![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/b36c3aqn-6bbda-135268-cfcd2-esyv3dny/254f1a36-2488-4f37-bb4b-f53ea9e59e80/main/balkanski-burek-z-ciasta-filo.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/b36c3aqn-6bbda-135268-cfcd2-esyv3dny/150a2479-8b2c-48a9-93e6-71625ebf0a2d/main/balkanski-burek-z-ciasta-filo.jpg)
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 01/11/16
zmieniono dnia: 01/11/16
Składniki
Bałkański burek z ciasta filo
- 4 listki ciasta filo
- 400-500gr serka śmietankowego
- 1 kostka fety
- 1 jajko
- pieprz lub pieprz ziołowy do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Sery, jajko i białko z drugiego jajka wymieszać obr. 6, 15 sekund, doprawić pieprzem. Na papierze do pieczenia rozłożyć pierwszy płat ciasta. Rozsmarować masą serową, przykryć następnym płatem i tak do ostatniego płata. Ostatni płat posmarować żółtkiem. Upiec w temp. 180 stopni, ok 20 minut. Podawać na ciepło. Danie można wykorzystać nastepnego dnia po odgrzaniu.
Przygotowanie farszu
Porady
Zamiast serów śmietankowych i fety można użyć innego dowolnego sera. Ważne, by jego smak był słono-kwaśny.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ale to nie jest burek. Burek jest z miesem. To jest sirnica
)
Are you sure to delete this comment ?