Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Masa budyniowa
- 100-140 g serka kremowego, (np. słodki serek homogenizowany)
- 20 g budyniu smietankowego w proszku
- 20 g cukru pudru
- 50 g masła (w temp. pokojowej)
- 5 żółtek kurzych, (oddzielone od białek)
Beza (pierzynka)
- 6 białek kurzych, (wszystkie jakie zostały po oddzieleniu żółtek)
- 8-10 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki budyniu smietankowego w proszku
Śliwki
- 12-15 śliwek umytych, osuszonych i wypestkowanych, (pokrojone na ćwiartki, tak aby ułożyć dokładnie jedną warstwę śliwek na tarcie)
Ciasto na tartę
- szczypta soli
- 10 g wody letniej
- 1 żółtko kurze
- 10 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 120 g masła zimnego
Przygotowanie
W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli. Zakładamy motylek. Obroty 3,5 - czas około 3,5 min. Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając (Obroty 3,5 - czas około 1-2 min. aż piana będzie lśniąca i sztywna) Na koniec ubijania dodajemy 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku i jeszcze kilka sekund mieszamy. Wykładamy na ciasto i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku.
Pieczemy: 10 minut w temperaturze 180 stopni C,dalej 30-35 min w temperaturze 160 stopni C.po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy odpocząć tarcie jeszcze z 15 min.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przed krojeniem dobrze jest jeszcze poczekać z godzinę aby ciasto wystygło. Wiem, że to trudne
tak czekać ... ale jeżeli zależy nam na ładnych porcjach i wygodnym krojeniu może to być czynność niezbędna.
Smacznego.
4 zółtka kurze i cukier puder ucieramy na kogiel mogiel.obroty 3,5 z motylkiem, czas ok. 2 minut.
Dalej dodajemy 50g masła (w temp. pokojowej) , 1 łyżkę budyniu śmietankowego w proszku i serek kremowy. Ustawiamy czas 3 min, obroty 3,5 z motylkiem, temperatura 37 stopni C.
Gotową masą budyniową zalewamy delikatnie śliwki umieszczone wczesniej na podkładzie do tarty.
Ciasto na tartę.
Pianka (pierzynka)
Masa budyniowa.
Śliwki.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
W przepisie użyto śliwki żółte, ale równie dobrze a może nawet lepiej sprawdzą się popularne śliwki węgierki. Ważne aby nie była to odmiana bardzo soczysta.
Do pieczenia tart używam foremek z wyjmowalnym dnem. Bardzo wygodnie jest wyjąć z takiej foremki gotową tartę aby zobaczyć jej pięknie wyrzeźbione brzegi.
Przy ubijaniu piany najważniejszym jest aby dopilnować czytości naczynia przed ubijaniem i aby było dokładnie suche.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzsmaczne, tylko dużo pracy, ale warto.
smaczne, tylko dużo pracy, ale warto.
Anna
Bardzo pyszna tarta my zrobiliśmy z jabłkani i...
KOSZMAR Ciasto nie wyszło, a
KOSZMAR
Ciasto nie wyszło, a właściwie to ta masa budyniowa. Dałam serek homogenizowany waniliowy 130 g, robiłam jak w przepisie. Masa wyszła rzadka, myślałam, że w trakcie pieczenia zgęstnieje, ale po upieczeniu po prostu wyciekła z ciasta. U mnie przez 3 min w tem. 37 stopni (jak jest w przepisie) wcale masa budyniowa nie zgęstniała, a chyba powinna. Poza tym raz napisane jest 5 żółtek (tam gdzie skladniki), a tam gdzie Przygotowanie są 4 żółtka. Proszę napisać, co robiam nie tak? Czy wszystkim masa zgęstniała, bo zachwycają się tym przepisem?
Wygląda smakowicie, mam
Wygląda smakowicie, mam nadzieję że ta również smakuje bo właśnie zaczynam robić
a moje ciasto wyszło...
a moje ciasto wyszło... niesmaczne. Samo ciasto, bo reszta bardzo ok. Jakieś suche, twarde... sama nie wiem.
Bardzo fajny przepis
Bardzo fajny przepis
,dziękuję 
Polecam z czystym sumieniem ,nie jest za słodki .
Już się piecze,myślę że
Już się piecze,myślę że będzie tak smakować jak pięknie wygląda
Witam, też chętnie wypróbuję
Witam, też chętnie wypróbuję przepis, tylko z innymi owocami, bo teraz może być problem.
Witam, Czy można użyć innych
Witam,
Czy można użyć innych owoców? Bo obawiam się, że śliwek teraz nie dostanę
Tarta pyszna, polecam. Bardzo
Tarta pyszna, polecam.
Bardzo smaczna również w wersji bez budyniu z samą pierzynką
Aldona
Tarta pierwsza klasa i do
Tarta pierwsza klasa i do tego pięknie wygląda!!
"Blokada naczynia miksującego"
Najpyszniejsza tarta jaką
Najpyszniejsza tarta jaką jadłam!!
Tartę właśnie piekę. Mam
Tartę właśnie piekę. Mam nadzieję, że mi wyjdzie bo tak się pospieszyłam, że wyjęłam po 10 min a tu trochę masy wyciekło. Tak przepysznie wygląda, że rozum odbiera hihi. Pozdrawiam!
robię bardzo podobną tylko
robię bardzo podobną tylko zamiast budyniu daje marmolade http://www.przepisownia.pl/s%C5%82odkie-wypieki-przepisy/tarta-malinowa-z-bez%C4%85-pod-pierzynk%C4%85/476593
Bardzo dziękuję za wspaniały
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis. Tarta wyszła wspaniała
Mniami
Mniami
wygląda i brzmi rewelacyjnie,
wygląda i brzmi rewelacyjnie, jedyne co mi brakuje to foremka do tarty
przepis dodany do przetestowania
młoda mama, początkująca kucharka
Ciasto pychota Ja dłużej je
Ciasto pychota
Ja dłużej je piekłam, gdyż po rozkrojeniu było trochę wilgotne.
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Oglądając Twój przepis już
Oglądając Twój przepis już ślinka cieknie na sam widok !! Zrobię ten przepis jutro. Uwielbiam śliwki w cieście !
Pychota!!! Najtrudniejsze to
Pychota!!! Najtrudniejsze to czekanie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pychotaaaaaa
Pychotaaaaaa
Pyszne ! Faktycznie lepiej
Pyszne ! Faktycznie lepiej poczekać, aż wystygnie.... tylko, że ciężko się powstrzymać
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
U mnie ciasto wyszło wyborne
U mnie ciasto wyszło wyborne
Nie miałam serka więc dałam 70 g jogurtu malinowego i 70 g jogurtu naturalnego typu grecki.... Pychotka 
Dzięki Sam, to ważne
Dzięki Sam, to ważne informacje. Szczególnie dla osób mniej wprawionych w arkana pieczenia ciast.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Trzeba zwrócić uwagę na kilka
Trzeba zwrócić uwagę na kilka spraw aby ciasto nie rozmokło:
1) Ciasto jest podpiekane 20 min zanim umieścimy w nim śliwki.
2) Śliwki układasz skórką do spodu (nie odwrotnie) - to też zmniejsza ryzyko bezpośredniego wsiąkania soku w ciasto.
3) Śliwek układamy tylko jedną warstwę. Dodanie ich więcej może spowodować nadmiar soku.
4) Jeżeli obawiasz się, że jednak będzie zbyt dużo soku (bo masz np bardzo soczyste owoce) można zastosować pod śliwkami posypkę z tartej bułki. Ona wchłonie wilgoć. Osobiście jednak preferuję dobranie gatunku śliwek, który nie jest aż tak soczysty
. Podsypywanie tartej bułki wprowadza obcy smak w cieście, co nie każdemu smakuje.
Jeżeli chodzi o serek to raczej dowolny słodki sprawdzi się dobrze. Musi mieć jednak kremową konsystencję aby w masie budyniowej nie było grudek.
Ciasto polecam. Jest bardzo smaczne. Słodko-kwaśne - wprost na sezon śliwokowy, kiedy to zastanawiamy się co by tu zrobić ze śliwki.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Rozumiem, że serek kremowy to
Rozumiem, że serek kremowy to twarożek typu "Bieluch" bądź mascarpone.? Serek kremowy jest też topiony , a to zupełnie inny gatunek. Myślę, że warto uszczegółowić, SAM.
Twoje przepisy są zawsze rewelacyjne i myślę, że ten też taki będzie.
Boję się tylko czy śliwki nie "puszczą" zbyt duzo soku i spód będzie zbyt mokry? 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"