3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta ze śliwkami i bezą


Wydrukuj:
4

Składniki

12 osoba/osoby

Ciasto

  • 1, 5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, niesolonego
  • 7 łyżek cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 500 g śliwek
  • 3 białka
  • 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczek cukru pudru
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 55min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto wy robić 1min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem formy na tartę średnicy 26 cm.

    Nakłuć ciasto widelcem i wyłożyć do lodówki na 30 min.
  2. Śliwki umyć przekroić na pół, wypestkować.

    Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć na nim śliwki.
  3. Piec w piekarniku 25 min w temp. 190 °C
  4. Założyć motylek wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 5 min/obr.3
    Po upływie ok. 1,5 minuty przez otwór w pokrywie wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną.
  5. Po 20 min. wyjąć tartę z piekarnika i wyłożyć na nią ubitą pianę z białek, ozsmarować na cieście a następnie piec jeszcze 20 min. aż wierzch się lekko zarumieni.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można jeść jeszcze ciepła.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne ciasto!!...

    Zgłoszony przez Renata2702 na października 23, 2021 at 13:39.

    Przepyszne ciasto!!
    Jest sypkie, to prawda. Ale ja wysypałam je na formę i wykleiłam łatwo blaszkę. Nie dawałam do lodówki tylko od razu do piekarnika. Do ciasta dałam nieco mniej cukru a do bezy 2 łyżki więcej cukru pudru.
    Jest mega pyszne, lekkie, wilgotne, beza taka, że palce lizać. 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda smakowicie. Chyba w czasie pieczenia...

    Zgłoszony przez Grace07 na października 7, 2017 at 22:52.

    Wygląda smakowicie. Chyba w czasie pieczenia pojawił się drobny błąd. Zamiast 25 min powinno być 40 min. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam. Smaczne. Jednak do ciasta dodałam 3...

    Zgłoszony przez Fliska na września 25, 2017 at 22:28.

    Zrobiłam. Smaczne. Jednak do ciasta dodałam 3 żółtka ponieważ z 2 zrobiła mi się kruszonka. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • musialam dodac smietane

    Zgłoszony przez Agnieszka serafina na września 24, 2017 at 12:46.

    musialam dodac smietane

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto wychodzi sypkie

    Zgłoszony przez Agnieszka serafina na września 24, 2017 at 12:45.

    ciasto wychodzi sypkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze