3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort Rocher


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Krem śmietankowy

  • 2 łyżki cukru pudru z TM
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Ganache z mlecznej czekolady

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżeczki golden syropu, lub miodu

Do nasączenia

  • 1/2 szklanki likieru orzechowego, czekoladowego lub ciemnego rumu
  • 1/4 szklanki wody

Krem Rocher

  • 1/2 szklanki drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych, ok. 150g
  • 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • 400 g nutelli
  • 400 g serka mascarpone, (schłodzonego!)

Biszkopt orzechowo-czekoladowy

  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 40 g kakao
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 8 jajek, białka i żółtka osobno
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Krem Rocher
  1. Podpieczone na suchej patelni i obrane ze skórki orzechy laskowe włożyć do Closed lid i zmiksować 20 sek/obr.10. Przesypać do miseczki.
  2. W Closed lid umieścić połamaną na kawałki czekoladę i zmiksować 10sek/obr.10. Kopystką zgarnąć na dno naczynia i roztopić 1 min/40C/obr.2. Przełożyć do miseczki.

    Umyć Closed lid
  3. W czystym i suchym Closed lid nałożyć motylka i umieścić serek mascarpone. Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy 1min/obr.3,5 Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować 20sek/obr.4 - otrzymany krem powinien być gładki i jednolity.

    Wymieszać z orzechami 20 sek/obr.4. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
  4. Biszkopt orzechowo-czekoladowy
  5. Do Closed lid wsypać cukier i zmiksować 10 sek/obr.10. przełożyć do miseczki.
  6. Do Closed lid wsypać 200g orzechów laskowych i zmielić 30 sek/obr.10
  7. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać 15 sek/obr.6. Przełożyć do dużej miski.
  8. W suchum i czystym Closed lid umieścić motylka, dodać białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min/obr.3-4.

    Po ubiciu ustawić 3 min/obr.4 i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać zmielony wcześniej cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do dokładnego połączenia.
  9. Ubitą pianę przełożyć do miski, gdzie znajdują się suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
  10. Tortownicę o wymiarach 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Boków niczym nie smarować ani nie wykładać papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką.
  11. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku.

    Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem z piłką na 2 blaty kakaowo-orzechowe.

  12. Ganache z mlecznej czekolady
  13. W Closed lid umieścić czekoladę i rozdrobnić 10sek/obr.10. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno nzaczynia.
  14. Do Closed lid dodać śmietanę i miód, wymieszać 2min/50C/obr.3
  15. Poncz do nasączenia
  16. Składniki wymieszać w szklance
  17. Krem śmietankowy
  18. W Closed lid umieścić kremówkę i mascarpone, nałożyć motylka. Ubić do otrzymania sztywnego kremu ok. 50 sek/obr.4, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Wykonanie tortu:

W formie (w której pieczony był biszkopt) ułożyć pierwszy blat. Blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. Posmarować równo połową kremu Rocher. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy (całość) i wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, równo rozsmarować na całej jego powierzchni. Schłodzić.

Na schłodzony przekładaniec wylać gęstniejącą polewę czekoladową (ganache). Schłodzić w lodówce. Udekorować pralinkami Ferrero Rocher.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dikaw: można zrobić samemu, jest zdrowiej i też...

    Zgłoszony przez Rakuś12 na października 15, 2018 at 06:59.

    dikaw: można zrobić samemu, jest zdrowiej i też smakuje. Ja Nutelli już nie kupuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy ktos zastąpił może nutellę czymś...

    Zgłoszony przez dikaw na października 14, 2018 at 00:01.

    A czy ktos zastąpił może nutellę czymś zdrowszym? ( nie chodzi mi o kalorie czy czekoladę tmrc_emoticons.;) tylko skład nutelli)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis dość skomplikowany i czasochłonny, ale...

    Zgłoszony przez ruda_ms na lipca 26, 2018 at 22:52.

    Przepis dość skomplikowany i czasochłonny, ale efekt jest wart każdej sekundy spędzonej w kuchni! No i ta świadomość, że bez thermomixa byłoby o wiele wiele trudniej uzyskać tak spektakularny efekt... Goście byli zachwyceni!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyśmienity choć nieco pracochłonny. Uwielbiany...

    Zgłoszony przez gamutka na grudnia 11, 2017 at 21:51.

    Wyśmienity choć nieco pracochłonny. Uwielbiany przez wszystkich, którzy go skosztują.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Giotta...

    Zgłoszony przez Gocharynka na maja 23, 2017 at 20:17.

    Giotta:
    Dziękuję bardzo za uwagi. Być może nutella była schłodzona? Moja ze względu na wysoką temperaturę w kuchni miała lejąca konsystencję Smile
    Cieszę się, że będzie następny raz...
    Pozdrawiam serdecznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • poku...

    Zgłoszony przez Gocharynka na maja 23, 2017 at 20:13.

    pokuś:
    Bardzo się cieszę!!!
    Serdecznie pozdrawiam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za ten przepis. Zrobiłam męzowi na...

    Zgłoszony przez pokuś na października 28, 2016 at 23:44.

    Dziękuję za ten przepis. Zrobiłam męzowi na urodziny i zrobił taką fururę na przyjęciu, że znajomi już zamówili na swoje Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tort Rocher - jest wymagający

    Zgłoszony przez Giotta na lipca 21, 2016 at 12:00.

    Tort Rocher - jest wymagający pod kątem ilości czynności które trzeba zrobić.

    Najpierw jednak wypieklam biszkopt. Potem przygotowałam masy i poncz do nasączenia biszkoptu (zrobiłam z Amaretto). Jedyną uwagę mam do punktu z Kremem Rocher -w punkcie 10 - kiedy założyłam motylka dodałam nutellę i mascarpone niestety obroty 3,5 okazały się niewystarczające. Musiałam zdjać motylka i zmieszać na prędkości 4 - stopniowo zmniejszając obroty. Masa jest zbyt sztywna i niskie obroty z motylkiem po prostu jej nie wymieszają.

    Biszkopt powinien być porządnie nasączony ponczem.

    Tort udekorowałam 3 pralinkami ferrero. Robił wrażenie.Niestety nie zrobiłam zdjecia, ale następnym razem nie omieszkamtmrc_emoticons.)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda przepysznie, dodałam

    Zgłoszony przez emela na lutego 15, 2016 at 11:01.

    Wygląda przepysznie, dodałam do kolekcji tmrc_emoticons.)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze