przyprawy, wystudzić.




    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów, wykrajać dowolne kształty (trójkąty, kółka), nakładać farsz i sklejac ciasto. Posmarować pozostałymi 2 białkami, piec w temp. 180C pół godziny. Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do czasu przygotowania nie wliczyłam czasu wyrobienia i schładzania ciasta.

Pierożków nie trzeba smarować białkami, też wyjdą pyszne.

Idealnie pasują do barszczu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy