3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Waniliowe ciasto z białek


Wydrukuj:
4

Składniki

Waniliowe ciasto z białek

  • 8-10 białek, w zależności ile macie
  • 200g mąki pszennej tortowej, przesianej
  • 150g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 150g cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia zakładamy motylek, wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli, a następnie ubijamy białka na sztywną pianę (5min/obr.3,5). Około minuty przed końcem czasu dodajemy przez otwór partiami cukier puder z cukrem waniliowym. Powinniśmy otrzymać sztywną, lśniącą pianę.
  2. Mieszając dalej pianę (1min/obr.1,5) dodajemy przez otwór w pokrywie powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, masło i aromat waniliowy. Masa nie powinna mieć grudek (gdyby mąka się nie rozmieszałą można wydłużyć czas mieszania lub przełożyć masę do miski i delikatnie wymieszać łopatką).
  3. Masę przekładamy do keksówki (u mnie o dł. 25cm, ale może być mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ (dół+góra). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie piecze się w piekarniku. Za 50 minut...

    Zgłoszony przez iwab1973 na lutego 10, 2018 at 13:43.

    Właśnie piecze się w piekarniku. Za 50 minut podzielę się efektami.tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sam zakalec mi wyszedł.. ale kto nie lubi zakalca...

    Zgłoszony przez Basia Jota na stycznia 21, 2018 at 16:23.

    sam zakalec mi wyszedł.. ale kto nie lubi zakalca Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • HonorataZ napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na stycznia 1, 2018 at 15:54.

    HonorataZ napisał:
    Czy zdejmujemy motylek po ubiciu białek i przechodzimy na noże, czy pracujemy caly czas na motylku? Pozdrawiam 😁



    gdyby trzeba było zdjąć to byłaby mowa o tym w przepisie Wink

    Pokochaj ze mną Thermomix Love zadzwoń, umów się na prezentację Smile tel. 691 509 039

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy zdejmujemy motylek po ubiciu białek i...

    Zgłoszony przez HonorataZ na grudnia 31, 2017 at 18:32.

    Czy zdejmujemy motylek po ubiciu białek i przechodzimy na noże, czy pracujemy caly czas na motylku? Pozdrawiam 😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze