3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort makowy


Wydrukuj:
4

Składniki

0 kawałek/kawałki/kawałków

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka róży ucieranej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag sparzonego maku
  • 1/2 szklanki orzechów mielonych
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • Masa:
  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 dag kakao
  • 3 żółtka
  • 1/2 kg masła
  • 6
    40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    Ciasto:



    Mak
    zmielić w TM (1 min, poz. tmrc_emoticons.8)  przekładamy go do innego naczynia. Orzechy zmielić
    10 sek. poz. 5 - dodajemy do maku. Białka ubijamy na sztywna pianę przy użyciu
    motylka (3 min, poz. 4) po ubiciu piany wsypujemy powoli przez otwór w pokrywie
    połowę cukru - przekładamy do innego naczynia. Żółtka ubijamy z drugą połową
    cukru, również używając motylka (poz. 4 cza 3 min). Do ubitych żółtek dodajemy
    wszystkie składniki i lekko mieszamy. Aby tort był wysoki robimy takie 3
    placki.



    Pieczemy
    w temperaturze 180 stopni. 25 minut.



     



    Masa:



    Cukier
    gotujemy razem z woda i kakaem (10 min. Tem. 100 stopni), następnie odstawiamy
    do wystudzenia. Do letniej masy powstałej z kakaa wody i cukru dodajemy żółtka
    i ucieramy pozycja 4 cza 10 sekund. Po całkowitym wystudzeniu dodajemy masło i
    ucieramy przez 1 minutę na pozycji interwał, a następnie przez 30 sekund na
    pozycji nr 3.



    Gotową
    masą przekładamy placki.



    Polewa
    dowolna.  

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy