Tu jesteś:
4
Składniki
12 osoba/osoby
Ciasto
- 1, 5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 100 g masła, niesolonego
- 7 łyżek cukru trzcinowego, nierafinowego
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
Nadzienie
- 500 g śliwek
- 3 białka
- 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczek cukru pudru
-
6
1h 40min
Czas całkowity 55minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto wy robić 1min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem formy na tartę średnicy 26 cm.
Nakłuć ciasto widelcem i wyłożyć do lodówki na 30 min. - Śliwki umyć przekroić na pół, wypestkować.
Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć na nim śliwki. - Piec w piekarniku 25 min w temp. 190 °C
- Założyć motylek wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 5 min/obr.3
Po upływie ok. 1,5 minuty przez otwór w pokrywie wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną. - Po 20 min. wyjąć tartę z piekarnika i wyłożyć na nią ubitą pianę z białek, ozsmarować na cieście a następnie piec jeszcze 20 min. aż wierzch się lekko zarumieni.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można jeść jeszcze ciepła.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszne ciasto!!...
Przepyszne ciasto!!
Jest sypkie, to prawda. Ale ja wysypałam je na formę i wykleiłam łatwo blaszkę. Nie dawałam do lodówki tylko od razu do piekarnika. Do ciasta dałam nieco mniej cukru a do bezy 2 łyżki więcej cukru pudru.
Jest mega pyszne, lekkie, wilgotne, beza taka, że palce lizać. 🙂
Wygląda smakowicie. Chyba w czasie pieczenia...
Wygląda smakowicie. Chyba w czasie pieczenia pojawił się drobny błąd. Zamiast 25 min powinno być 40 min. Pozdrawiam
Zrobiłam. Smaczne. Jednak do ciasta dodałam 3...
Zrobiłam. Smaczne. Jednak do ciasta dodałam 3 żółtka ponieważ z 2 zrobiła mi się kruszonka. Polecam.
musialam dodac smietane
musialam dodac smietane
ciasto wychodzi sypkie
ciasto wychodzi sypkie