Tu jesteś:
4
Składniki
25 kawałek/kawałki/kawałków
Waniliowe mini pączki z serkiem homogenizowanym
- 300g waniliowego serka homogenizowanego
- 300g mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżeczka spirytusu, octu winnego lub soku z cytryny, można pominąć, ale zapewnia że pączki wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia
- łyżeczka proszku d/p
- szczypta soli
do obtoczenia
- cukier puder wymieszany z cynamonem
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mieszamy (20s/obr.5).
- Zwilżonymi dłońmi (należy je co jakiś czas zamoczyć w miseczce z zimną wodą) formujemy okrągłe pączki dowolnego rozmiaru, które następnie wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz* (np. olej). Smażymy kilka minut (czas zależy od rozmiaru pączków), mieszając co jakiś czas widelcem, aby pączki się równo usmażyły i miały złotobrązowy kolor.
- Gotowe pączki wyciągamy łyżką cedzakową** na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy pączki się odsączą i nieco ostygną umieszczamy ja w dużej misce, wsypujemy cukier puder z cynamonem i potrząsamy miską żeby cukier równomiernie obtoczył pączki. Gotowe pączki przekładamy na talerz.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Miarka MT
kup teraz
11
Porady
*najlepiej najpierw wrzucić jednego pączka albo po prostu akwałek pozostałego ciasta. Jeśli tłuszcz zacznie skwierczeń to oznacza, że ma odpowiednią temperaturę.
**ja najpierw wyciągam jednego i rozkrawamgo , żeby sprawdzić czy nie ma surowego środka.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpyszności, szybciutko się robi a jeszcze...
pyszności, szybciutko się robi a jeszcze szybciej zjada
Dziewczyna Informatyka: Nad olejem czy też nie,...
Dziewczyna Informatyka: Nad olejem czy też nie, woda zostaje na pączkach, więc mogą pryskać. Proponuję natłuścić dłonie olejem zamiast używać wody.
Wyglądają świetnie, nabrałam na nie apetytu
Wyglądają świetnie, nabrałam na nie apetytu
Dłużej się smaży niż wyrabia, a znikają...
Dłużej się smaży niż wyrabia, a znikają ekspresowo
Przepis wypróbowany, zapisany. Polecam!
przepis super juz kiedys robiłam ale bez pomocy...
przepis super juz kiedys robiłam ale bez pomocy thermomixa teraz mam pomoc
i jest szybko i smacznie dodałam tylko troszkę cukru
Bardzo dobre pączki 👍 nakładalam ciasto...
Bardzo dobre pączki 👍 nakładalam ciasto łyżka i druga zsuwalam do oleju oraz dodałam trochę cukru 😋 Napewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Polecam 😀
Mariolka44 napisał:...
nie robi się tego przecież nad gorącym olejem
Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM
Czy olej nie będzie pryskał kiedy będziemy...
Czy olej nie będzie pryskał kiedy będziemy moczyć ręce aby zrobić paczka