thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 11/26/13
zmieniono dnia: 11/27/13

Składniki

środek ciasta

  • 4 kubki 200 g śmietany 30 %
  • 1 duża puszka ananasów bądź 2 małe

Biszkopt bezglutenowy

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki bezglutenowej
  • 80 g cukru pudru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt bezglutenowy
  1. 1) Mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko; odłożyć

    2) 80 g cukru- robimy cukier puder 10 s/ obr. 10

    3.) Dodać jajka i nałożyć motylek, ubijać na obr 4 około 7 min- tak żeby uzyskać odpowiednią konsystencję- gęstą i puszysta piankę (jak robiłam to nie była tak sztywna żeby mozna bylo naczynie odwrócić)

    4) Zdjąć motylek, zamknąć pokrywkę nastawić na obr. 2 i przez otwór wsypywać pomału zmieszane mąki i mieszać kopystką tak, żeby składniki się ze soba połączyły- trwa to około 2 min

    5) Piec w piekarniku około 170-180 stopni przez około 35-40 min (wszystko zależne od piekarnika)

    6.) Wyciagnąć biszkopt i oczekać aż wystygnie.

    7.) 4 kubeczki śmietany 30% (musi być zimna z lodówki)- ubijamy na bita śmietanę. Wkladamy motylek i ubuajmy na obr. 4 przez około 40- 50 s(ja tyle ubijałam, natmiast w przepisach jest ok 1-2 min- w zależności od smietany, najlepiej sprawdzać, żeby nie zrobiło się masło) pod koniec dosypać trochę cukru pudru (około 4 łyżeczki), żeby śmietanka miała dobry smak, ale nie za dużo żeby nie była zbyt mdła i zbyt słodka.

    8.) Jak biszkopt już ostygł- przekroić go na pół.

    9.) Spód biszkopta- namaczamy wodą z ananasów. Ananasy kroimy na małe kawałki i układamy na całą powierzchnię biszkopta, następnie kładziemy połowę bitej smietny.

    10) Przykrywamy górą biszkopta, którą również od góry namaczamy wodą z ananasów.

    11.) Kładziemy drugą połowę bitej śmietany na całości biszkopta- tak żeby był cały pokryty.

    12.) Dekorujemy kawałkami ananasów w zależności od upodobań  i możemy posypać startą czekoladą gorzka.

    Tort wkładamy do lodówki.

    Ciasto jest lekkie i pyszne tmrc_emoticons.;)

    Smacznego!

Porady

- Śmietany 30% powinny być od razu z lodówki

- Nie dodawać zbyt dużej ilości cukru pudru do bitej śmietany

- Kawałek gorzkiej czekolady starłam na tarce- do posypania, można dodać kawałki orzechów

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort ananasowy z biszkoptem bezglutenowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?