3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tofurnik na fasolowym spodzie (sernikobrownie bez glutenu, bez laktozy i bez cukru)


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

brownie

  • 2 puszki czerwonej fasoli, odcedzonej i dokładnie wypłukanej
  • 100g płynnego oleju kokosowego (wersja bez laktozy) lub miękkiego masła klarowanego
  • 80g mąki kokosowej
  • 4 średnie jajka
  • 5-6 łyżek naturalnego kakao
  • 70g syropu z agawy/syropu klonowego/miodu
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej

masa sernikowa

  • 2 kostki naturalnego tofu, po 180g każda
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (można dać krowie)
  • 2 dojrzałe banany (można zamiennie dać 4 łyżki zmielonego ksylitolu)
  • 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego bez cukru
  • czubata łyzka mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub ziarenka wanilii

polewa czekoladowa

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Składniki na brownie (poza mąką kokosową) blendujemy 30s/obr. stopniowo zwiększamy 4-6 do uzyskania gładkiej konsystencji. Można spróbować i w razie uznania jeszcze dosłodzić. Dodajemy mąkę i ponownie całość blendujemy (10s/obr.6 - w razie potrzeby po zblendowaniu mieszamy jeszcze chwilę kopystką). Masa powinna być dość gęsta – przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180℃ (dół+termoobieg). Pieczemy 20min, a następnie wyciągamy na blat (nie wyłączamy piekarnika).
  2. W czasie gdy brownie się piecze przygotowujemy masę sernikową – wystarczy zblendować wszystkie składniki 20s/obr. zwiększamy stopniowo 4-7 tak, żeby masa była kremowa i nie miała grudek (mleko najlepiej dolewać partiami, żeby masa nie była zbyt rzadka). Opcjonalnie, po zblendowaniu, można do masy dodać garść posiekanych bakalii (np. namoczone wcześniej rodzynki, migdały, kandyzowaną skórkę) i wymieszać je z masą sernikową 10s/Counter-clockwise operation/obr.3.

  3. Masę sernikową wylewamy na upieczony spód brownie, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 170℃ (dół+termoobieg) i pieczemy 40min (jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić to można go przykryć arkuszem papieru do pieczenia). Przed polaniem polewą odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (min. 2-3 godziny).

  4. Polewę przygotowujemy rozpuszczając wszystkie składniki w kąpieli wodnej. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub kakao, żeby polewa miała odpowiednią konsystencję (nie powinna być całkiem płynna, ale bez problemu powinno się ją móc rozprowadzać po cieście). Polewę równo rozprowadzamy po całym cieśnie, a następnie odstawiamy do stężenia. Wierzch ciasta można dodatkowo udekorować ulubionymi dodatkami (ja robię to zanim polewa zastygnie) – wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami lub orzechami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Z podanych składników wychodzi gruba warstwa brownie i znacznie cieńsza sernikowa. Jeśli Wam to nie odpowiada i wolicie bardziej zrównoważone proporcje polecam zrobić brownie z 1/2 lub 2/3 składników (wystarczy je piec wtedy 15min) bądź przygotować masę sernikową z 1,5 porcji (należy wtedy nieco dłużej go piec).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy