Tu jesteś:
4
Składniki
Waniliowe ciasto z białek
- 8-10 białek, w zależności ile macie
- 200g mąki pszennej tortowej, przesianej
- 150g masła, roztopionego i przestudzonego
- 150g cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia zakładamy motylek, wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli, a następnie ubijamy białka na sztywną pianę (5min/obr.3,5). Około minuty przed końcem czasu dodajemy przez otwór partiami cukier puder z cukrem waniliowym. Powinniśmy otrzymać sztywną, lśniącą pianę.
- Mieszając dalej pianę (1min/obr.1,5) dodajemy przez otwór w pokrywie powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, masło i aromat waniliowy. Masa nie powinna mieć grudek (gdyby mąka się nie rozmieszałą można wydłużyć czas mieszania lub przełożyć masę do miski i delikatnie wymieszać łopatką).
- Masę przekładamy do keksówki (u mnie o dł. 25cm, ale może być mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ (dół+góra). Pieczemy 50min, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWłaśnie piecze się w piekarniku. Za 50 minut...
Właśnie piecze się w piekarniku. Za 50 minut podzielę się efektami.
sam zakalec mi wyszedł.. ale kto nie lubi zakalca...
sam zakalec mi wyszedł.. ale kto nie lubi zakalca
HonorataZ napisał:...
gdyby trzeba było zdjąć to byłaby mowa o tym w przepisie
Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM
Czy zdejmujemy motylek po ubiciu białek i...
Czy zdejmujemy motylek po ubiciu białek i przechodzimy na noże, czy pracujemy caly czas na motylku? Pozdrawiam 😁