3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
  • thumbnail image 19
  • thumbnail image 20
  • thumbnail image 21
  • thumbnail image 22
  • thumbnail image 23
  • thumbnail image 24
  • thumbnail image 25
  • thumbnail image 26
  • thumbnail image 27
  • thumbnail image 28
  • thumbnail image 29
  • thumbnail image 30
  • thumbnail image 31
  • thumbnail image 32
  • thumbnail image 33
  • thumbnail image 34
  • thumbnail image 35
  • thumbnail image 36
  • thumbnail image 37
  • thumbnail image 38
  • thumbnail image 39
  • thumbnail image 40
  • thumbnail image 41
  • thumbnail image 42
  • thumbnail image 43
  • thumbnail image 44
  • thumbnail image 45
  • thumbnail image 46
  • thumbnail image 47
  • thumbnail image 48
  • thumbnail image 49
  • thumbnail image 50
  • thumbnail image 51
  • thumbnail image 52
  • thumbnail image 53
  • thumbnail image 54
  • thumbnail image 55
  • thumbnail image 56
  • thumbnail image 57
  • thumbnail image 58
  • thumbnail image 59
  • thumbnail image 60
  • thumbnail image 61
  • thumbnail image 62
  • thumbnail image 63
  • thumbnail image 64
  • thumbnail image 65
  • thumbnail image 66
  • thumbnail image 67
  • thumbnail image 68
  • thumbnail image 69
  • thumbnail image 70
  • thumbnail image 71
  • thumbnail image 72
  • thumbnail image 73
  • thumbnail image 74
  • thumbnail image 75
  • thumbnail image 76
  • thumbnail image 77
  • thumbnail image 78
  • thumbnail image 79
  • thumbnail image 80
  • thumbnail image 81
  • thumbnail image 82
  • thumbnail image 83
  • thumbnail image 84
  • thumbnail image 85
  • thumbnail image 86
  • thumbnail image 87
  • thumbnail image 88
  • thumbnail image 89
  • thumbnail image 90
  • thumbnail image 91
  • thumbnail image 92
  • thumbnail image 93
  • thumbnail image 94
  • thumbnail image 95
  • thumbnail image 96
  • thumbnail image 97
  • thumbnail image 98
  • thumbnail image 99
  • thumbnail image 100
  • thumbnail image 101
  • thumbnail image 102
  • thumbnail image 103
  • thumbnail image 104
  • thumbnail image 105
  • thumbnail image 106
  • thumbnail image 107
  • thumbnail image 108
  • thumbnail image 109
  • thumbnail image 110
  • thumbnail image 111
  • thumbnail image 112
  • thumbnail image 113
  • thumbnail image 114
  • thumbnail image 115
  • thumbnail image 116
  • thumbnail image 117
  • thumbnail image 118
  • thumbnail image 119
  • thumbnail image 120
  • thumbnail image 121
  • thumbnail image 122
  • thumbnail image 123
  • thumbnail image 124
  • thumbnail image 125
  • thumbnail image 126
  • thumbnail image 127
  • thumbnail image 128
  • thumbnail image 129
  • thumbnail image 130
  • thumbnail image 131
  • thumbnail image 132
  • thumbnail image 133
  • thumbnail image 134
  • thumbnail image 135
  • thumbnail image 136
  • thumbnail image 137
  • thumbnail image 138
  • thumbnail image 139
  • thumbnail image 140
  • thumbnail image 141
  • thumbnail image 142
  • thumbnail image 143
  • thumbnail image 144
  • thumbnail image 145
  • thumbnail image 146
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta ze śliwkami pod pierzynką (tarta Agaty)


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Masa budyniowa

  • 100-140 g serka kremowego, (np. słodki serek homogenizowany)
  • 20 g budyniu smietankowego w proszku
  • 20 g cukru pudru
  • 50 g masła (w temp. pokojowej)
  • 5 żółtek kurzych, (oddzielone od białek)

Beza (pierzynka)

  • 6 białek kurzych, (wszystkie jakie zostały po oddzieleniu żółtek)
  • 8-10 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki budyniu smietankowego w proszku

Śliwki

  • 12-15 śliwek umytych, osuszonych i wypestkowanych, (pokrojone na ćwiartki, tak aby ułożyć dokładnie jedną warstwę śliwek na tarcie)

Ciasto na tartę

  • szczypta soli
  • 10 g wody letniej
  • 1 żółtko kurze
  • 10 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 120 g masła zimnego
5

Przygotowanie

    Ciasto na tartę.
  1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności.

    Obroty 6, czas 20-30 sek.

    Gotowym ciastem wylepiamy formę (ok. 20-25 cm), zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut.

     

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem.

     

     

  2. Układamy na nim krążek papieru do pieczenia i przysypujemy np. gochem. (patrz zdjęcia)

    Pieczemy 15 min w temp. 180 stopni C.Po tym czasie wyjmujemy groch i papier i podpiekamy jeszcze 5 min w temp. 180 stopni C.

  3. Pianka (pierzynka)
  4. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 3,5 min. Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1-2 min. aż piana będzie lśniąca i sztywna) Na koniec ubijania dodajemy 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku i jeszcze kilka sekund mieszamy. Wykładamy na ciasto i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.

    Pieczemy: 10 minut w temperaturze 180 stopni C,dalej 30-35 min w temperaturze 160 stopni C.po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy odpocząć tarcie jeszcze z 15 min.

    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przed krojeniem dobrze jest jeszcze poczekać z godzinę aby ciasto wystygło. Wiem, że to trudne tmrc_emoticons.) tak czekać ... ale jeżeli zależy nam na ładnych porcjach i wygodnym krojeniu może to być czynność niezbędna.

    Smacznego.

     

  5. Masa budyniowa.
  6. 4 zółtka kurze i cukier puder ucieramy na kogiel mogiel.obroty 3,5 z motylkiem, czas ok. 2 minut.

    Dalej dodajemy 50g masła (w temp. pokojowej) , 1 łyżkę budyniu śmietankowego w proszku i serek kremowy. Ustawiamy czas 3 min, obroty 3,5 z motylkiem, temperatura 37 stopni C.

    Gotową masą budyniową zalewamy delikatnie śliwki umieszczone wczesniej na podkładzie do tarty.

     

  7. Śliwki.
  8. Śliwki (12-15 szt. zależnie od wielkości formy do pieczenia) myjemy i osuszamy. Wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki.Śliwki należy ułożyć skórką do spodu ciasta na całej powierzchni upieczonego podkładu pod tartę.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

W przepisie użyto śliwki żółte, ale równie dobrze a może nawet lepiej sprawdzą się popularne śliwki węgierki. Ważne aby nie była to odmiana bardzo soczysta.

Do pieczenia tart używam foremek z wyjmowalnym dnem. Bardzo wygodnie jest wyjąć z takiej foremki gotową tartę aby zobaczyć jej pięknie wyrzeźbione brzegi.

Przy ubijaniu piany najważniejszym jest aby dopilnować czytości naczynia przed ubijaniem i aby było dokładnie suche.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • smaczne, tylko dużo pracy, ale warto.

    Zgłoszony przez azajac6@gmail.com na listopada 1, 2016 at 15:38.

    smaczne, tylko dużo pracy, ale warto.

    Anna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszna tarta my zrobiliśmy z jabłkani i...

    Zgłoszony przez Szarlotka na października 31, 2016 at 18:18.

    Cooking 9Bardzo pyszna tarta my zrobiliśmy z jabłkani i nam bardzo smakowało dzienkujemy za przepisCooking 1Cooking 10Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • KOSZMAR Ciasto nie wyszło, a

    Zgłoszony przez użytkownik JG na października 15, 2016 at 22:30.

    KOSZMAR

    Ciasto nie wyszło, a właściwie to ta masa budyniowa. Dałam serek homogenizowany waniliowy 130 g, robiłam jak w przepisie. Masa wyszła rzadka, myślałam, że w trakcie pieczenia zgęstnieje, ale po upieczeniu po prostu wyciekła z ciasta. U mnie przez 3 min w tem. 37 stopni (jak jest w przepisie) wcale masa budyniowa nie zgęstniała, a chyba powinna. Poza tym raz napisane jest 5 żółtek (tam gdzie skladniki), a tam gdzie Przygotowanie są 4 żółtka. Proszę napisać, co robiam nie tak? Czy wszystkim masa zgęstniała, bo zachwycają się tym przepisem? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda smakowicie, mam

    Zgłoszony przez ola12315 na października 9, 2016 at 13:17.

    Wygląda smakowicie, mam nadzieję że ta również smakuje bo właśnie zaczynam robić tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a moje ciasto wyszło...

    Zgłoszony przez Ash na września 16, 2016 at 13:18.

    a moje ciasto wyszło... niesmaczne. Samo ciasto, bo reszta bardzo ok. Jakieś suche, twarde... sama nie wiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis

    Zgłoszony przez Bulbinka na sierpnia 30, 2016 at 16:29.

    Bardzo fajny przepis Cooking 7 ,dziękuję  tmrc_emoticons.)

    Polecam z czystym sumieniem ,nie jest za słodki .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Już się piecze,myślę że

    Zgłoszony przez poiuytrewq1 na stycznia 29, 2016 at 19:13.

    Już się piecze,myślę że będzie tak smakować jak pięknie wygląda

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, też chętnie wypróbuję

    Zgłoszony przez Marta1981 na stycznia 4, 2016 at 13:30.

    Witam, też chętnie wypróbuję przepis, tylko z innymi owocami, bo teraz może być problem.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, Czy można użyć innych

    Zgłoszony przez akafi na stycznia 4, 2016 at 10:46.

    Witam,

    Czy można użyć innych owoców? Bo obawiam się, że śliwek teraz nie dostanę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta pyszna, polecam. Bardzo

    Zgłoszony przez aldicym na października 22, 2015 at 08:29.

    Tarta pyszna, polecam.

    Bardzo smaczna również w wersji bez budyniu z samą pierzynką

    Aldona

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta pierwsza klasa i do

    Zgłoszony przez Sylwetka na października 1, 2015 at 14:09.

    Tarta pierwsza klasa i do tego pięknie wygląda!!Closed lid

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najpyszniejsza tarta jaką

    Zgłoszony przez coca1981 na stycznia 28, 2015 at 10:23.

    Najpyszniejsza tarta jaką jadłam!! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tartę właśnie piekę. Mam

    Zgłoszony przez zaplątana na listopada 25, 2014 at 23:04.

    Tartę właśnie piekę. Mam nadzieję, że mi wyjdzie bo tak się pospieszyłam, że wyjęłam po 10 min a tu trochę masy wyciekło. Tak przepysznie wygląda, że rozum odbiera hihi. Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robię bardzo podobną tylko

    Zgłoszony przez eliwona na października 4, 2014 at 20:36.
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za wspaniały

    Zgłoszony przez Szarlotka na października 4, 2014 at 20:07.

    Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Tarta wyszła wspaniała  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniami

    Zgłoszony przez AnnaEmilia na września 27, 2014 at 19:42.

    Mniami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda i brzmi rewelacyjnie,

    Zgłoszony przez mag_dro na września 12, 2014 at 21:15.

    wygląda i brzmi rewelacyjnie, jedyne co mi brakuje to foremka do tarty  Big Smile

     

    przepis dodany do przetestowania tmrc_emoticons.)

    młoda mama, początkująca kucharka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pychota Ja dłużej je

    Zgłoszony przez Kocica na września 12, 2014 at 09:52.

    Ciasto pychota tmrc_emoticons.) Ja dłużej je piekłam, gdyż po rozkrojeniu było trochę wilgotne.

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oglądając Twój przepis już

    Zgłoszony przez TAMARA13 na września 6, 2014 at 00:00.

    Oglądając Twój przepis już ślinka cieknie na sam widok !! Zrobię ten przepis jutro. Uwielbiam śliwki w cieście ! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota!!! Najtrudniejsze to

    Zgłoszony przez ElaK na września 4, 2014 at 08:00.

    Pychota!!! Najtrudniejsze to czekanie tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotaaaaaa  

    Zgłoszony przez AnnaEmilia na września 1, 2014 at 00:38.

    Pychotaaaaaa

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ! Faktycznie lepiej

    Zgłoszony przez mikulina na sierpnia 30, 2014 at 16:33.

    Pyszne ! Faktycznie lepiej poczekać, aż wystygnie.... tylko, że ciężko się powstrzymać tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie ciasto wyszło wyborne

    Zgłoszony przez joannadyba na sierpnia 24, 2014 at 21:29.

    U mnie ciasto wyszło wyborne tmrc_emoticons.) Nie miałam serka więc dałam 70 g jogurtu malinowego i 70 g jogurtu naturalnego typu grecki.... Pychotka tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Sam, to ważne

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 23, 2014 at 11:42.

    Dzięki Sam, to ważne informacje. Szczególnie dla osób mniej wprawionych w arkana pieczenia ciast. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trzeba zwrócić uwagę na kilka

    Zgłoszony przez SAM na sierpnia 23, 2014 at 10:21.

    Trzeba zwrócić uwagę na kilka spraw aby ciasto nie rozmokło:

    1) Ciasto jest podpiekane 20 min zanim umieścimy w nim śliwki.

    2) Śliwki układasz skórką do spodu (nie odwrotnie) - to też zmniejsza ryzyko bezpośredniego wsiąkania soku w ciasto.

    3) Śliwek układamy tylko jedną warstwę. Dodanie ich więcej może spowodować nadmiar soku.

    4) Jeżeli obawiasz się, że jednak będzie zbyt dużo soku (bo masz np bardzo soczyste owoce) można zastosować pod śliwkami posypkę z tartej bułki. Ona wchłonie wilgoć. Osobiście jednak preferuję dobranie gatunku śliwek, który nie jest aż tak soczysty tmrc_emoticons.). Podsypywanie tartej bułki wprowadza obcy smak w cieście, co nie każdemu smakuje.

    Jeżeli chodzi o serek to raczej dowolny słodki sprawdzi się dobrze. Musi mieć jednak kremową konsystencję aby w masie budyniowej nie było grudek.

    Ciasto polecam. Jest bardzo smaczne. Słodko-kwaśne - wprost na sezon śliwokowy, kiedy to zastanawiamy się co by tu zrobić ze śliwki.

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rozumiem, że serek kremowy to

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 23, 2014 at 08:44.

    Rozumiem, że serek kremowy to twarożek  typu "Bieluch" bądź mascarpone.? Serek kremowy jest też topiony , a to zupełnie inny gatunek. Myślę, że warto uszczegółowić, SAM.  tmrc_emoticons.;) Twoje przepisy są zawsze rewelacyjne i myślę, że ten też taki będzie. Love Boję się tylko czy śliwki nie "puszczą" zbyt duzo soku i spód będzie zbyt mokry?  tmrc_emoticons.~

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze