3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Ciasteczka bezowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto, beza, masa

  • 360 gramów mąki pszennej
  • 2 jajka kurze, żółtka, białka użyjemy do bezy
  • 1 kostki masło kakaowe, pokrojonego na kawałki
  • 3 czubatych łyżek śmietany 18%

Beza

  • 140 gramów cukru pudru
  • 2 białka jajek

Masa

  • 3 jaja kurze
  • 140 gramów cukru pudru
  • 1 czubatych łyżek łyżka soku z cytryny
  • 120 gramów orzechow wloskich, drobno zmielonych
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasta, bezy, masy
  1. Ciasto:
    1.    Do naczynia miksującego wsypać mąkę, 2 żóltka ( białka zostawić na bezę), masło i śmietanę, wyrobić ciasto przy pomocy kopystki 40s/ obr.5.
    2.    Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wykrawać, większym kieliszkiem, ciastka. Układać je na blaszce, a na nie nakładać pędzelkiem  bezę.
    3.    Piec na „złoty kolor” ok. 10 min./ 1800 C.   
    Beza:
    1.    Do naczynia miksującego wsypać szklankę cukru, zemleć na puder 20s/ obr. 10.
    2.    Nałożyć motylek, wlać do cukru pudru dwa białka, ubijać 5 min./ obr.4.
    Masa:
    1.    Założyć motylek. Do naczynia włożyć  jaja i  cukier, utrzeć na parze,
    5 min./ 700C  / obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
    2.    Do naczynia miksującego włożyć masło, utrzeć, 30 s/obr. 3.
    3.    Założyć motylek. Ucierać, stopniowo dodając po łyżce, przez otwór
          w pokrywie, utarte,  wystudzone jajka i sok z cytryny, 2 min./ obr.3.
    4.    Ciasteczka po dwa przekładać masą, a boki obtaczać w zmielonych
    orzechach.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasteczka są delikatne i pyszne.

Miecia M.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepraszam za błędy

    Zgłoszony przez mmatkiewicz na stycznia 1, 2013 at 16:59.

    Przepraszam za błędy gramatyczne w przepisie - po raz pierwszy umieściłam przepis w przepisowni i wstawiałam szabonowe ilości. Poważniejszy jest 1 błąd rzeczowy - do ciasta używamy masła zwykłego 82%, a nie jak napisałam kakaowego. M. M

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze