3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tort - 100lat przepisownia - mascarpone


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Roztwór kawowy do nasączenia biszkoptów

  • 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy, (najlepsza będzie mocna z ekspresu)
  • 100 ml spirytusu spożywczego, lub innego mocnego alkoholu

Krem mascarpone - część II

  • 300 ml śmietanki 30% kremówki, (mocno schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Krem mascarpone - część I

  • 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny
  • 70 ml likeru amaretto
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 30% kremówki, (mocno schłodzonej)
  • 250 g. serka mascarpone
5

Przygotowanie

    Krem mascarpone - część I
  1. 1) Rozpuść żelatynę w 50ml. gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia.

    2) Upewnij się że masz odpowiednio schłodzoną śmietanę 30%.

    3) Schłodź naczynie miksujące (mój sposób na chłodzenie naczynia to polewanie bardzo zimną wodą pod kranem po zewnętrznych ściankach naczynia

    4) W naczyniu umieść motylek, wlej śmietanę i ubijamy (czas 2,5 min - 3 min obr. 3,5)

    5) Nie przestając ubijać po 2,5 min dodaj wcześniej rozpuszczoną żelatynę.

    6) Dalej dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone

    7) Na koniec likier amaretto i 2 łyżki cukru pudru.

    8 ) Kiedy składniki połączą się w puszysty krem przekładamy go do miski.

    9) Myjemy naczynie miksujące i ponownie schładzamy.

    10) Przystępujemy do przygotowania II części kremu.

  2. Podkłady tortowe (2 szt. - rozcinamy na pół)
  3. Podkłady kakaowe przygotowałem dzień wcześniej. (2 szt.)

    Przepis na podkłady polecam wg doskonałego przepisu anka25 (z naszej rodzimej przepisowni)

    //www.przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-kakaowyo/453468

     

    Przygotuj roztwór kawy (najlepsza będzie taka z ekspresu)z alkoholem. Przyda się zaraz do nasączenia biszkoptów.

  4. Krem mascarpone - część II
  5. 1) W naczyniu umieść motylek, wlej śmietanę i ubijamy (czas 2,5 min - 3 min obr. 3,5)

    2) Dalej dodawaj po jednej łyżce serka mascarpone nie przestając ubijać.

    3) Dalej 2 łyżki cukru pudru.

    4 ) Kiedy składniki połączą się w puszysty krem połącz dwie części kremu w misce (można też zawartość miski przełożyć do naczynia miksującego i delikatnie połączyć mieszając (czas około 1 min. , obroty 2,5-3)

    5) Degustacja smakowa kremu tmrc_emoticons.),

    6) Tak przygotowany krem umieść w misce, dokładnie zawiń ją folią i pozostaw w lodówce do schłodzenia na kilkanaście minut.

    7) W tym czasie przystępujemy do nasączenia biszkoptów roztworem kawy z alkoholem.

  6. Nasączanie biszkoptów roztworem z kawy
  7. 1) Nasączamy kolejno wszystkie biszkopty.

    2) Łączymy je za pomocą wczesniej przygotowanego i lekko schłodzonego kremu.

    3) Na ostatnim z nich u góry nanosimy cienką warstwę kremu aby lepiej utrzymała się dekoracja.

    4) Dekorujemy górę tortu (zupełna dowolność), ja użyłem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i łyżki miodu. Taką masę rozprowadziłem na płaskiej powierzchni i schłodziłem. Dalej zdrapana czekolada i zwinięta w ruloniki posłużyła za dekorację.

    5) Bokami tortu zupełnie się nie przejmujemy tmrc_emoticons.), sam wzór robi za niezłą dekorację. Odcinamy lekko brzegi tortu i wyrównujemy.

    6) Tort gotowy do degustacji ...

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Smacznego! tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chyba cos źle

    Zgłoszony przez alicja205 na stycznia 24, 2016 at 18:31.

    Chyba cos źle zrobiłam..chociaż starałam się robić wszystko tak jak w przepisie.. tmrc_emoticons.( Produkty schłodzone, żelatyna wystudzona.. nawet garnek schłodziłam..  Wyobrażałam sobie, że masa będzie puszysta..tymczasem najpierw jedna.. potem druga..zrobiły się plynne  tmrc_emoticons.~ Ta pierwsza bardziej. Wymieszałam je i wstawiłam je do lodówki. Zsiadły się trochę..niestety nie przypominają bitej smietany z mascarpone, którą niedawno dawałam do innego tortu. Tamta to był sam puch. Tylko, że tamtą ubijałam mikserem. Nie wiem o co chodzi. Jestem zawiedziona  tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super dziękuję napewno zrobię

    Zgłoszony przez beata 66 na kwietnia 1, 2015 at 12:35.

    super dziękuję napewno zrobię tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, pomijamy tylko

    Zgłoszony przez SAM na marca 31, 2015 at 16:01.

    Oczywiście, pomijamy tylko alkohol, można więcej kawy zaparzyć i nadać jej jakiś smak olejkiem aromatycznym ...

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy przepis,ale

    Zgłoszony przez beata 66 na marca 31, 2015 at 10:40.

    Bardzo ciekawy przepis,ale czy można go zrobić bez alkocholu?

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nowa odsłona :D

    Zgłoszony przez SAM na listopada 30, 2014 at 19:22.

    [[wysiwyg_imageupload:2249:]]

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyglada przecudnie  i na

    Zgłoszony przez Lamka na listopada 28, 2014 at 22:12.

    wyglada przecudnie  i na pewno tak smakuje, ale 4,30 godz ......  ale musze znaleść czas 

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten TORT TO PRAWDZIWE CUDO

    Zgłoszony przez asmag05 na marca 8, 2014 at 19:41.

    Ten TORT TO PRAWDZIWE CUDO JEST PYSZNY!!! Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Asia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście dodaję do

    Zgłoszony przez Monisia13 na lutego 7, 2014 at 08:21.

    Oczywiście dodaję do ulubionych Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Torcik rewelacja, biszkopt

    Zgłoszony przez Monisia13 na lutego 7, 2014 at 07:48.

    Torcik rewelacja, biszkopt rzeczywiście cudny, tylko ja robię z 6 jajek, bo mam później wielu chętnych na degustacjętmrc_emoticons.)

    Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda smakowicie  napewno

    Zgłoszony przez baka na listopada 28, 2013 at 21:19.

    Wygląda smakowicie  Big Smile napewno go wytestuje Cooking 7


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda smakowicie  napewno

    Zgłoszony przez baka na listopada 28, 2013 at 21:19.

    Wygląda smakowicie  Big Smile napewno go wytestuje Cooking 7


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pomysł na torcik... ale

    Zgłoszony przez anka25 na listopada 27, 2013 at 23:09.

    Super pomysł na torcik... ale kusisz... ;o) przetestuję go na weekend ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje smaki ! Dziękuje SAM za

    Zgłoszony przez monika6500 na listopada 25, 2013 at 08:51.

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Moje smaki ! Dziękuje SAM za super przepis tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19">

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SAM, dziękuję za kolejny

    Zgłoszony przez ElaK na listopada 25, 2013 at 00:52.

    SAM, dziękuję za kolejny dopracowany przepis! Uwielbiam tiramisu i już dostałam ślinotoku od samego czytania.  Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sam, tort wygląda apetycznie,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 24, 2013 at 22:38.

    Love Sam, tort wygląda apetycznie, jest na pewno pyszny jak wszystkie Twoje słodkości. Party Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda pysznie  zawsze

    Zgłoszony przez magi1 na listopada 24, 2013 at 19:11.

    Wygląda pysznie  tmrc_emoticons.D zawsze robiłam tradycyjne tiramisu tmrc_emoticons.D bardzo je lubimy tmrc_emoticons.D Twoje dodaje do wypróbowania - jest na bogato Big Smile Big Smile Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze