Składniki
mazurek marchewkowy
- 500g marchwi obranej, pokrojonej na kawałki
- 6 jajek
- 200 g cukru (w oryginale 300 g)
- 100 g orzechów (laskowych lub włoskich)
- cukier waniliowy
- 50 g mąki pszennej lub ryżowej
- 50 g płatków owsianych lub kukurydzianych (może też być bułka tarta)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- ¼ łyżeczki cynamonu, -opcjonalnie
lukier
- 50g cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cutryny
-
6
30min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
płatki owsiane lub kukurydziane rozdrobnić 5s / obr.5, przełożyć do innego naczynia i wymieszać z mąką, proszkiem i cynamonem
2. orzechy zmielić 6s / obr.7
3. dodać obrane i pokrojone na części marchewki zetrzeć 10s / obr. 7; przełożyć do innego naczynia
4. oddzielić białka od żółtek
5. białka ubić motylkiem z 20 g cukru 3 min / obr.4; przełożyć
6. żółtka ubić motylkiem z 180g cukru i cukrem waniliowym 4 min / obr 4
7. dodać rozbrobnione płatki z mąką, wymieszać 20 s / obr.4; zdjąć motylek
8. ustawić obroty w poz. 4 i przez otwór w pokrywie dokładać marchewkę z orzechami, na koniec dodać skórkę z cytryny
9. zdjąć pokrywę, dodać białka i delikatnie wymieszać kopystką ( bez obrotów )
10. ciasto ponakładać prawie do pełna formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami;
11. wstawić do piekarnika; piec 20-30 minut w temp.175*C; przestudzić
mazurka:
lukier
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
można udekorować odobami z marcrpanu lub posypać posiekanymi pistacjami
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMniam, właśnie się zajadamy
Mniam, właśnie się zajadamy ciepłymi babeczkami! Zrobiłam bez lukru, miało być ciasto marchewkowe ale dzieci zażyczyły sobie muffinki więc są. Następnym razem jeszcze mniej cukru bo są bardzo słodkie. Ale pyszniusie
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
mazurek był pyszniutki i
mazurek był pyszniutki i mokry to muffinki napewno będą też wysmienite
Polecam Babeczki są
Polecam Babeczki są puszyste, mięciutkie a jednocześnie wilgotne. Dopełnieniem jest lukier: słodki ale z sokiem z cytryny taki kwaskowy
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
:)Super pyszny pomysł
Super pyszny pomysł wypróbuję Pozdarwaim!
Oj dawno nie robilam muffinek
Oj dawno nie robilam muffinek ale nic straconego. Mam nowy super przepisik od Eli i juz wkrotce wyprobuje mialam zrobic oddech od slodkosci ale to chyba nierealne buzka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Muffinki z pewnością są
Muffinki z pewnością są pyszne tak jak mazurek Elu dziękuje za przepis wypróbuję