Składniki
0 kawałek/kawałki/kawałków
Biszkopt:
- Biszkopt: 4 jajka, 130g mąko pszennej (typ 450), 130g mąki ziemniaczanej,260g cukru,6 łyżek zimnej wody, 6 łyżek soku z cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Krem:
- 1500 g schłodzonej śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 1 małe opakowanie żelatyny spożywczej (20g), 2 opakowania cukru wanilinowego, 6 łyżek cukru pudru. Dodatkowo –poncz do nasączenia biszkoptu i dowolny dżem .
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Biszkopt:
Na noże w naczyniu założyć motylek. Białka oddzielić od żółtek, wlać je do naczynia i ubijać 3min./obr.3. Dodać 130g cukru, cukier wanilinowy i ubijać dalej 2-3 min /obr. 4 Przełożyć do miski. W naczyniu umieścić żółtka i resztę cukru ubijać 3 min/obr 4. Po 1,5 min. zacząć dodawać do ubijanej masy po 1 łyżce wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Następnie dodać przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki – i wymieszać 1 min /obr. 2-3. Zawartość kielicha przełożyć do miski z białkami i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej blachy o wymiarach 35cm x23cm, piec 25-30 min w temp. 180 stopni.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w 150 g gorącej wody ,odstawić na chwilę do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać 1/3 porcji rozpuszczonej żelatyny.
Na noże w naczyniu założyć motylek. Wlać 500g schłodzonej śmietany, ubić około 1 min/obr3. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i trochę cukru wanilinowego. Następnie dodać czekoladę wymieszaną z żelatyną i wymieszać 10-15 sek/obr.2.. Krem wstawić na kilka minut do lodówki, aby stężał.
W suchym, umytym naczyniu powtórzyć czynność z pozostałą porcją śmietany i cukru, oraz cukru wanilinowego, dodać resztę żelatyny i również schłodzić kilka min w lodówce.
Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Jedna część biszkoptu nasączyć i posmarować dżemem., następnie posmarować masą czekoladową. Przykryć drugą częścią biszkoptu i czynność powtórzyć , tym razem z białą masą. Posmarować boki i udekorować tort..
Uwaga;
Dekorowanie tortu – to duża dowolność. Zależy to od naszej inwencji. Tort nasączyłam wodą różaną – ale oczywiście może to być sok z alkoholem lub po prostu woda z cytryną i cukrem Jednym słowem ,to co lubimy lub to co mamy „pod ręką” w danej chwili.
Wiwat Przepisownia!!!!!!!!!!!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam, czy czekolada którą należy dodać do...
Witam, czy czekolada którą należy dodać do kremu ma być ciepła? Bo wydaje mi się, że jak wystygnie to zastygnie. Może głupie pytanie ale jestem początkująca
Dzieki Dobry,...
Dzieki Dobry,
moze mi Pani powiedziec czy ten tort ze zdjecia to wyszedl z tej podstawowej recepty czy podwojnej? I na ile osob jest ten tort. Dziekuje
Dzięki kochani,fajnie ,że
Dzięki kochani,fajnie ,że biszkopt smakował Pozdrawiam
Rewelacyjny przepis na tort,
Rewelacyjny przepis na tort, wypróbowaliśmy jedynie przepis na biszkopt - efekt niesamowity!!!
Tortojadom którzy już wiedzą że starczy torta na 4 osoby proponuję podwoić przepis starczy dla kilku rodzin. Małgosiu, proponuję zmienić 6 łyżek wody i 6 łyżek soku z cytryny na 60g wody i 60g soku czyli 2-3 cytryny. Mi tak jest łatwiej może innym również?
Dziękuję za przepis - to jest mój najlepszy biszkopt jaki piekę na porządku dziennym!!!
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Ja i 10 moich
Ja i 10 moich przyjaciół jadło ten tort wczoraj.Wszyscy byli zachwyceni.Jest pyszny! Mimo tego, że niektórzy poprosili o dokładkę zostało jeszcze tyle,że jadłam go dzisiaj z mężem pijąc kawę ,i zostało jeszcze na jutro.Brawo MAŁGOSIU.jesteś mistrzynią. Jestem pełna podziwu!
TERESA
To był konkurs. Trudno w tak
To był konkurs. Trudno w tak krótkim okresie trwania konkursu zrobić samemu tort żeby ocenić wg smaku. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> Poza tym w regulaminie wyraźnie było napisane, że wszystkie przepisy będą przetestowane przez naszych specjalistów kulinarnych. To było głównym czynnikem prowadzącym do wygranej+ ilość komentarzy+ oceny(gwiazdki)+ ilosć serduszek." src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Tak sobie myślę, że jak ktoś nie pomógł zdobyć nagrodę- to może trzeba dać sobie spokój z wyrażaniem negatywnych odczuć. No chyba, że już po upieczeniu tego tortu mamy inną opinię. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Gratuluję wygranej w
Gratuluję wygranej w konkursie !!!
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
No to ja się narażę
No to ja się narażę wszystkim" alt="" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19"> - dla mnie tak samo niepoważne jest pisanie "ale pyszne, wspaniałe" na podstawie samego przepisu jak i wydawanie opinii negatywnych na podstawie tegoż." alt="" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width="19" height="19">
Małgosiu - z przyjemnością "wkręcę "się na degustację i zamieszczę swoją opinię. Jeżeli Ty się cieszysz z wygranej to ja się cieszę z Twojej radości.
Niewątpliwie jest ładny.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Veroniko dziękuję Ci.
Veroniko dziękuję Ci. Pozdrawiam serdecznie
Zawisc ludzka nie zna granic.
Zawisc ludzka nie zna granic. Prosze sie nie przejmowac tylko cieszyc z wygranej... Takie komentarze swiadcza tylko o ludziach ktorzy je dodaja ! Pozdrawiam
Gratuluje Malgosiu :party:
Gratuluje Malgosiu
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Droga Beatko, każdy ma
Droga Beatko, każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii i nikt nie powinien się obrażać -ja równiez nie czuję sie urażona. Jest to przepis na biszkopt od lat sprawdzony i tyle wystarczy. :O Nie bardzo rozumiem termin "ciasto niedzielne" tzn. jakie? gorsze ? mniej smaczne ? .Nie będę się tu rozwodzić, ponieważ już czuję zapach piernikowych mufinek Grażynki, więc musze biec do kuchni. Jedynym rozwiązaniem jest przetestowanie przepisu i po sprawie Pozdrawiam serdecznie
Powiem szczerze,że pomyślałam
Powiem szczerze,że pomyślałam to samo co marysiag.Tort z 4 jajek ? jestem tu nowa więc nie za bardzo chciałam się wypowiadać.Mam nadzieję,że się nikt nie obrazi ,ale dla mnie to też raczej ciasto niedzielne
Witam Wszystkich. Cieszę
Witam Wszystkich.
Cieszę się ogromnie i dziękuję bardzo Wszystkim tym, którzy docenili moją pracę, wyrażając swoją opinię i głosując na mój przepis. To wyróżnienie jest dla mnie wspaniałym impulsem do dalszego działania (mam nadzieję) owocnego w nowe przepisy.
A ja uważam, że właśnie tak
A ja uważam, że właśnie tak proste przepisy są NAJLEPSZE. Dawno znudziły się nam torty tłuste, ciężkie i za słodkie.
BRAWO Małgosiu Cieszę się, że to właśnie Ty wygrałaś konkurs.
Od początku w Ciebie wierzyłam
Lidka Abramowicz
troche jak na tort to za mały
troche jak na tort to za mały z 2 placków i z 4 jaj to raczej ciasto niedzielne a nie tort
Dziękuję wszystkim za tak
Dziękuję wszystkim za tak miłe słowa cieszę się , a najbardziej cieszą się moi bliscy,którym obiecałam " powtórkę z tortu" jesli wygram Pozdrawiam serdecznie i chyba jutro zabieram się po prostu do roboty!!!!! :O :O
Małgosiu moje gratulacje :D
Małgosiu moje gratulacje
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Małgosiu moje gratulacje !
Małgosiu moje gratulacje !
Gratuluję wygranej w
Gratuluję wygranej w konkursie ;o)
;o)
Małgosiu, moje gratulacje
Małgosiu, moje gratulacje Buziaczki
Gosiu 50 - ten wiatraczek
Gosiu 50 - ten wiatraczek imitujący nóż powstał z połamanej (specjalnie na tę okazję ) cieniutkiej świeczki party :O Pozdrawiam serdecznie
Tort jest wspaniał y ,uczta
Tort jest wspaniał y ,uczta dla podniebienia ,Pozdrawiam Gosiu -zojka51
super
super
super przepis
super przepis
Wyglada przepysznie! Mam
Wyglada przepysznie! Mam nadzieje ze wyjdzie mi rownie smaczny
Mniam ! A jak powstał idealny
Mniam !
A jak powstał idealny zielony wiatraczek?/
Rewelacyjna masa i zapach całości ...
przepis na 5
przepis na 5
Jadłam tort jest
Jadłam tort jest wspaniały-pozdrawiam serdecznie .
Jadłam tort jest wspaniały
Jadłam tort jest wspaniały -Irenka 2000
Małgosiu, Grazynko , bardzo
Małgosiu, Grazynko , bardzo Wam dziękuję za miłe słowa Pozdrawiam
Potwierdzam słowa Gosi
Potwierdzam słowa Gosi Małosiu jesteś Królową słodkości i podziwiam Ciebie za wene twórczą Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu jesteś królową
Małgosiu jesteś królową słodkości, brawo za piękny tort a Twoje przepisy są bardzo dokładnie opisane co ułatwia wykonanie. Zawsze się udają. Pozdrawiam.
Dziękuję Lidko za miłe słowa
Dziękuję Lidko za miłe słowa Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za komentarze i
Dziękuję za komentarze i namawiam do wypróbowania - można zrobić w wersji "mini" Starałam się by tort był elegancki i okazały ,w końcu to nie byle jaka okazja do świętowania !!!! :O Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Oczywiście, cieszę się ,że
Oczywiście, cieszę się ,że chcesz Dziuniu skorzystać z mojego przepisu. Proszę "pochwal" się jak wyszedł , Jestem ciekawa każdej opinii. Pozdrawiam Serdecznie.
Uważnie przeczytałam przepis
Uważnie przeczytałam przepis na ten tort "GIGANT" wyobrażam sobie jaki jest pysznie-smakowity .Taki własnie tort potrzebuję na grudniowe urodzinowe spotkanie rodzinne Pozwolisz Małgosiu że skorzystam z Twojego przepiu
Dziunia
Małgosiu torcik przepiękny
Małgosiu torcik przepiękny
Malgosiu, torcik prezentuje
Malgosiu, torcik prezentuje sie pieknie i zapewne jest doskonaly w smaku Do wypròbowania przy najblizszej okazji
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Małgosiu, tort "gigant",
Małgosiu, tort "gigant", mozna obdzielić wiele gości świętujących urodziny naszej przepisowni i nie tylko. Składniki kremu wskazują, że jest lekki i delikatny.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Malgosiu super przepis
Malgosiu super przepis
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Małgosiu jesteś
Małgosiu jesteś MISTRZEM " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> Piękny tort. Przepis muszę wypróbować- brzmi smakowicie!" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">POZDRAWIAM Cię" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="" width="19" height="23">
Lidka Abramowicz
Piękny torcik :D :D sto
Piękny torcik sto lat sto lat przepisownia i Termomisiu torcik wygląda pysznie
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję